Војислав М. Станојчић: Дуго и тешко порађање Владе Србије

Очигледно да није лако пронаћи одговарајућу личност за мандатара – да није тако Србија би досад имала и премијера и Владу, а ваљда би и за Скупштину било неког посла

Седница одлазеће Владе Србије (Фото: Бета)

Прошло је стотинак дана од последњих редовних парламентарних избора у Србији, а народни заступници су се досад састали само једном – и то да би им се верификовали мандати. Том приликом нису изабрали председника Скупштине и одговарајуће одборе, па тако ни отпочели рад.

А за све то време Србија нема ни Владу, јер Аца Србин, чији је по Уставу задатак да одреди мандатара, мучи муку да пронађе праву личност за то место.

Шта све није радио, са ким све није разговарао, али мандатара нема па нема.

Грађанима Србије је обећавао је да ће успети да мандатара нађе у августу, па ће онда Влада моћи да се образује до краја месеца, али опет није имао среће.

Очигледно је да није лако пронаћи одговарајућу личност – да није тако Србија би досад имала и премијера и Владу, а ваљда би и за Скупштину било неког посла.

Средином септембра новинар „Политике“ Дејан Спаловић написао је чланак „Слаже се мозаик нове Владе“ из кога се могло сазнати како ће нова Влада бити формирана највероватније крајем овог месеца а да њен састав у овом тренутку зна једино председник СНС-а.

Зна ко су будући чланови Владе, али није у стању да испуни своју Уставну обавезу и одреди мандатара. Као што у Уставу пише, пошто саслуша мишљења представника изабраних изборних листа, он предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе.

Миша Ђурковић: Зашто нема Владе?

Из медија је већ било познато како је А. Вучић још пре месец и више дана разговарао са свим тим представницима, али му, очигледно, ни они нису помогли да се одлучи за најпогоднију личност.

Прошао је дакле и септембар месец, па се показало да ни прогноза „Политикиног“ новинара није тачна.

Председница одлазеће Владе изјавила је недавно како верује да ће идућа недеља бити одлучујућа за формирање владе, и објаснила је због чега тако мисли.

„Председник је ту, у земљи, нема потребе за разговорима у иностранству (да има, ето Србији још чекања мандатара и Владе и бар сенке нормалног живота – прим. аут.) Он ће наредне недеље разговарати (разговора, очито, никад доста, нарочито празних – прим. аут.) о потенцијалним кандидатима, са свим парламентарним странкама које су прешле изборни цензус и верујем да ће након тога бити формирана нова Влада“, како гђица Брнабић мисли – око средине октобра.

Једино не рече: „Ако Бог да!“Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

2 replies

  1. Нема Владе јер Србијом се влада на други начин. То је и добро и поштено, јер да Влада постоји понеки добронамерни и наивни би помислили да је решење свих наших проблема политички пад неких наших људи и неких наших партија.

  2. У Белгији је данас, после 492 дана преговарања дошло до договора о формирању нове Владе… али само до договора, а за даље – видеће се…
    Али, тамошња држава ипак како-тако функционише и без владе, јер је доста добро уређена (мада препуна националних, верских и политичких разлика), али ипак има и како-тако организовану администрацију и законитоста која се колико-толико поштује.
    А данашња Србија? Ког ђавола је ту уопште потребна било каква Влада (уосталом, и Скупштина)? Зна се ко ту одлучује: то је ОН, најпаметнији, најлепши, најпоштенији ОН! За Њега (Супер Кума), као испомоћ, служе само још неколико поверљивих чауша и локалних “капо ди фамиља“, а њихови “војници “ обављају све послове. И – све сјајно иде, Златно Доба је ту негде – а ако још и није, ту је негде иза ћошка, а можда је то и она лоптица-лоптица испод кутије шибица? Не усуђујем се да је подигнем и завирим…

Оставите коментар