Кризни штаб: Прописане нове мере за Београд

Биће обавезно ношење маски у свим затвореним просторима

Фото: А. Васиљевић/Политика

На подручју града Београда од сутра, од шест сати ујутру, биће обавезно ношење маски, не само у превозу, већ у свим затвореним просторима, као и физичка дистанца од најмање једног метра, одлучио је Кризни штаб, саопштила је заменица директора института Батут Дарија Кисић Тепавчевић.

„То не морају да буду хируршке маске, већ могу и памучне које сами шијемо, било која механичка заштита. Апелујемо да се примењују и друге мере превенције, а то је физичка дистанца од најмање једног метра, као и редовно прање руку”, додала је Кисић Тепавчевић за Танјуг после састанка Кризног штаба.

Она је рекла да су те мере донете због пораста броја заражених претходних дана. Каже да већина заражених има блажи облик инфекције или нема никакве симптоме, али да се, ипак, значајан број особа хоспитализује.

„Имајући све то на уму, пошто је највећи број заражених боравио у затвореном простору где је био већи број људи, одлучили смо се за меру која ће на снази бити од сутра у шест сати ујутру, на подручју Београда, где ће бити обавезно ношење маски, не само у градском превозу, већ у свим затвореним просторима све време боравка”, навела је Кисић Тепавчевић.

Додаје да је највећи број заражених управо на подручју главног града и да ће ако се такав тренд настави и буде потребно, а о чему се данас разговарало, ограничити број људи у затвореном и отвореном простору.

Чак и уз обавезну физичку дистанцу обавезно је ношење заштитне маске. Како је рекла, локалне самоуправе у погођеним местима донеле су одговарајуће одлуке. „Пратимо ситуацију у свим деловима наше земље. Добијамо извештаје из сата у сат. Ова мера се односи само на Београд”, додала је Кисић Тепавчевић.

Упитана да ли ће бити ограничења на отвореном или затвореном простору, Кисић Тепавчевић је рекла да то у овом моменту још није случај, али да све зависи од ситуације наредних дана.

На питање да ли ће неко контролисати поштовање мера и да ли ће бити санкција за оне који их се не придржавају, Кисић Тепавчевић је рекла да, за сада, нису планиране било какве санкције, али да се и казнене мере могу очекивати, уколико мере заштите не буду широко прихваћене и поштоване.

По питању студентске популације, она је рекла да се нада да ће студенти поштовати стриктне препоруке које су дате.

„Још једном апелујемо на стриктно придржавање мера, пре свега ношење маски у затвореним просторима као главну меру, јер колико год да није лагодно, тиме спашавамо живот”, поручила је Кисић Тепавчевић.

Она је додала да о ограничавању рада угоститељских објеката одлука није донета, али да стоји да мора да се испоштује мера да све време у затвореном простору мора да се носи маска.

Ношење маски смањује могућност заразе испод 1 одсто

Колико је ношење маски важно за спречавање преношења вируса, заменица директора Института „Батут”, епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић, илустровала је податком да је у разговору две особе, уколико обе носе маске, вероватноћа за преношење инфекције испод један одсто, а ако не – и до 70 одсто.

Уколико једна особа носи маску, а друга не – вероватноћа заражавања је пет одсто, али уколико обе носе заштитне маске, и резервоар заразе и осетљива особа – вероватноћа је мања од један одсто, истакла је она.

„То је апсолутно нешто што је показано свих ових месеци да је ефикасно. Имамо доста непознаница о овом вирусу, али оно што се сигурно зна је да нас ношење маски спасава од инфекције”, рекла је Кисић Тепавчевић, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар