Рамуш Харадинај: Вучић понудио да призна Косово за део територије

Нећемо погазити наш устав, одустати од нашег суверенитета и уништити наш територијални интегритет само да би Србија признала нешто што је већ чињеница, навео Харадинај

Рамуш Харадинај (Фото: Арменд Нимани/АФП)

Председник Србије Александар Вучић, уз подршку Русије, понудио је да Србија призна Косово, уколико јој уступимо део наше територије, навео је премијер Косова Рамуш Харадинај у ауторском тексту за Вашингтон пост и додао да је за Косово то исувише велика цена.

„Нећемо погазити наш устав, одустати од нашег суверенитета и уништити наш територијални интегритет само да би Србија признала нешто што је већ чињеница“, навео је Харадинај и оценио да Србија жели да створи етнички чисту државу.

Харадинај оптужује Србију да крши међународне договоре, укључујући Бриселски споразум, да блокира пут Косова ка ЕУ и чланство у међународним организацијама, укључујући и Интерпол, и да лобира у ЕУ против визне либерализације за Косово.

Србија, тврди он, користи новац прикупљен од нефер трговине са Косовом да финансира ове кампање лобирања против постојања Косова и његовог економског развоја.

Сувише дуго Србија је злоупотребљавала тржиште Косова и кршила одредбе ЦЕФТА, тврди Харадинај, наводећи да је Србија дампинг ценама на Косову, кршила правила јавних набавки, здравствених стандарда и царинских дажбина.

„Што је доста, доста је, у име фер трговине, националне безбедности и наших виталних националних интереса, моја влада је увела таксе од 100 одсто за све српске производе“, написао је Харадинај.

Те таксе ће остати на снази све док Србија не престане да подрива суверенитет Косова и не почне да се придржава својих обавеза, навео је Харадинај.

И поред ових напетости, Харадинај истиче да је потребно обезбедити дугорочни мировни свеобухватни споразум са Србијом, који би се односио на сва политичка, безбедносна, економска, трговинска и културна питања.

Да би био успешан, такав споразум мора да подржи већина српског и албанског народа, а његов резултат мора бити признавање Косова од Србије, његов улазак у Уједињене нације и убрзани пут ка чланству у ЕУ и НАТО.

Александар Вучић: Погрешно пренете речи

На питање да прокоментарише такве Харадинајеве тврдње, Вучић је одговорио да су речи косовског председника, иако дословно преведене, погрешно пренете.

(ФоНет/N1, 29. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар