Белорусија: Лукашенко ухапсио главног противкандидата који важи за „руског човека”

Верује се да Виктору Бабарики неће бити дозвољено да се кандидује на изборима, јер би, готово је извесно, поразио Лукашенка

Виктор Бабарика (Фото: Татјана Зенковић/ЕПА)

Главни противкандидат Александра Лукашенка на предстојећим председничким изборима притворен је због прања новца и „извлачења” 430 милиона долара на рачуне у Летонији током неколико година. Донедавном шефу „Белгаспром банке”, ћерке руске „Гаспром банке”, Виктору Бабарики, који је њоме управљао 25 година, анкете су предвиђале убедљиву победу на изборима. У кратком року је сакупио 230.000 потписа за кандидатуру, а медији пишу да је Лукашенко, видевши огроман број људи у редовима за прикупљање потписа, одлучио да реагује.

Лукашенко је јуче рекао да је Белорусија осујетила инострану заверу која је била усмерена на дестабилизацију земље и да су политичке снаге и са Запада и са Истока концентрисале своје интересе на Белорусију како би подстакле револуцију сличну уличним протестима на Мајдану у Украјини 2014. године. „Маске су скинуте не само са овдашњих марионета, већ и са марионета које седе ван Белорусије”, рекао је Лукашенко.

Бабарика важи за „руског човека”, иако се то тешко могло закључити на основу његових изјава. А у притвор је отишао уз помоћ америчких и европских финансијских институција које су пратиле трагове новца. Главни тужилац Иван Тертел је рекао да је затражена помоћ 18 држава, укључујући и САД, „као лидера у борби против прања новца”. У притвору је и Бабарикин син Едвард, који је водио очеву кампању за изборе 9. августа. Истрага о проневерама у „Белгаспром банци” води се и против 20 приведених особа, укључујући високопозициониране менаџере. Иако Русија није поменута, Тертел је рекао да Минск зна да се „лутке које стоје иза пензионисаног директора банке плаше да ће истрага довести до података и потврде њихове умешаности у ове илегалне активности”. Он је додао да су „велике газде у ’Гаспрому’, а можда и веће” – умешане у овај случај.

Министарство спољних послова у Минску је хитно сазвало састанак са амбасадорима земаља ЕУ, а неки руски аналитичари не искључују могућност да ће западне дипломате покренути питање спољног мешања у изборе, по свему судећи Русије. У белоруским медијима политички аналитичари сматрају да је руска гасна корпорација била ангажована у промоцији Бабарике као кандидата како би „поткопала белоруске преговарачке ставове о јединственој цени енергије” у оквиру Евроазијске економске уније, чему се „Гаспром” противио. Верује се да Бабарики неће бити дозвољено да се кандидује на изборима, јер би, готово је извесно, поразио Лукашенка. Томе у прилог не говори само експресно прикупљање потписа, него и подршка утицајних бивших политичара. Ако бившем банкару не буде дозвољено да се кандидује, и уколико не дође до немира у Белорусији, избори ће бити плебисцит „за” или „против” Лукашенка, који није сасвим прекинуо односе с Москвом. Само дан уочи хапшења „марионете из Москве” објављено је да ће Лукашенко 24. јуна присуствовати Паради победе у главном граду Русије, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у петак из Београда одлетео у Минск.

Александар Лукашенко (Фото: AP)

Бабарика није једини председнички кандидат који је ухапшен. Блогер Сјаргеј Циханоуски, који је најавио да ће се кандидовати, користио је слоган „зауставимо бубашвабу”, а прошлог месеца је ухапшен због кршења јавног реда. Његова супруга Светлана намерава да се кандидује уместо њега, а Ројтерс је у четвртак објавио да јој је прећено да ће јој одузети децу уколико преда листу са 100.000 потписа, колико је потребно за кандидатуру.

После 26 година на власти Лукашенко је „затегао” односе са Московом због цене нафте и гаса и одлуке Русије да смањи субвенције, али и притиска да се оформи блискија економско-политичка унија. Потом је почео да оптужује Бабарику да лобира за интересе Русије, док је „вечити председник” заокренуо курс своје кампање на антируски фон, позиционирајући се као бранилац против руске претње. С друге стране, САД су, отприлике у истом моменту када су (упркос санкцијама) прве цистерне допремиле 77.000 тона америчког течног гаса у белоруска складишта – Лукашенку и деветорици блиских државних званичника на годину дана продужиле санкције јер представљају „изузетну претњу” америчкој националној безбедности и спољној политици. Тако се Лукашенко поставио као заштитник који Белорусију води између Сциле и Харибде.

После привођења Бабарикиних у четвртак увече је формирана колона возила чији су власници протестовали против хапшења човека за кога ће гласати, иако Бабарика још није званично кандидат. Лукашенко је јуче поновио став да неће дозволити „Мајдан” у Белорусији и да ће се изборити против дестабилизације државе.

Биљана Митриновић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Можда зато што није слушао СЗО? Што се Гаспрома тиче, пре пар година кад год бих долазио да платим гориво нудили би ми картицу да повољније купујем у Идеји.

  2. Газпром? Бенк оф Њујорк је власник 29 процената акција Газпрома…

Оставите коментар