Волфганг Ишингер: Разграничење може отворити Пандорину кутију

На питање о разграничењу, Ишингер рекао да свака промена граница натера људе да се преселе и поставља се питање да ли се то хтело постићи

Волфганг Ишингер (Фото: А. Васиљевић/Политика)

Немачки стручњак за Балкан Волфганг Ишингер изјавио је да би био први који би поздравио план који наилази на широку подршку у српском друштву и парламенту, као и једнако широку подршку на Косову, јер би „тада постојале претпоставке да се не створи буре барута и нови проблем“.

„Тренутно смо миљама да не кажем светлосним годинама, удаљени од таквих претпоставки и услова“, рекао је Ишингер за лист Политика који у издању од петка, 29. марта, за њега напомиње да је био творац плана о решењу косовског проблема по моделу „две Немачке“ из 2007. године.

Он је рекао да је најтежи проблем у регулисању односа Београда и Приштине „међународно признање једног и другог ентитета“.

На питање о разграничењу, он је рекао да „свака промена граница, то је историја показала, натера људе да се преселе и поставља се питање да ли се то хтело постићи“.

„И да ли то доводи до мира или до нових узрока за избијање конфликта“, рекао је Ишингер.

Он је рекао да зато дели велику забринутост да се променом граница може отворити Пандорина кутија из које излазе нови проблеми који не воде до мирног решења.

„Лично сам веома спреман да чујем и да слушам ако неко сматра да се то може на миран начин решити и да би то било трајно, одрживо решење“, рекао је Ишингер.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 29. 3. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар