Данас: Андреј Вучић, русофил на Паради

Било би потребно много простора да би се побројале све спекулације које окружују председниковог рођеног брата

Александар и Андреј Вучић у Москви (Фото: Инстаграм налог Зорана Ђорђевића)

У земљи у којој се моћ везује за човека, а не за функцију, и у којој премијерка председника ословљава са „шефе“, никога не треба да чуди што се председников брат, који није носилац ниједне јавне функције, нашао у званичној државној делегацији на недавно одржаној војној паради у Москви.

Кад је већ случај да утицај у Србији тече неформалним каналима, увек ће бити спекулација око тога ко је колико тежак. У тим разговорима име које се спомиње чешће од других је – Андреј Вучић.

Било би потребно много простора да би се побројале све спекулације које окружују председниковог рођеног брата. Данасу су у новембру 2016. године биле потребне две пуне стране за тај подухват.

Уследиле су насловнице таблоида и отворена писма Жељка Митровића, што је образац који је настављен сваки пут када би неко о Андреју објавио било шта.

С друге стране, да би се о Андреју Вучићу објавили јавно доступни, фактографски подаци, довољно је и пар пасуса.

Две године је млађи од Александра. Завршио Економски факултет, а када су новинари последњи пут проверавали, био је запослен у Народној банци Србије. Члан Извршног одбора СНС-а. У кратком периоду био у управном одбору КК Црвена звезда.

Андреј Вучић поседује редак таленат да у погрешно време буде на погрешном месту.

Многима се деси да им украду личну карту, али је баш његовом 2010. године основано предузеће Асомакум, једна од фирми преко којих је на незаконит начин, према наводима оптужнице, извучено око 29 милиона динара из буџета.

Његова лична карта опет је била у средишту пажње у септембру 2014. године, током одржавања Параде поноса.

Наиме, Вучић је у друштву Предрага Малог и два војна полицајца добио батине од нишког одреда Жандармерије који су обезбеђивали спољни прстен око параде.

Тужилаштво је тврдило да је пендречење почело након што се Вучић уредно легитимисао. Суд им је поверовао.

Ни најсвежија афера о пољопривредном добру Јовањица на којем је нађено много марихуане није могла да прође без његовог имена, пошто је Мирослав Алексић из опозиционе Народне странке тврдио је да власник Јовањице звао Андреја након хапшења.

Тужилаштво је одбацило ове тврдње, а Вучић је тужио Алексића за наношење увреде.

Како је 2014. године у Политици писао Александар Апостоловски, Андреј је велики русофил. Чак је и током инцидента са жандармима испод дуксерице имао мајицу са натписом „Русија“. Можда је то одговор откуд он у Москви.

Вук Јеремић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 27. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар