Јелена Милић: Про-кремаљске структуре покушале да спрече споразум Београда и Приштине

Руски трагови евидентни су и у актуелним, на срећу поропадајућим, насилним демонстрацијама, стоји у писму Јелене Милић члановима ЕП 

Јелена Милић (Фото: Медија центар Београд)

Директорка Центра за евроатлантске студије, Јелена Милић, упутила је отворено писмо члановима Европског парламента Тањи Фајон, Клемен Гросељу и Виоли фон Крамон.

Она се обратила поводом њихове подршке захтеву за формирање експертске групе ЕК због наводног заробљавања медија и државе у Србији који су упутили чланице СЗС: ССП, ДС, Народна странка, Двери, Покрет за преокрет и Синдикат „Слога“, и Грађанска платформа и Покрет „Слободна Србија“.

Писмо Јелене Милић члановима ЕП преносимо у целости.

„Поштовани,

Најновији захтев шаролике групе структура из Србије наводно про демократски оријентисаних а засигурно про-кремаљски настројених, којих чини се има више него што све заједно имају чланова, чије процене очито уважавате, а идеје о додатном ангажману Европске комисије подржавате, захтевају дубљу анализу њиховог профила и партнера, боље познавање актуелних дешавања и трендова у Србији и сличних примера из недавне праксе деловања Европске комисије на Западном Балкану. Апсурдно је да их баш горе споменути наводе као адекватне механизме који могу бити примењени у Србији, а ви подржавате.

Стварање илузије имања више активиста и симпатизера је легитимна у борби против ауторитарног режима, и ми смо у Отпору то радили кад смо се ненасилно борили против Милошевића. Но, она је врло упитна ако тиме доводи у заблуду добронамерне представнике европских тела и других актера који процењују степен демократизације Србије, покушавају да идентификују слабости и траже начине за њихово превазилажење.

Ситуација постаје још незгоднија ако се споменути, који се наводно боре за побољшање демократских пракси, сами користе недемократским методама и злоупотребљавају неусклађене законе да би остали у парламенту, наводно као независни посланици, и тиме јавност, а изгледа и вас, или вам та околност не смета, доводили у заблуду о статусу нових непарламентарних групација чији су истовремено лидери или истакнути чланови.

Ситуација постаје апсурдна и доводи у питање добронамерност оних који их подржавају, па и вас, када се у обзир узму њихове везе и дугогодишња сарадња са разним структурама из Русије, земље глобално познате као “бастиона демократије и слободе медија”. Проверите, није тешко, можете погледати и серију извештаја Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) из Београда, организације на чијем сам челу, о томе. Нико их никад није демантовао или доказао да у њима има ишта нетачно, ни руски актери ни ови чије захтеве подржавате, а оцене о стању демократије и медија у Србији 2020. године сматрате валидним.

Распитајте се о сарадњи Млађана Ђорђевића, алфе и омеге Савеза за Србију, са женом Димитрија Медведева; о посетама илегално анексираном Криму; о подршци и сарадњи са онима који су осуђени за покушај тероризма Црној Гори, управо у периоду пре њеног приступања НАТО; о сарадњи са Војним синдикатом Србије, такође блиском кремаљским структурама, који годинама на такозваним про-демократским демонстрацијама, укључујући и ове последње у којим су све очитији руски трагови, позива на неуставно и незаконито деловање припадника војске и полиције (Шта мислите, има ли то везе са начином реакције полиције, која јесте била непримерена у неколико околности наравно, имају ли они сазнања која ми нисмо могли јавно чути?); о случајности да управо они износе исте идеје о формирању прелазне владе у Србији као што износи Јевгенији Примаков, сада не само посланик Думе већ и директор државног Рострудњечества, човек који је са такозваном Руском хуманитарном мисијом, коју делом финансира Руска Федерација, дошао у Србију само дан по косовском увођењу такси на робу из Србије и Босне и Херцеговине, док је на рафовима још било и свежих млечних производа, да споменем само део из тог аспекта њиховог деловања.

Извор: НСПМ

Чланови споменуте Мисије су тврдили да ће због већ наводно настале хуманитарне катастрофе насилно ући на Косово, а ако буду спречени, биће то доказ “албанског људождерства”. Проверите залагање за транспарентност активности Маринике Тепић, лидерке Савеза за Србију, на основу извора из Обавештајне агенције руског Генералштаба (ГРУ, и даље у употреби ради лакшег разазнавања). Надам се да знате шта ГРУ значи и шта ради, не само на Западном Балкану већ и у Великој Британији на пример, или вам и то не смета и није битно. Иначе, није председник Вучић и ауторитарни СНС продао у бесцење гасну и нафтну индустрију Србије Русији, већ горе потписани лидери микро странака који су вам се обратили за помоћ, а ви им је брзоплето дали, деривати некадашње Демократске странке док је она била на власти.

Подршка захтевима горе споменутих наводној посвећености борбе против заробљене државе и медија иде и даље од апсурдног и упитног право у тенденциозно и нефер према Србији 2020. године ако се узме у обзир хомофобно и расистичко понашање оснивача СзС Драгана Ђиласа, од изјава о степену слобода које припадници ЛГБТ заједнице које, по њему, он а не људска права одређују и његово понашање према Ромима док је био градоначелник Београда; подршка нацисти Димитрију Љотићу другог самопроглашеног лидера “демократске опозиције” Бошка Обрадовића, који вам је такође међу кључним изворима о стању демократије и медија у Србији; хомофобне и мизогине изјаве још једног лидера чије захтеве подржавате, Жељка Веселиновића из Синдиката Слога према нашој премијерки Ани Брнабић, геј особи.

Споменути су, иначе, били апсолутно неми на таблоидни линч организација цивилног друштва у Србији од пре неколико година. Стање у медијима процењују искључиво с аспекта тога како су они у њима третирани, па их никада нећете на пример чути да им смета како извештава Спутњик или што га главна уредница локалног огранка овде упорно представља као српски медиј, а не испоставу званичне Москве.

Ваша подршка њиховој идеји да се и за Србију спроведе процес процене стања и медијације попут оног који је у Македонији радила Прибеова комисија, превиђа кључну околност – тамо је тада у опозицији била СДСМ уистину про демократски и европски оријентисана странка, а на власти компромитовани режим са блиским везама са Москвом који се противио споразуму о имену који би откључао врата евроатлантских интеграција тадашње Македоније, као најбољег начина наставка демократизације и унапређења поделе власти и демократске контроле система безбедности.

У Србији 2020. године ситуација је обрнута. Актуелни режим покушава да нађе компромис између новог статуса Косова и наставка европских интеграција које би помогле јачању владавине права и унапређењу медијске слике.

European Forum Alpbach / Andrei Pungovschi / Flickr

Квази демократска опозиција коју ви подржавате, не заборавимо чак ни у Србији 2020. године сама реч опозиција нема вредносну конотацију, она може бити и декадентнија и недемократичнија од власти, компромис који би имао верификацију у парламенту, упорно назива издајом. Управо тиме а не стањем у борби против КОВИД-19, они мобилишу насилне демонстранте и врло вероватно организовано провоцирају полицију, што су приметиле и амбасаде САД и Норвешке овде, али се чини да су вам оне мање релевантни извори о ситуацији у Србији него горе наведени, што додатно брине. Шта је ту подршка демократским процедурама, прво или друго? Шта је ту у интересу евроатлантског света, а шта у интересу Русије?

Поштовани, немојте због својих антагонизама и површности, или због де факто реализација скривених агенда неких ЕУ престоница које не желе Србију у ЕУ под било којим околностима таман и да сутра призна Косово без икаквих уступака, бити корисни идиоти уистину аутократских режима попут оног у Москви, или системски нефункционалних попут оног у Приштини, који брутално злоупотребљава привилегију жртве, чији таоци полако сви постајемо.

Садашњим начином јавног деловања, нехотице или намерно придружили сте се серији других Западних новинара, коментатора и доносилаца одлука који већ две године, од наговештаја могућности корекције административне линије као елемента мултидимензионог споразума Београда и Приштине, износе серију нетачних околности о Србији, а превиђају, намерно или случајно, многе добре трендове.

Ако сте и даље искрено посвећени помоћи мојој земљи да се демократизује и поправи стање у медијима, а неупитно је да ту има још много хитног посла, и дубље интегрише у евроатлантске структуре, верујем да ћете се одазвати позиву да активно пратите предстојећу 8. Београдску НАТО недељу, традиционалну високу међународну конференције коју ЦЕАС организује два пута годишње.

Извор: НСПМ

Овогодишњи скуп одржава се под слоганом Ово смо ми. За више информација о сјајним говорницима од Баибе Браже, помоћнице Генералног секретара НАТО, известиоца ЕП за Србију Владимира Билчика, команданта КФОР Микаела Рсијиа, потпредседника Скупштине РС Владимира Маринковића, извршног потпредседника Атлантског Савета САД Дејмона Вилсона, да споменем само неке, и темама информишите се и региструјте на https://natoweek.rs/sr/

Упознајте се и са Србијом 2020. године којој горе потписани, чије процене уважавате и захтеве подржавате, ништа нису допринели, шта више активно те трендове опструирају. Чућете о нашем унапређењу односа са великом демократском земљом САД; подршци јавности Србије јачању тог процеса и ставу о сродним темама на основу најновијег истраживања које смо спровели са угледном истраживачком кућом ЦЕСИД на репрезентативном узорку; плановима за продубљивање и проширење сарадње са НАТО, те на основу још једног новог обимног истраживања како су поједини актери политичког живота у овим темама говорили током изборне кампање.

Поштовани, видећете да ни медијска слика није онаква каквом је сада и ви, не само они чије захтеве подржавате, представљате, о чему је ЦЕАС такође извештаваo годинама. Ни налазе тих извештаја, као ни оних о руском утицају који иде иза леђа актуелног Београда, нико никад није успео да демантује.

Извор: НСПМ

Руски трагови евидентни су и у актуелним, на срећу поропадајућим, насилним демонстрацијама чији се избор тренутка одржавања, у сред новог циклуса преговора са Приштином, и начин реализације поклапају са опасним претходним покушајима недемократских про-кремаљских структура да зауставе напоре постизања споразума о имену са Грчком у тадашњој Македонији или чланство Црне Горе у НАТО, од покушаја насилног упада у парламенте до провокација полиције.

Поштовани, компромис Београда и Приштине, који би и Србију задржао на путу јачања интегрисања у евроатлантски свет, што Србија на челу са председником Вучићем и премијерком Брнабић покушава да оствари на основу врло валидних аргумената, а некад и потеза које њихови бирачи нужно не подржавају, је најбољи, вероватно и једини, начин наставка системског побољшања стања у областима владавине права и медија, а не његово стално дискредитовање и то у сарадњи с квази демократским и вредносно врло компромитованим структурама блиским Кремљу“.

Опрема: Стање ствари

(НСПМ/Б92, 18. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

9 replies

 1. „Postovana“
  Stampanje jedne novcanice dolara kosta svega 20 centi bila ona od jednog ili sto dolara,ako jedna HVO dobije 3000-3500 dolara mesecno to mu dodje 30-35 novcanica od po 100 dolara,neka bude da ambasada SAD u nasoj drzavi i siroke ruke pa neko i dobije tih 35 novcanica to mu dodje 35×0,20=7 USD,u nasim dinarima nekih 735 RSD,e sad pitanje za vas i sve ostale :Da li ja mogu da vam dam 7350 RSD ,a to mu dodje 10 puta vise da vi i vama slicni prestanete sa izdajom sopstvene drzave,ako niste shvatili za koliko mali novac covek moze da postane korisni idijot.

 2. Какав панегирик Вучићу и његовој политици у вези Косова од стране НАТО службеника…

 3. Тужно !
  Што у логору Србија, нема никога да пусти воду.

 4. Спречићемо вашу издају, титоистичко-глобалистичко-шибицарски ******* Кад-тад, сви ћете одговараћете за велеиздају!

 5. Људи, таква створења су само за игнорисање, а не за било какво коментарисање. Тиме им само дајете на цени.

 6. @pera: Poštovani, udvadesetostriči ponudu u RSD, pa možemo da pregovaramo, jer radi se i o kupovnoj moći….

 7. Ова службеница НАТО пише својим послодавцима и наводно им се жали да су погрешили што придају значај њеним колегама, које су такође клијентела истих послодаваца, а који су као потпали под руски утицај. Пише по налогу, по задатку, за паре, за задатком да подржи издају Србије. Прави представу која никог не занима, јер је потпуно промашена.
  Наравно да је сасвим легитимно и легално службеницу НАТО евидентирати као злураду ****** која није у стању да схвати колико је безнадежно провидна, љигава, ***** *** *****. Њена једина квалификација је подршка моћних послодаваца. Она нема никаква морална, људска или било каква друга достигнућа и квалитете који би јој дали за право да се обрати било коме и да му објашњава како ствари стоје. Она је један од много отворених прозора који млате на промаји и који ће ускоро бити затворени.

 8. Тета Јело хоће НАТО целе недеље остати у Београду или само два дана?

  Допао ми се избор тема,

  Ključne teme ovogodišnje konferencije su: predstavljanje rezultata ispitivanja javnog mnjenja – NATO, SAD, EU, Srbija; predstavljanje rezultata medijskog monitoringa izveštavanja o NATO-u, izbornoj kampanji i vanrednom stanju zbog pandemije COVID-19; saradnja Srbije i NATO-a; analiza implementacije drugog ciklusa Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP); važnost regionalne saradnje u reagovanju na vanredne situacije.

  такозване званице,

  Do sada je, između ostalih potvrđeno učešće: Ministra spoljnih poslova Ivice Dačića; načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića; komandanta KFOR-a majora generala Michele Risija; Ambasadora Baiba Braze, Pomoćnika Generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju; izvršnog potpredsednika Atlantskog Saveta SAD-a Dejmona Vilsona; stalnog izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika; Ambasadora SAD-a u Srbiji Entonija Godfrija; Ambasadora Kraljevine Holandije u Srbiji Džil Beshor Pluh; potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije Vladimira Marinkovića; Brigadnog generala Tomazo Vitalea, šefa NATO vojne kancelarija za vezu u Beogradu; Rolanda Frojdenstajna, političkog direktora Centra za evropske studije Vilfried Martens Centra; Andrew A. Michte dekana George C. Marshall Centra; Pietro Mostardi vojni ataše Delegacije EU u Srb.

  и посебно чета мала али одабрана

  Ovaj događaj je podržan od strane ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, NATO odeljenja za javnu diplomatiju (NATO PDD) i NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu (NATO MLO).

  али ме збунило

  8 Beogradska NATO nedelja – Ovo smo mi – 21-22 jul 2020, Beograd

  да недеља траје два дана, то од НАТО-а нисам очекивао.

  Диван текст иначе. Писано из главе, одма’ се види.

 9. @pera

  Ваша понуда је отишла на погрешну адресу јер то што је на првој слици горе се не одазива на реч „поштована“. И ту је сасвим у праву.

Оставите коментар