Јанез Копач: Биће „Турског тока“, струја у Србији мора да поскупи

Србија би могла аукцијски да продаје „зелену енергију”, што не чини и тиме ЕПС и сви грађани Србије плаћају додатних 100 милиона евра за откуп „зелених киловата”, објаснио Јанез Копач

Фото: Србијагас

Jавно предузеће „Србијагас” остало је и даље монополиста кад је реч о увозу гаса у Србији, иако би на Хоргошу, где се преузима руски гас, могао да се нађе и неки други увозник, изјавио је јуче Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице, представљајући годишњи извештај о напретку Србије у енергетици у 2019. години. Као главне замерке изнео је и то да „Србијагас” није завршио трансформацију и раздвојио делатност транспорта од дистрибуције, што је била давнашња обавеза овог предузећа.

Копач је рекао да ништа боља ситуација није ни кад је реч о електричној енергији, где је ЕПС и даље доминантан. Истакао је и да би Србија требало да се окрене коришћењу течног природног гаса, који је најјефтинији у последњој деценији због велике производње.

На констатацију „Политике” да Србија нема могућност преузимања течног природног гаса јер нема своје терминале неопходне да би се овај гас из једног стања превео у друго, Копач је рекао да овде није реч о „молекулима” него о чињеници да је овај гас најјефтинији, а да Србија има најскупљи гас за индустрију, те да је штета што га не троши уместо природног гаса.

Истакао је да би на Крку ускоро у функцији могао да се нађе терминал за ЛНГ, те да ЕУ даје 100 милиона евра за реализацију овог важног пројекта.

На питање каква је судбина „Турског тока”, који је завршен преко Србије, Копач каже да ће тог гасовода бити, али да ту нема конкуренције како је инсистирала Енергетска заједница, те да и ту остаје доминантан утицај руског гаса и „Србијагаса”.

Додао је да се није много одмакло ни кад је реч о промени енергетске политике у области обновљивих извора, јер би, уместо садашњих подстицаја, фид-ин тарифа које се дају инвеститорима, Србија могла аукцијски да продаје ту „зелену енергију”, што из неког разлога не чини и тиме ЕПС и сви грађани Србије плаћају додатних 100 милиона евра за откуп „зелених киловата”.

На питање да ли ће то поново бити разлог да струја у Србији поскупи због фид-ин тарифа, одговара да је цена киловата у нашој земљи нереално ниска, на штету ЕПС-а, и да ће струја морати да поскупи. Напомиње да мора да се направи заштита за социјално најугроженије категорије потрошача струје.

Копач подсећа да ће струја морати да поскупи и због чињенице да се земље које производе струју из угља плаћањем пореза на емисију штетних гасова приморавају да пређу на потрошњу чисте енергије, а да тај порез може да подигне цену струје и до 25 одсто.

Србија се може похвалити једино тиме да је напредовала у области енергетске ефикасности, где се највише одмакло у реализацији зацртаних планова.

ЕУ није дала ни цент за градњу „Турског тока”

Када гас буде потекао кроз „Турски ток” преко Бугарске и Србије, прелаз Хоргош, где наша земља сада преузима руски гас, биће отворен и за све друге увознике гаса, тако да ће гас моћи да понуди свака земља која га буде имала, изјавио је јуче Дејан Поповић, председник Савета Агенције за енергетику Србију (АЕРС), одговарајући на примедбе Енергетске заједнице.

Појаснио је да ће половина годишњих потреба Србије за гасом, што је око 1,25 милијарди кубика, моћи да увози и неко други и транспортује га „Турским током”, јер је АЕРС оставио могућност приступа треће стране овом пројекту тиме што је 10 одсто капацитета слободно за увоз.

Горан Петковић из АЕРС-а рекао је да се, иако Европа очекује да Србија има више различитих извора снабдевања гасом, „Турски ток” гради искључиво на комерцијалној основи, без иједног цента из Европске уније, што није случај с другим великим пројектима. То је поткрепио тврдњом да је ЕУ дала 100 милиона евра помоћи за терминал за ЛНГ на Крку, што није случај с Србијом.

Јелена Петровић-Стојановић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Ех, Јанезе, Јанезе – Немцима скуп ТНГ, а ти га рекламираш Србима? Још да га довозимо преко крка?

Оставите коментар