Александар Вучић: Немамо контролу ни над једним педљом Косова и Метохије

Наша ситуација ни мало није лака, када зависите од воље Приштине и од тога хоће ли да поштују право или не, казао је председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Тања Валич)

Председник Србије Александар Вучић рекао је да српске власти немају контролу ни над једним педљом Косова и Метохије.

„Наша ситуација ни мало није лака, када зависите од воље Приштине и од тога хоће ли да поштују право или не. Ако се неко понаша неправно ограничене су вам могућности деловања“, казао је председник Србије Александар Вучић на отварању фабрике у Зрењанину.

С друге стране, како додаје, срећан је „што су се Срби подигли и пробудили и што разумеју колико су погођени овим мерама и што су на цивилизован и разуман начин показали разлику између себе и оних који су те мере увели“.

Говорећи о данашњем састанку с представницима Српске листе, Вучић каже да ће их замолити да наставе с мирним протестима путем, а државни врх ће наставити да на међународном плану указује на штетност одлука Приштине, које дубински разарају мир.

– Састајаћу се са свима, разговараћу са међународном заједницом, да изврше додатне притиске. Ми немамо контролу ни на једном педљу на КиМ, мислим на државне органе, имамо само свој народ који је спреман да чува своја огњишта – казао је Вучић.

„Надам се да ће бити разума и снаге у међународној заједници да изврше притиске на оне којима је спровођење неправних активности постала свакодневница“, закључио је он али и додао да не верује да ће Приштина скоро уклонити тарифе од 100 одсто на српске производе.

На питање да ли верује да ће Приштина, након бројних реакција из ЕУ повући мере које је увела када је реч о српским производима, рекао је да не верује да ће се то ускоро догодити.

Навео је и да Американци, за разлику од Србије, имају другачије виђење ствари од Србије када је реч о Косово, рекавши да је оно за њих независна држава.

„Ми нећемо моћи да променимо став Америке, Енглеске или Француске, то мора да буде јасно”

Александар Вучић је казао и да су две ствари проблем за Србију.

– Албанци рачунају да имају своју државу, да су је добили и да је то завршена ствар, за шта ће се борити свим могућим средствима. Друга ствар је да добар део света већ признао њихову државност. Зато, ми морамо да разумемо оквире у којима се крећемо. Ми нећемо моћи да променимо став Америке, Енглеске или Француске, то такође мора да буде јасно – рекао је Вучић.

Зато, казао је он, људи морају да разумеју да није ништа једноставно.

– То морају да разумеју и они који су поставили границе на Јарињу и Брњаку – навео је он.

На питање о ауторском тексту косовског премијера Рамуша Харадинаја у „Вашингтон посту“, Вучић је рекао да има паметнија посла него да демантује Харадинаја.

– Што се Руса тиче, ми имамо добре односе, наш однос је јасан. Кад је реч о Русији, не знам што је Тачи онолико јурио Путина по Паризу. То, да сад ја говорим о способностима саветника да напишу неко писмо, то не треба да радим. Све то је за њихово додворавање Американцима – рекао је Вучић.

Он се данас, на отварању фабрике „Есекс“ у Зрењанину, осврнуо и на писмо које је послао на адресе свих пензионера у Србији, рекавши да је желео да објасни шта је и како рађено, и захвали им се на жртви коју су поднели. Како је рекао, све је плаћено страначким новцем.

„Изволите, дођите, слободно направите још неку фабрику у Србији”

Веома сам срећан због тога што је пре шест месеци овде била ливада, а данас фабрика која ће запослити до 170 људи, каже председник Србије Александар Вучић, који данас у Зрењанину присуствује свечаном отварању првог погона компаније „Есекс Јуроп“.

Вучић је, са министром привреде Гораном Кнежевићем, председником покрајинске владе Игором Мировићем и градоначелником Зрењанина Чедомиром Јањићем и домаћинима, обишао нови погон фабрике за производњу емајлиране жице.

– Долазак корејских инвеститора наговештава нову фазу, а то значи да ћемо имати фабрике са високим технолошким развојем, али и нове инвеститоре – навео је Вучић.

Како је рекао представницима фабрике, „слободно направите још неку фабрику у Србији“.

– Можете у Зрењанину, али можете и негде другде, у неком другом граду. Изволите, дођите – казао је председник Србије.

Како је рекао, просечна нето зарада у овој фабрици је 90.000 динара, што је „драматично изнад просека Србије“. Навео је и да је ову инвестицију Србија помогла са 1,62 милиона евра, као и да ће она имати извоз између 132 и 150 милиона евра.

Вучић је рекао да Србија према последњим подацима има највећи стопу запослености у својој историји.

– То нас обавезује да чувамо мир, да предано радимо – казао је Вучић.

Камен темељац за ову фабрику положен је у марту ове године у присуству председника Србије, представника државног врха, града Зрењанина и компаније „Есекс“.

Како је раније најављено из те компаније, вредност инвестиције у фабрику у Зрењанину износи око 30 милиона евра. У Зрењанину је изграђен погон од 14.000 квадратних метара и пословни простора од 2.000 квадрата, а посао је добило између 160 и 170 људи.

Јужнокорејска компанија „Есекс Јуроп“, која је део „ЛС групе“ (производе електро материјал и електронику са годишњим прометом од 19 милијарди долара) послује на више од 100 локација у свету, има своје огранке у 25 земаља у којима запошљава преко 3.000 људи.

Реч је о европској филијали јужнокорејског огранка „Супериор Есекс“, која је водећи европски добављач жице за производњу трансформатора, мотора и генератора, а своје производе испоручује превасходно аутомобилској индустрији, енергетској, као и индустрији електричних мотора.

Фабрика у Зрењанину биће први производни погон компаније „Есекс“ на територији источне Европе.

Јеремић, после Ђиласа, један од најкорумпиранијих политичара

Вук Јеремић је један од најбахатијих и најкорумпиранијих људи у српској политици, после Ђиласа, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је, рекао да ће се видети како ће се све завршити пред америчким судом и да Јеремић има „доста главобоље“.

„Шта ја мислим о Јеремићу добро је познато. Он је на веома неодговоран начин разорио српске државне и националне интересе. Али, нешто је много важније, али нећу сада у то да улазим, да видимо како ће се све завршити пред америчким судовима. Има он ту много главобоље, не рачунајући Србију“, рекао је Вучић у Зрењанину одговарајући на питања на новинара.

Коментаришући изјаву Борка Стефановића да је власт „фашистичка“, Вучић је подсетио да Стефановић у коалицији са „Дверима“, странком љотићевске провенијенције, и странком чији чланови туку жене.

„Људи који фашизам доказују тиме што је неко од њих нападнут, а спасао их од батина полицајац и ухапшени нападачи одмах“, додао је Вучић.

Такве нападе види као израз чињенице да опозиција нема идеје, ни програм.

„Ако немате идеје са којима бисте водили земљу, ако је идеја да затворите ову фабрику као и све друге, то није само идеја. Затворили сте хиљаде фабрика, а ја сам отворио близу 100 нових.

Како је рекао, људи виде разлику између отварања и затварања фабрика, између незапослености од 26 одсто и данашњих око 11 одсто, суфицит у буџету, за разлику од дефицита који је бивша власт оставила и додао: „Ако немају шта да нуде сем мржње, онда немој ни да нам држе моралне придике“.

Он је рекао да му политички противници нису непријатељи и да му није било тешко да осуди напад на Стефановића.

Према његовим речима, и Драган Ђилас и његов сарадник Стеван Бијелић су лично шамарали људе, о чему се у њихово време није извештавало.

„И то говори о разлици између нас, а разлику виде грађани. Поносан сам што је разлика између нас видљивија и уочљивија“, рекао је Вучић.

Додао је и да је писмо захвалности послао пензионерима као председник странке, а не државе, управо зато да би то платила странка, а не порески обвезници.

„Желим им много забаве са мојим луткама, нека се баве луткама, псовкама и увредама на мој рачун, а ја ћу отварањем фабрика, па људи нека процене свачији рад“, рекао је Вучић.

Председник је, на питање новинара како коментарише то што је општина Стари град постала центар окупљања опозиције, да је Србија демократска земља и да је свакоме дозвољено да каже шта жели.

„Свако место је добродошло да свако говори шта жели и колико жели. Срећан сам што је сваком дозвољено да каже шта хоће и колико хоће. На народу је да цени и да разуме да ли је то исправно и тачно или није. Верујем у људе, људи одлично разумеју све“, рекао је он.

Б92, Танјуг, Блиц

(НСПМ, 29. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар