Герман Садулајев: Причица о финоћи

Можда није требало тако одлучно прихватити Крим? Можда није требало ни помињати Донбас, да се неко не увриједи. Можда би помогло. Можда би нам опростили. Можда нас не би дирали

Герман Садулајев (Фото: Твитер)

Човјек је ишао кући на дан исплате. У мрачном пролазу пришла су му три клипана. Питали су га: имаш ли цигару? Човјек се уплашио и рекао: немам. Клипани су вриснули: ах ти, подлаче! И почели да га туку. Ногама, рукама, некаквим палицама и моткама. Отели су му новчаник са платом, мобилни телефон, сат, поломили наочари…

Човјек је једва допузао до свог стана. Сјео у предсобље, плаче и мисли: у чему је била моја грешка? Три спортски грађена младића обратили су ми се за цигарете, а ја сам их тако наљутио да су ме истукли и опљачкали. Сигурно сам превише грубо одговорио. Требало је мекше, културније. Можда је требало рећи: не пушим и вама не савјетујем да пушите. И насмијати се заразним смијехом. Да би све претворио у шалу… А ако би се они увриједили и ако би било још горе? Мада, може ли горе? Можда треба да носим цигарете и упаљач, иако не пушим? Кажу: дај да запалим! А ја – ево, изволите! А можда је боље дати им новац? Рећи: момци, ја немам цигарете, али ево вам сто рубаља, тамо на крају уличице имате киоск, можете купити цигарете. Или, не, боље би било предложити: пустите ме, брзо ћу отрчати и купићу вам цигаре! И пиво може? А?

Жао ми је човјека. Тим прије што и ја и ви схватамо: он није имао никакву шансу. Кад су му три клипана пришла у мрачном пролазу, ту није било друге варијанте. Шта год би човјек рекао или учинио, свеједно би га истукли и опљачкали.

Ето тако ми сад сједимо и мислимо: можда није требало тако одлучно прихватити Крим? Можда је то могло некако мекше? Можда није требало ни помињати Донбас, да се неко не увриједи. И та Сирија, шта је нама Сирија? Можда није требало ни Грузију дирати? И уопште – понашати се дискретније. И по цигарете на киоск отрчати. Можда би помогло. Можда би нам опростили. Можда нас не би дирали.

А истина је увијек једна. Свеједно би нас напали. Боље је не жалити се, него размислити о томе како да се саберемо, да се заштитимо, да опстанемо.

Превод: Желидраг Никчевић

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 29. 11. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар