Белоруски опозиционар побегао са синовима у Русију

Цепкало је побегао у Русију неколико дана након што је још једна опозициона кандидаткиња Светлана Тиханоускаја склонила своје двоје деце на непознату локацију

Валериј Цепкало (Фото: Татјана Зенковић/ЕПА-ЕФЕ)

Опозициони кандидат Валериј Цепкало који је желео да се супротстави лидеру Белорусије Александру Лукашенку на председничким изборима следећег месеца побегао је у Русију са своја два сина, страхујући да ће му они бити одузети, саопштили су из његовог предизборног штаба.

Цепкало, бивши амбасадор у Вашингтону, који је касније основао парк високих технологија, забринуо се да су власти покренуле поступак да му одузму родитељска права, пренео је Ројтерс.

Из Цепкаловог предизборног штаба су навели да су званичници из канцеларије тужилаштва дошли у школу дечака и тражили писану изјаву да њихова породица не води довољно рачуна о деци. „Нисмо имали други избор”, изјавила је Цепкалова супруга Вероника пред стотину окупљених људи.

Она је рекла да су је звали забринути људи и рекли јој да желе да потпишу папире против њих и да им је следећи корак да им одузму родитељска права, да докажу да је она лоша мајка. Портпарол канцеларије тужилаштва је одбио да да било какав коментар.

Цепкало је побегао у Русију неколико дана након што је још једна опозициона кандидаткиња Светлана Тиханоускаја склонила своје двоје деце на непознату локацију у Европској унији, након што је добила анонимне претње да ће јој деца бити одузета.

Вероника је удружила снаге са Тиханоускајом и још једном женом која представља још једног од кандидата, који је тренутно у затвору, у кампањи против Лукашенка, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 7. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар