Небојша Бакарец: Замрзнути конфликт – жртвовање Срба на КиМ утопијама о „Косовском завету”, „Светој земљи” и „Небеској Србији”

Албанци су схватили да им замрзнути сукоб више одговара него преговори. Краткорочне последице видимо у последњој години

Небојша Бакарец (Извор: Политика)

Резултати политике замрзнутог конфликта на КиМ од 2000. до 2012. су погубни. Насиље и етничко чишћење над Србима до 2003. Покољ над српском децом у Гораждевцу у мају 2003. Погром над Србима 17. марта 2004. године (убиства, рањавања, спаљени домови и светиње, етничко чишћење). Пропали преговори о КиМ у Бечу у марту 2007. Проглашење независности Косова у јануару 2008. Независност Косова признало је више од 100 држава. У октобру 2008. донета је резолуција Генералне скупштине УН (на иницијативу Србије), којом се тражи од Међународног суда правде (МСП) да дâ своје саветодавно мишљење у вези са следећим питањем: Да ли је једнострано проглашење независности од стране привремених институција самоуправе на Косову у складу са међународним правом? Међународни суд правде је у јулу 2010. изнео своје мишљење да проглашење независности Косова није противно међународном праву и Резолуцији 1244. Потом су преговори о КиМ у септембру 2010. пренети из надлежних Уједињених нација у ненадлежну Европску унију.

У последњих годину дана Приштина је одлучила да још више одуговлачи и замрзне преговоре и да интензивира своју агресивну политику замрзнутог конфликта, која подразумева уназађивање преговарачког процеса. Последице замрзнутог конфликта у последњих годину дана су следеће: Зверски напад албанских специјалаца на Србе у Митровици 26. 3. 2018. Повређене су 33 особе, од којих пет теже, ухапшен је и лакше повређен Марко Ђурић, шеф канцеларије владе за КиМ. Влада у Приштини увела је таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије у новембру 2018, чиме је Србији нанета штета већа од 100 милиона евра. Средином децембра 2018. Скупштина у Приштини усваја законе о оснивању војске Косова. Крајем децембра 2018. Косово и Албанија потписују Споразум којим се бришу границе између Косова и Албаније, чиме је најављено њихово уједињење. Почетком фебруара 2019. без разлога је смењен Ненад Рикало, министар пољопривреде у приштинској влади. Почетком марта 2019. скупштина у Приштини усвојила је антисрпску платформу. Та платформа, којом се онемогућава наставак дијалога, предвиђа, између осталог, признање независности, укидање Резолуције 1244 и оснивање суда за злочине које су наводно починили Срби.

Албанци су схватили да им замрзнути сукоб више одговара него преговори. Краткорочне последице видимо у последњој години. Дугорочне штетне последице су економске и демографске. Највећа економска штета почеће да настаје за седам до 10 година и надаље ће расти. Ако на КиМ остане статус кво, у периоду од 2020. до 2028. године очекује нас укупан нулти или негативан раст у односу на 2017. годину. Просечна зарада у 2028. тешко да би могла да пређе 400 евра, док би просечна пензија била на нивоу од 220 евра и тиме би Србија највероватније постала најсиромашнија земља Европе. У том сценарију демографски изгледи Србије били би крајње песимистични и неперспективни.

Укупан број становника Србије био би смањен за 44 процента до 2060. године, уз огромно смањење становништва радног узраста и уз просечно веома старо становништво. Данас проценат старијих од 65 година износи око 19 одсто. Ако на КиМ остане замрзнут конфликт, проценат старијих од 65 година у Србији 2060. године износиће чак 30 одсто. Просечна старост становништва у Србији данас је 43 године. Просечна старост становника Србије 2060. године, уз замрзнути конфликт на КиМ, износиће чак 50 година. Нове краткорочне последице на својој кожи највише би осетили Срби на КиМ (нови облици погрома, заузимање „Трепче” и Газивода од стране Албанаца, напади на север Косова и српске енклаве…).

Замрзнути конфликт значи жртвовање 120.000 Срба на КиМ утопијама о „Косовском завету”, „Светој земљи” и „Небеској Србији”. Политика замрзнутог конфликта је проалбанска политика. У том светлу треба се поклонити надљудским напорима председника Вучића да постигне компромис у вези са КиМ и избегне даље погубне последице статуса кво.

Аутор је политички аналитичар и градски одборник СНС-а

Наслов: Стање ствари

(Политика, 21. 3. 2019)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

5 replies

 1. Написа Небојша Бакарец ове редове и … жив остаде! А сећамо га се, без браде, као активисту државотворне ДСС док је председник странке био В. Коштуница. Шта се догодило са овим интелектуалцем уназад протекле деценије? Како му није пало на памет, да је „Замрзнути конфликт“ уствари примирје док Србија не стане на своје, сада нејаке, ноге и, уз врло могуће промене у светској расподели снага, врати своју, силом НАТО пакта, отету покрајину Косово и Метохију. А она економска и демографска процена утицаја Замрзнутог конфликта на све поменуто, укључујући плате и пензије, је обична спекулација и личи на сличну коју је изнео Председник Привредне коморе Србије прошле године.

 2. Велеиздаја или смрт!

  #бакарец

 3. Никако не видим како може Шиптарима да одговара „замрзнути конфликт“, као што г. Бакарец тврди. Они се налазе у веома неповољном положају – нису у УН и другим важним организацијама, практично немају Север Покрајине, већина путева им води преко централне Србије. Не може никако да им одговара да остане тако. А наталитет им је знатно пао, кажу, много грађана се иселило и настављају да се исељавају нови. Главни циљ нису постигли, нису признати од централне Србије, постају нервозни, вуку лоше потезе и супротстављају се онима који их подржавају. Потрошили су помоћ коју су добили, немају решена главна питања – привредна, урбанистичка, водопривредна, еколошка, политичка, правна …

 4. У преводу, Албанцима „више одговара“ одлагање Вучићеве велеиздаје.

  Мало вероватно.

  Интелектуалци без интелекта.

 5. Срамота ме што сам уопште прочитао текст овог пајаца.
  Скандалозан текст, потпуне бесмислице и замена теза набацане у служби велеиздаје и задовољења онога чији леб једе. Модерна потурица и он и сви који деле овакав и сличан став.
  Играте се са Лазаревом клетвом. Догодине у Призрену!

Оставите коментар