Политика: „Луфтханзин” лет Београд-Приштина „историјска победа” Трампа

У Берлину потписано писмо о намерама, али Београд условљава реализацију плана укидањем такси на робу из централне Србије

(Извор: Телеграф бизнис)

Берлин – Делегација Министарства привреде потписала је, у Берлину, писмо о намерама са компанијом „Луфтханза” о обнови авио-линије Београд-Приштина.

Тиме је, након две деценије, учињен први симболички корак ка поновном успостављању ваздушног саобраћаја између главног града Србије и највећег града јужне српске покрајине Косово и Метохија, наводи се у саопштењу Министарства привреде.

Обнова авио-линије Београд-Приштина олакшала би путовање и комуникацију грађанима свих националности и учинила ближим Приштину и Београд.

Истовремено, та линија би значила и хиљаде нових путника на аеродрому у Београду, нове кориснике услуга домаће националне авио-компаније, а нове могућности отвориле би се и за пословну заједницу, која би на овај начин била боље повезана, и са далеко ефикаснијим могућностима за промет робе.

(Извор: Политика)

Потписивањем овог, искључиво комерцијалног, писма о намерама, Србија показује јасну опредељеност за поспешивање слободе протока робе, људи и капитала и противљење вештачки наметнутим баријерама и ограничењима.

Србија ће о намери да се обнови авио-линија између Београда и Приштине званично обавестити Унмик и Кфор, који је у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и Војно-техничким споразумом из Куманова задужен за контролу и координацију у ваздушном простору изнад јужне српске покрајине.

Да би дошло до реализације писма о намерама биће потребно да се у наредном периоду са Кфором постигну одговарајући технички споразуми који се односе на уобичајене процедуре за одвијање авио-саобраћаја, у складу са важећим домаћим прописима и Резолуцијом 1244 СБ УН.

Да би лет између Београда и Приштине заиста заживео, неопходно је да Влада Привремених институција самоуправе у Приштини без одлагања укине антицивилизацијске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, да почне да спроводи бројне преузете обавезе и да се врати за сто у дијалогу под покровитељством ЕУ, преноси Танјуг.

Гренел: Трамп нас водио до историјске победе

Берлин –Гренел изјавио је, поводом потписивања Писма о намерама о поновном успостављању авио-линије између та два града, да нас је председник Доналд Трамп „још једном водио до историјске победе”.

Ричард Гренел, нови амерички посредник за Косово и Метoхију (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

Гренел, који је и амерички амбасадор у Берлину, на Твитеру је објавио пост у којем се захваљује авиокомпанији Луфтханза, НАТО и америчком саветнику за националну безбедност Роберту О’Брајену, као и лидерима у Београду и Приштини.

„Председник Доналд Трамп још једном нас је водио до историјске победе”, написао је Гренел и навео да су Београд и Приштина данас „потписали споразум како би остварили први директан лет између два града после 21 године”, преноси Танјуг.

Столтенберг: Веома важан корак

Брисел – Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поздравио је потписивање писма о намерама о поновном успостављању авио-линије Београд-Приштина. Он је оценио да је то веома важан корак, који ће „омогућити лакши и бржи проток људи и роба на подручју западног Балкана”.

У саопштењу на званичном сајту НАТО се наводи да, у складу са Резолуцијом 1244, командант мисије КФОР и даље надзире ваздушни простор изнад Косова, преноси Танјуг.

О’Брајен: Историјски споразум

Вашингтон – Амерички саветник за националну безбедност Роберт О’Брајен оценио је данас потписивање писма о намерама о поновном успостављању авио-линије Београд-Приштина као историјско, истичући да су комерцијалне авио-везе „жила куцавица модерне економије”.

О’Брајен је подсетио да комерцијалних летова између два града није било 21 годину и да је за пут од Београда до Приштине путевима потребно више од пет сати, преноси АП, у оквиру извештаја о постизању писма о намерама, данас у Берлину, између делегације Министарства привреде и компаније „Луфтханза” о обнови авио-линије Београд-Приштина, преноси Танјуг.

Церемонија у амбасади САД у Берлину

Генерални директор Косовске управе цивилног ваздухопловства Есет Бериша, изјавио је у Берлину да је повратак авионске линије Приштина-Београд у блиској будућности „корак напред у косовској посвећености пуној нормализацији ваздушног простора на Косову”, преноси Бета.

На церемонији у амбасади САД у Берлину, представници авиокомпаније Луфтханза, у присуству амбасадора Ричарда Гренела, предали су Управи цивилног ваздухопловства на Косову писмо којим су их обавестили о „намерама” и затражили од косовских институција да им пружи подршку која им је потребна за друге летове, преноси приштинска агенција Косовапрес.

Амерички амбасадор у Берлину Ричард Гренел на састанку поводом обнављања авиосаобраћаја између Београда и Приштине (Фото: Твитер налог Јулијана Репкеа)

Бериша је изразио захвалност амбасадору САД у Немачкој Ричарду Гренелу, америчкој администрацији, НАТО-у и Кфору на подршци у напорима Косова ка потпуној нормализацији ваздушног простора и ваздушног саобраћаја на Косову.

На конференцији за новинаре је био и саветник за националну безбедност председника САД Доналда Трампа, Роберт О’Брајен.

Обнављање линије после 20 година

Поновно успостављање авиосаобраћаја између Београда и Приштине може само да донесе добро, рекла је потпредседница владе и министарка саобраћаја Зорана Михајловић и истакла да се већ неко време ради на успостављању административних и техничких услова.

Михајловић је одговарајући на питања новинара у Влади рекла да је за поновно успостављање авиосаобраћаја потребно постићи споразум са Унмиком оног тренутка када се за то створе услови.

Зорана Михајловић (Извор: РТВ/Јарослав Пап)

Она је тако одговорила на питање новинара да прокоментарише то што је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао да очекује да ће у Берлину бити потписано писмо о намерама између Министарства привреде Србије и компаније Луфтханза, које би омогућило да се након 20 година поново успостави авио линија између Београда и Приштине.

Ђурић је казао да би та линија могла да заживи након укидања такси на робу из централне Србије и наставка дијалога, као и да би потписивање писма о намерама представљало први симболичан корак у правцу обнављања авио-линије између Београда и Приштине после 20 година.

Михајловић је истакла да је важно што су влада и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре рекли да су спремни да раде на томе и створе услове.

„Дакле, административне и техничке услове, а свакако кроз одређена документа да имамо од Београда до одређене тачке на административној линији, а затим од те линије до Приштине. Да имамо то вероватно са одређеним споразумом који бисмо направили са Унмиком, оног тренутка када се ти услови створе”, рекла је Михајловић.

Како је рекла, сама чињеница да се ради на томе је добра као што је добро и да се разговара са одређеним компанијама о тим летовима.

„То је оно на чему се ради већ неко време, није то нешто сада ново. Тако да ради се управо на административним и техничким условима који би тако нешто и омогућили”, додала је Михајловић, преноси Танјуг.

Фото: Танјуг

Марко Ђурић је изјавио за РТС и да би потписивање писма о намерама представљало први симболичан корак за обнављање авио-линије између Београда и Приштине. „Тиме бисмо, осим 12 аутобуса који редовно повезују Београд и Приштину, у будућности могли да добијемо и авио линију”, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, званичници из Београда ће о тој намери обавестити и Унмик и Кфор који су, како је подсетио, по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и по Војнотехничком споразуму, задужени за контролу и координацију у име Србије у ваздушном простору Србије на Косову, преноси Бета.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 1. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар