Авдулах Хоти: Мухамет Мустафа ће водити дијалог са Србијом у области економије

Хоти је истакао да ће питања о економским губицима Косова бити покренута у договарању коначног споразума са Србијом

Авдулах Хоти (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Косовски премијер Авдулах Хоти најавио је да ће област економије у дијалогу између Косова и Србије водити професор Мухамет Мустафа, преноси РТК.

Хоти је синоћ на крају седнице у Скупштини Косова набројао део губитака који су нанети Косову током рата и који, како је навео, износе милијарде долара.

Истакао је да се ратна штета архивира у државном архиву 2000-2001, а затим припрема у складу са стандардном међународном стратегијом евидентирања штете из 90-их и ратне штете.

Хоти је додао да ће, пре него што се размотри ова тема на наредном састанку, кад год буде заказан, доћи у Скупштину Косова и детаљно образложити свој положај.

Косовски премијер је, говорећи о ратној штети, утврђеној на основу научне методологије са међународним стандардима, истакао да бруто домаћи производ на Косову изгубљен 1988. године, односно изгубљен током деведесетих, износи 11,9 милијарди долара, преноси Косово онлајн.

„Губици од улагања су 5,7 милијарди долара, губици у Трепчи су 700 милиона долара… Основна средства, банке 226,7 милиона долара, 320,4 милиона долара опљачкане штедње и друге пљачке документације. Штете у буџетском систему су 3,6 милијарди долара, зараде изгубљене због дискриминаторног отпуштања су 5,4 милијарде долара, дечији додаци су 257 милијарди долара, а штете за пензиони систем 800,2 милиона долара“, навео је Хоти.

Према његовим речима, то су питања која ће се покренути у коначном споразуму са Србијом.

Косовски премијер је навео и да је поглавље коначног споразума за нестале сачињено у Бриселу у четвртак.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 25. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар