Бугарска дозволила прелет руског авиона, систем Панцир стиже у Србију

Дат је позитиван одговор за прелет руске летелице која ће Србији допремити противваздушних ракетни систем ‘Панцир1”, саопштили у бугарском Министарству спољних послова

Панцир С-1 (Фото: Википедија)

 

Бугарски министар одбране Красимир Каракачанов одобрио је прелет преко бугарске територије руском авиону који ће у Србију допремити систем „Панцир-С1”.

„После одобрења министра одбране и у сагласности с Министарством саобраћаја, информационих технологија и комуникације, дат је позитиван одговор у складу са важећим законом за прелет руске летелице која ће Србији допремити противваздушних ракетни систем ‘Панцир1”, саопштило је Министарство спољних послова, а преноси бугарски портал „новините”.

Атлантски савет Бугарске је, иначе, јуче изразио забринутост због тога што ће, како су навели, до краја ове недеље Русија испоручити Србији први од шест противваздушних ракетних система „Панцир С1” и могућности да се та испорука одвија преко ваздушног простора Бугарске, преноси Танјуг.

Београдски медији су после посете руског министра одбране Сергеја Шојгуа Београду писали да би прва испорука од шест система за противваздушну одбрану које је Србија наручила од Русије требало да буде реализована до краја недеље.

(Политика, 20. 2. 2020)

Атлантски савез Бугарске: Зашто је допуштено да се панцир допреми у Србију?

Атлантски савет Бугарске је, након што су се појавили извештаји да су министарства издала дозволу за коришћење ваздушног простора земље за испоруку система „Панцир С1“ у Србију, саопштио да је Бугарска поново направила грешку.

„И овог пута грешка. Лекција очигледно није научена“, наводи се у саопштењу ове организације на Фејсбуку.

Савет је такође навео да саопштење министарстава о издатој дозволи звучи као да пребацују одговорност са једних на друге.

„Након дозволе Министарства одбране (Бугарске) и координације са Министарством саобраћаја, информационих технологија и комуникација), у складу са регулаторном процедуром, дат је позитиван одговор… Ко је дао позитиван одговор? И ко је одлучио да овај одговор треба да буде позитиван? Само министар одбране? Шта је са Министарством спољних послова? И какав је био став Министарства саобраћаја? Да ли премијер зна и да ли је доносио одлуку?“, упитала је организација.

Атлантски савет предложио је да се ова одлука доноси на нивоу Савета министара.

„Како би било јасно ко је одговоран, а не да Министарство спољних послова сваки пут даје објашњења са дозом изговора. Да би било кристално јасно ко је доносио одлуку. И како би тај високи званичник изашао и дало аргументе зашто се учињен управо такав избор. За почетак, инсистирамо на томе да министар одбране јавно изнесе своје мотиве“, закључио је Атлантски савет.

Министарство спољних послова Бугарске саопштило је раније да је Бугарска издала одобрење руском авиону који ће допремити систем „Панцир-С1“ у Србију за прелет преко свог ваздушног простора.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар