Новинари „Волстрит џурнала”: Нисмо ми „Њујорк тајмс”

Вероватно је било неизбежно да талас прогресивне културе отказивања стигне у Вол стрит џурнал – али ми нисмо Њујорк тајмс, написало је уредништво

Више од 280 новинара, уредника и других запослених у „Вол стрит џурналу” ове недеље је написало писмо издавачу листа у којем су изразили забринутост због дезинформација које су објављене у рубрици у којој се објављују лични ставови.

Уредништво је, у одговору који је објављен јуче, одбацило бригу запослених и навело да је то случај „културе отказивања” (cancel culture).

„Вероватно је било неизбежно да талас прогресивне културе отказивања стигне у Вол стрит џурнал, пошто је присутан у готово свакој другој културној, пословној, академској и новинарској институцији. Али ми нисмо Њујорк тајмс”, написало је уредништво листа.

У Њујорк тајмсу је, после објављивања текста Тома Котона, републиканског сенатора из Арканзаса, уредник рубрике за личне ставове поднео оставку пошто су запослени били забринути да ће Котонов позив на спровођење закона савезне полиције како би се угушили протести довести људе у опасност, преноси РТС.

Осим тога, били су забринути и због тога што у Котоновој колумни недостаје адекватна провера чињеница, у толикој мери да је текст био противречан текстовима које пишу новинари Њујорк тајмса.

Новинари Вол стрит џурнала су показали сличну забринутост у вези са провером чињеница.

Навели су неколико примера, укључујући и колумну потпредседника САД Мајка Пенса, у којој је рекао да је страх од другог таласа коронавируса „пренадуван” и навео да је администрација успешно руководила епидемијом.

Као још један пример, запослени су навели колумну „Мит о системском полицијском расизму” за коју су рекли да су „чињенице селективно представљене”, као и да је у тексту „изведен погрешан закључак на основу основних података”.

Уредништво Вол стрит џурнала се у одговору запосленима није осврнуло на проблеме у вези са провером чињеница, као ни на друге детаље које су запослени навели у писму.

Одговорили су да рубрика за лична мишљења нуди алтернативу „униформним прогресивним ставовима који доминирају у готово свим савременим медијима”.

„Докле год нам наши власници дозвољавају да тако радимо, рубрика за мишљења ће наставити да објављује ауторе који своје мисли износе у оквиру традиције снажног и аргументованог дискурса”, написало је уредништво, преноси Танјуг.

Додали су да ће све колумне наставити да промовишу принципе слободних људи и слободних тржишта, који су важнији него икада у култури растућег конформизма и нетолеранције.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар