Белорусија: Главним Лукашенковим ривалима забрањено учешће на изборима

Централна изборна комисија одлучила је да на гласачком листићу буде пет кандидата, на којима нису  кључни Лукашенкови противници

Александар Лукашенко (Фото: АП/Бета)

Белоруске власти су забраниле учешће на предстојећим председничким изборима двојици главних ривала ауторитарног шефа државе Александра Лукашенка, јавља агенција АП.

Централна изборна комисија одлучила је да на гласачком листићу буде пет кандидата, али не и Валери Цепкало и Виктор Бабарико, чиме је Лукашенко остао без озбиљне конкуренције.

Бабарико, бивши директор банке у власништву Русије, скупио је више од 400.000 потписа подршке, четири пута више од потребног броја, али је прошлог месеца ухапшен по оптужби за прање новца.

Као разлоге одбијања његове кандидатуре, власти су навеле неконзистентности у пријави имовине и учешће иностране организације, руске банке Белгаспромбанк коју је некада водио, у његовој кампањи.

Бабариков штаб је рекао да ће се жалити суду на ту одлуку. Цепкало, бивши амбасадор у САД и оснивач успешног високотехнолошког парка, предао је 160.000 потписа подршке, али је комисија навела да је валидно било 75.000, недовољно за кандидатуру.

На изборима ће учествовати жена популарног блогера Сергеја Тихановског, ухапшеног по оптужби да је напао полицајца. Његова жена Светлана Тихановска престала је с вођењем активне кампање страхујући од додатне одмазде власти.

Аналитичари оцењују да нико од преосталих кандидата не представља претњу Лукашенку (65) који ће се на изборима 9. августа борити за шести председнички мандат. Лукашенко, познат по гушењу опозиције и независних медија, чврстом руком влада земљом са 9,5 милиона становника од јула 1994. године, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Још једна страница Политике чија једина корисна употреба је могућа само у случају несташице WC папира.

    ………………………………………….

    Да је на многаја љета Александру Григорјевичу!

Оставите коментар