Доналд Трамп: Немачка дугује НАТО 1.000 милијарди долара

Трамп је, у обраћању окупљенима, рекао да САД повлаче 10.000 својих војника из Немачке, јер Берлин дугује НАТО билион долара

Доналд Трамп на митингу у Тулси, Оклахома, 20. 6. 2020. (Фото: AFP)

Председник САД Доналд Трамп, на првом предизборном митингу у Тулси у Оклахоми, напао је Немачку, рекавши да дугује НАТО билион долара.

Трамп је, у обраћању окупљенима, рекао да САД повлаче 10.000 својих војника из Немачке, јер Берлин дугује НАТО, на основу недовољних издатака за одбрану у последњих 25 година, билион (хиљаду милијарди) долара.

Поновио је критику на рачун Немачке због гасовода Северни ток 2, упитавши „треба да штитимо Немачку од Русије, али Немачка плаћа милијарде за енергију из новог гасовода Русији“.

У свом говору он је, како преносе немачки медији, у пет наврата поменуо „Ангелу“, немачку канцеларку Ангелу Меркел, и упитао шта је са новцем који је Немачка протеклих 25 година премало издвајала за одбрану.

Казао је да му је Меркелова прошле године обећала да ће до 2030. или можда 2032. испунити циљ од два одсто БДП-а за одбрану.

„Не Ангела, то тако не функционише“, поручио је Трамп додајући да ће САД све док буду дебатовале са Немачком о издацима за одбрану смањити своје снаге у тој земљи.

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 21. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар