Владимир Путин: Нацисти у злочинима имали сараднике у многим деловима Европе

Фабрике смрти, концентрационе логоре, водили су не само нацисти, него и њихови помоћници из многих земаља Европе, поручио Владимир Путин у Јерусалиму 

Владимир Путин говори на свечаности отварања споменика жртвама опсаде Лењинграда у Другом светском рату, у Јерусалиму 23. 1.  2020. (Фото: Емануел Дунан/АФП)

Председник Русије Владимир Путин рекао је да су нацистички злочини против Јевреја у време Другог светског рата једне од најцрњих и најсрамнијих страница светске историје и навео да су немачки нацисти имали помоћнике у многим земљама Европе.

Наступајући на форуму „Чувамо сећање о холокаусту, боримо се против антисемитизма“ у Јерусалиму, Путин је навео да ће се 27. јануара навршити 75 година од дана када је ослобођен „Аушвиц“, у ком су „погинуле стотине и стотине хиљада људи разних националности, а међу њима више од педесет одсто Јевреја“.

„Злочини које су извршили нацисти, њихово промишљено, испланирано, како су они говорили, ’коначно решење јеврејског питања‘ — то је, поштоване колеге, једна од најцрњих и најсрамнијих страница најновије светске историје“, изјавио је Путин.

Он је, такође, подсетио да су „у том злочину били саучесници, помоћници“.

„У суровости су често превазилазили своје господаре. Фабрике смрти, концентрационе логоре, водили су не само нацисти, него и њихови помоћници из многих земаља Европе. На окупираним територијама Совјетског Савеза, где су радили ти бандити, било је убијено највише Јевреја“, рекао је руски председник.

Пети Светски форум сећања на Холокауст посвећен је 75. годишњици ослобођења нацистичког концентрационог логора „Аушвиц“. Логор је ослободила совјетска војска 23. јануара 1945. године. На скуп су позване делегације из више десетина земаља.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 23. 1. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар