Help – Hilfe zur Selbsthilfe: Nisu u pitanju azilanti sa Bliskog istoka, već državljani Republike Srbije

Поводом вести „Raspisan tender za rekonstrukciju privatnih kuća za azilante“, пренетој и на „Стању ствари“

U ime nemačke nevladine organizacije Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. Misija u Republici Srbiji pišem vam sa molbom da revidirate – opozovete vest sa vašeg portala od 25. septembra 2020. godine bilo običnim povlačenjem bilo povlačenjem uz ispravku koja će sadržati tačnu i potpunu informaciju (ZJIM, XIII Odgovor na informaciju i ispravka informacije, čl. 83 – 88).

A tačna i potpuna informacija u ovom slučaju glasi:

Nemačka nevladina organizacija Help – Hilfe zur Selbsthilfe raspisala je tender za rekonstrukciju domova povratnika po Sporazumu o readmisiji, inače državljana Republike Srbije, koji su se po tom istom Sporazumu vratili iz zemalja Evropske unije (ne samo Austrije i Nemačke, već i Italije, Francuske, Španije, Švedske, itd.).

Projekat, kako u samom nazivu stoji, „Upravljanje migracijama i podrška povratu tražilaca azila, faza II“ organizacija Help realizuje u Srbiji od decembra 2019. godine do kraja novembra 2020. godine u saradnji sa SKRUG Liga Roma i usmeren je na poboljašnje položaja povratnika (po Sporazumu o readmisiji) i drugih socijalno ugroženih kategorija stanovništva Republike Srbije kroz ekonomsko osnaživanje i poboljšanje uslova života – rekonstrukcijom objekata – kako bi im se obezbedili osnovni higijenski uslovi za normalan život.

Dakle, nisu u pitanju azilanti koji prolaze Balkanskom rutom sa Bliskog istoka ka zemljama Evropske unije, već državljani Republike Srbije, većinom pripadnici Romske nacionalne manjine, kao i socijalno ugroženi stanovnici koji nisu povratnici, niti su napuštali Srbiju.

Help je u Srbiji prisutan od 1999. godine. Prvi projekti bili su humanitarnog karaktera i odnosili su se na podršku izbeglim i raseljenim licima i socijalno ugroženom domicilnom stanovništvu da bi vremenom, u skladu sa potrebama stanovništva, prerasli u ekonomsko osnaživanje i smanjenje siromaštva. Taj vid podrške je aktuelan i danas i odnosi se na podizanje kapaciteta pojedinaca kroz dodelu opreme i izgradnju veština za samostalno sticanje prihoda kroz obavljanje poslovne delatnosti.

Od tada, do danas, podržano je 7000 porodica opremom za samostalno obavljanje delatnosti, pohađanje poslovnih i stručnih obuka, prekvalifikacije i dokvalifikacije, osnovane su 32 kooperative – udruženja, obezbeđena su stambena rešenja za gotovo 2000 porodica. I realizovani mnogi projekti manjeg obima kao vid podrske ustanovama i institucijama. Poslednji u nizu aktuelnih programa odnosi se na podršku resocijalizacije osuđenih lica koji se sprovodi u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Od podržanih mikro i malih biznisa (preduzetnika) u proseku se generiše 1,3 dodatno radno mesto.

Procenat održivosti podržanih preduzetnika iznosi 87% što se svakih tri do pet godina proverava dodatnim analizama uticaja Helpovih projekata u Srbiji.

Help sarađuje sa više od 70 lokalnih samouprava u Srbiji, institucijama na lokalnom i nacionalnom nivou, ministarstvima, međunarodnim organizacijama i donatorskom zajednicom, iz godine u godinu utičući na poboljšanje uslova života onih kojima je pomoć neophodna, bez obzira na bilo koju vrstu pripadnosti.

Help je organizacija u čijem fokusu je uvek čovek i njegov dostojanstven život. „Pomoć za samopomoć“ (Hilfe zur Selbsthilfe) pruža pomoć i uči one kojima je pomoć potrebna kako da unaprede svoje živote i živote svojih porodica.

Naslov koji ste dodelili objavi tendara je u najmanju ruku zlonameran i senzacionalistički klikbejt koji dovodi u zabludu vaše čitaoce i širu javnost i molimo vas da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima obezbedite svojim čitaocima i pretplatnicima 1) istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Republike Srbije.

I da dodam:

„Novinari, odnosno urednici profesionalno su odgovorni javnosti (čitaocima/gledaocima/slušaocima) da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izveštavaju o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.“

U nadi i sa verom da vaša redakcija poštuje profesionalne standarde i da ćete delovati u skladu sa istim.

Stanislava Kulidžan
Public Relations Officer
Help – Hilfe zur SelbsthilfeCategories: Разномислије

Tags:

1 reply

  1. Како хуман гест Немачке. Потребно им је у овом моменту око 2 МИЛИОНА радника, како сами наводе. Зашто Ромима нису помогли тим средствима да саграде себи дом и да буду укључени у послове за које траже радну снагу из целе Европе па и шире. Знају они врло добро колика је незапосленост у Србији, направиће им коју шупицу овде, а чиме да се баве ? Да дувају у прсте. Немци, срам вас било, ово је најтипичнији пример расизма ( по коме сте ви уосталом познати још из прошлог века).

    13

Оставите коментар