Данас: Историја Амфилохијевог „ратовања“ у мантији

Амфилохије Радовић има и још јачу подршку и упориште у националистичком Савезу за Србију, који предњачи у покушајима дестабилизације Црне Горе, оценио Александар Оленик

Митрополит Амфилохије, Јовандан 2020. (Фото: Митрополија Црногорско-приморска)

Црквеним протестима у Црној Гори митрополит Амфилохије је сам себе поставио на чело опозиције, која је то са олакшањем прихватила.

Можда изгледа чудно да је највећа опозициона странка црква из суседне државе, али ако се сетимо развојног пута самог Амфилохија, који је 90-их година прошлог века јавног благосиљао ратне злочинце, који је Црногорце називао „комунистичком копилади“, који је у то време успео да у катастру на своје духовно име укњижи више од 50 цркава, онда чуђењу нема места, коментарише за Данас Александар Оленик, председник Грађанског демократског форума, чињеницу да протесте у Црној Гори због Закона о слободи вероисповести предводи Амфилохије Радовић, један од великодостојника СПЦ, који је током ратова у бившој Југославији, али и након тога, заступао и величао великосрпску идеологију, а ратне злочинце глорификовао и поједине чак доводио у контекст проглашења свецима.

Александра Јерков, функционерка Демократске станке, за наш лист истиче да све за шта се Амфилохије Радовић залагао, „сви циљеви за које је слао туђу децу у смрт“ – пропали су.

„И Република Српска Крајина, велика Република Српска, Србија и Црна Гора, одржавање Косова у Србији ратом. Све је пропало. Историја његовог ратовања у мантији је историја константних губитака туђих живота за узалудне циљеве“, сматра Александра Јерков.

Александар Оленик (Извор: Све о Српској)

Александар Оленик подсећа за Данас да је Амфилохије активно подржавао политику Милошевића, а затим Коштунице, „са којим је употребио и војску за постављање лимене контејнерске цркве на Румији“.

„Када се то има на уму, онда је све јасно. И сада је ситуација иста јер Амфилохије има подршку Београда, иако Александар Вучић то невешто крије, али има и још јачу подршку и упориште у националистичком Савезу за Србију, који предњачи у покушајима дестабилизације Црне Горе, чак и у односу на срамно понашање Ивице Дачића. Отпор националистима и медијској манипулацији у по злу упамћеној представи „дешавање народа“ у Србији пружа Грађански демократски форум, Војвођански фронт и више НВО и истакнутих појединаца, потписника Апела 88. Пошто смо за ових 30 година ипак нешто научили, ни Вучићу, ни Дачићу, ни Амфилохију а ни Савезу за Србију нећемо допустити понављање историје на штету грађана Србије и Црне Горе“, закључује Оленик за Данас.

Александра Јерков (Фото: Медија центар Београд)

Према мишљењу Јерков, деценијама се актери који изазивају сукобе, шире мржњу, дестабилизују регион, звецкају оружјем и хушкају људе једне на друге на овим просторима не мењају.

„На свим странама и у свим сферама друштва постоје они који ће свако политичко компликовано питање претворити у сукоб, сваки неспоразум искористити да ситуацију доведу до ивице пуцања, а свако различито виђење било које ствари представити као разлог за покретање безмало новог рата. Ти људи, било да се налазе у власти, у медијима или у цркви, директна су последица тога што се нико од нас није суочио са догађајима из наше прошлости, са злочинима, убијањима, политикама које су нас довеле до овде“, истиче Александра Јерков за наш лист.

Она додаје да је у Србији и данас режим који је подржавао све сукобе на Балкану, „људи који су водили и подржавали ратнохушкачку политику и верујем да им ова ситуација савршено одговара“, закључује Јерков.

Снежана Чонградин

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 4. 2. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Све великани људске мисли! Али све се слаже: и “Данас” и Чонградин и ови блејачи у ветар. Само, не би било баш добро да се све заврши тиме да пас лаје, ветар носи. **** *** ****** *** *******

  2. Ситуацију у Црној Гори за лист ”Данас” коментарисали су Александар Оленик и Александра Јерков. Одговор фра Мајсторовића није пристигао у редакцију до закључења броја.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading