Метју Палмер: Црна Гора најуспешнија мултиетничка држава у региону

Метју Палмер рекао да је Црна Гора лидер и најуспешнија мултиетничка држава у региону, те да није случајно то што је прва држава коју посећује након преузимања дужности

Душко Марковић и Метју Палмер (Фото: Влада ЦГ/РТС)

Помоћник америчког државног секретара за европске и евроазијске послове и специјални изасланик Стејт Департмента за Западни Балкан Метју Палмер рекао је да је Црна Гора лидер и најуспешнија мултиетничка држава у региону, те да није случајно то што је прва држава коју посећује након преузимања дужности.

Палмера је примио председник Владе Црне Горе Душко Марковић. Честитајући америчком изасланику на новој дужности премијер Марковић је поздравио одлуку о именовању уз оцену да она представља реалну могућност убрзања реализације наших стратешких циљева и допринос стабилности цијелог региона.

„Посебно нас радује да сте на тој дужности Ви као одличан познавалац Балкана“, рекао је председник црногорске Владе, преноси РТЦГ.

Специјални изасланик Палмер рекао је да Сједињене Америчке Државе његовим именовањем поручују да су поново фокусиране на овај регион.

У разговору је констатовано да је процес европске и евроатлантске интеграције региона Западног Балкана у интересу и овог региона и Европе у целини те да политику проширења ЕУ треба посматрати као европску стратешку политику.

„То значи да процес проширења мора бити жив. То је интерес и ЕУ и држава нашег региона“, рекао је Марковић.

Говорећи о Црној Гори амерички изасланик је оценио да је наша земља лидер и најуспешнија мултиетничка држава у региону те да није случајно то што је Црна Гора прва држава коју посећује након преузимања дужности.

Премијер Марковић је информисао саговорника о резултатима и стратешким плановима на политичком плану уз констатацију да Владина успешна економска политика даје одличне развојне резултате.

„У процесу европске интеграције посебан акценат је на резултатима у области владавине права и јачања слободе медија“, рекао је премијер.

На интересовање америчког дипломате председник Марковић је рекао да је Влада посвећена успеху дијалога о изборима као и договору о механизму њиховог спровођења и признања од стране свих актера.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић такође је примио Палмера.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 9. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар