Вежба у Младеновцу: Србија сарађује са НАТО, али остаје неутрална

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија војно неутрална и да ће тај статус „љубоморно чувати”, али да је то неће спречити да оствари добру сарадњу са НАТО

Фотографије: Танјуг

„Многи су питали: ‘А шта ће вам НАТО, и зашто са њима разговарате?’ Србија је војно неутрална и љубоморно ће то чувати, али добро сарађује и сарађиваће са НАТО. Србија је у последњој фази прихватања ИПАП плана за период 2018-2020. јер хоћемо и желимо да имамо добре односе са тим савезом због будућности наших грађана, без обзира на болна сећања”, рекао је Вучић на отварању међународне теренске вежбе „Србија 2018” у Младеновцу.

Вежба „Србија 2018” одржава се од 8. до 11. октобра на подручју Младеновца, Сопота и Аранђеловца, уз учешће 2.000 људи из 38 земаља. Вежбу организују Министарство унутрашњих послова Србије и НАТО агенција Евроатлантски координациони центар за ванредне ситуације.

Фотографије: Танјуг

Вучић је захвалио генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу, који је у посети Србији, због тога што су претходних дана разговарали о бројним темама али што он ниједног тренутка није желео да утиче на одлуку где Србија жели да буде у будућности.

Председник Србије је учесницима вежбе пожелео успех и пренео им своје задовољство због тога што се ради о једној од највећих вежби тог типа у којима екипе из 38 земаља заједно раде и спремају се да пруже међусобну помоћ у случају непогода и несрећа.

Фотографије: Танјуг

„Овде је реч о спасавању живота људи и међусобној помоћи. Србију су 2014. године погодиле велике поплаве и оне су нам показале значај међународне сарадње. Тада је помоћ стигла из 14 земаља а многи од тих одважних људи и сада су са нама и ја им захваљујем”, рекао је он.

Вучић је рекао да управо због тога и Србија има дужност да другима помогне када их снађу невоље и додао да је то захтеван и комплексан задатак који тражи координацију, спремност и међусобну сарадњу.

Столтенберг: Жалим због невиних жртава 1999. године

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да тај војни савез у потпуности поштује неутралност Србије и чињеницу да не постоји тежња за уласком у Северноатлантску алијансу и још једном изразио жаљење због, како је рекао, невиних жртава у бомбардовању 1999. године.

Након отварања међународне вежбе „Србија 2018” у Младеновцу, Столтенберг је рекао да је свестан контроверзи које прате НАТО у Србији због бомбардовања 1999. године и да тај рат и даље представља болно сећање за многе, нарочито за оне који су изгубили неког блиског.

Столтенберг је рекао да жали због сваког невиног изгубљеног живота и поновио да је идеја те акција била да се заштите цивили.

Александар Вучић и Јенс Столтенберг (Фото: Танјуг)

Према проценама, у НАТО бомабардовању 1999. године погинуло је око 1.000 војника и полицајаца и око 2.500 цивила.

„Прошлост не можемо да заборавимо, али можемо да идемо даље у будућност”, рекао је Столтенберг и додао да партнерство доноси корист и Србији и НАТО, а такође је подсетио на све заједничке програме који су обављени у прошлости, попут уништавања мина и вишка наоружања, преквалификацију вишка војног кадра и друго.

Он је поновио да је НАТО посвећен безбедном и сигурном окружењу за све на Косову, укључујући и Србе и да је дијалог Београда и Приштине најбољи оквир за проналажење решења за све заједнице.

Столтенберг је рекао да је НАТО свуда на Западном Балкану посвећен миру и стабилности и да су земље чланице НАТО велики инвеститори који доприносе привредном расту Србије, јавља Бета.

Вучић: Морамо да порадимо на односу са НАТО

Младеновац – Морамо више да радимо на односу према НАТО, с обзиром на то да унапређујемо сарадњу с том Алијансом, рекао је председник Србије Александар Вучић, али је истакао да то не значи да Србија више неће бити војно неутрална земља.

Вучић је рекао новинарима да у српском народу постоји ниска популарност према питању сарадње са НАТО и да је то, пре свега, због оног што се дешавало 1999. године, као и претходних неколико година на КиМ.

Фотографије: Танјуг

„Али, из нашег угла, на рационалном нивоу, задовољни смо нашом сарадњом. Ту се ради више о емотивним и психолошким питањима, углавном због 1999. године и питања КиМ. То је прави разлог, а све остало је мање или више споредна појава, али ово је нешто на чему морамо да радимо. Ми унапређујемо нашу сарадњу, Србија је војно неутрална земља и немамо тежњу да постанемо део било каквог војног савеза”.

Вучић је нагласио да можемо да имамо огроман утицај у различитим областима у сарадњи са НАТО, попут оног што смо видели данас на вежби за ванредне ситуације и како да унапредимо нашу сарадњу са НАТО када је реч о тој области.

Председник Србије је казао да ће Србија то чинити и у будућности и да ћемо после неког времена да ствари поставимо на мало рационалнијој основи. Нагласио је да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг по трећи пут изразио најдубље саучешће српским жртвама из 1999.

„То је веома важна порука за наш народ и надам се да ће наш народ то веома ценити. Нема ниједне особе у овој земљи која мрзи Столтенберга. Срби не воле баш све око 1999. и шта се дешавало на КиМ протеклих година, али мислим да ако би Столтенберг био присутнији овде, то би добар пут да унапредимо нашу сарадњу и на овом емотивном и психолошком нивоу”, навео је Вучић, јавља Танјуг.

Генерални секретар НАТО: Ово није војна вежба

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да вежба спасавања у ванредним ситуацијама „Србија 2018”, није војна вежба већ вежба цивилне спремности.

Фотографије: Танјуг

„То је платформа за оне који први реагују да једни од других науче како би стекли права искуства заједно и како би се боље припремили за времена у којима се суочавамо са правим животним ванредним ситуацијама”, рекао је Столтенберг у Младеновцу и захвалио председнику Србије Александру Вучићу на личном доприносу да би та вежба била остварена.

Столтенберг је напоменуо да је од „виталног значаја” да учинимо све како бисмо били добро припремљени и прилика да се тестирају нова средства за отклањање последица природних катастрофа као што је вештачка интелигенција, виртуелна стварност и систем за инциденте напредне генерације. То су и „технологије које могу да унапреде начин комуникације и како да координирамо наше реакција без обзира на то са каквим се изазовима суочавамо”, рекао је он.

Фотографије: Танјуг

„Србија 2018 јесте вежба која је и тест. Она показује наше снаге и наше слабости. Она ће нам омогућити да заједно учимо и да се заједно боље слажемо. Такође она је велики пример како партнерство са НАТО-ом може да донесе конкретне бенефите Србији, НАТО-у и целом региону”, рекао је Столтенберг.

Он је објаснио да искуство стечено на претходним вежбама помогло да се спасу хиљаде живота, а да ће лекције које „научимо данас помоћи да спасемо у наредном периоду више живота”. Генерални секретар НАТО Јан Столтенберг и председник Србије Александар Вучић присуствовали су отварању највеће вежбе спасавања у ванредним ситуацијама „Србија 2018”.

Фотографије: Танјуг

Договорена комуникација са Столтенбергом у кризним ситуацијама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је молио генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да не смањује мисију КФОР на Косову и Метохију, и да се са њим договорио да када дође до кризне ситуације да може сваког тренутка да ступе са њим у контакт, јавља Бета.

„У сваком тренутку, за неколико минута ми ћемо моћи да ступимо у контакт са Столтенбергом и да разговарамо о насталим проблемима”, казао је Вучић у Младеновцу где је одржана вежба „Србија 2018”.

Додао је да му је „данас много лакше”, јер ће Србија сада на „најбржи начин моћи да помогне у заштити становништва”. Вучић је казао да је КФОР сада једина заштита за српски народ на Косову, због чега је затражио од Столтенберга да се не она смањује. Он није прецизирао да ли је то испуњено, али је казао да је о Косову са генералним секретаром НАТО-а „дуго разговарао”.

Фотографије: Танјуг

Столтенберг: Нема Плана Б за Македонију, нити алтернативе

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је да Македонија има прилику која се догађа једном у животу и да може постати чланица само ако прихвати споразум о решењу спора са Грчком око имена државе.

„Чврсто верујем да, када говоримо о бившој југословенској републици Македонији, шта треба да уради сада јесте да треба да одлучи македонска влада о даљим корацима. На влади и скупштини је да донесу одлуке. Да одлуче како ће ићи напред, како да реагују на референдум и све политичке импликације и последице које је донео”, објаснио је он.

Столтенберг је нагласио да, ако демократске институције у Скопљу, одлуче да спроведу у потпуности споразум са Грчком онда је НАТО са своје стране спреман да прихвати Македонију као свог 30. члана и то брзо.

Фотографије: Танјуг

„Можемо брзо да приступимо потписивању протокола о приступању, убрзо по промени имена. На демократски изабраним институцијама Македоније је да ли ће прихватити и применити споразум о имену. Ми смо спремни да прихватимо Македонију као новог члана”, поновио је он.

Подвукао је да не постоји План Б, и да нема никакве алтернативе. „Нема приступања без споразума о имену. Једини начин за чланство је да се земља договори око имена са Грчком. Зато смо и поздравили договор са Грчком”, нагласио је Столтенберг.

Рекао је да НАТО никада неће присилити Македонију на доношење одлуке, јер се ради о сувереној одлуци једне суверене земље. „Ово је прилика која се дешава једном у животу. Имају прилику да искористе овај историјски тренутак”, преноси Танјуг речи Столтенберга.

Посетио Филолошки, Вучић га позвао на Правни факултет

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је данас да је његова посета Скаднинавском институту на Филолошком факултету у Београду била одавно испланирана, као и да то показује снажну везу коју Србија има са скандинавским земљама, а посебно са Норвешком, јавља Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић надовезао се на његове речи и одбацио критике неких да је посета факултету била непримерена промоција НАТО, истичући да Србија не жели ни у један војни савез, али да је увек добар домаћин, посебно онима који не желе зло Србији, попут Столтенберга.

Столтенберг је рекао да је посета Скандинавском институту Филолошког факултета била испланира одавно и да му је било велико задовољство да се тамо сретне са студентима и професорима, јер то, каже, показује снажну везу коју Србија има са скандинавским земљама, а посебно са Норвешком.

„Имам блиског пријатеља из Норвешке, који је предавао на факултету, то је разлог што сам отишао. Хтео сам да видим како изгледа практично та сарадња Данске, Норвешке и Шведске са Србијом”, рекао је Столтенберг новинарима у Младеновцу.

Подсетио је да је део детињства провео у Београду, да има много српских пријатеља, али и указао да је важно да се сачува сећање на то како се блиско пријатељство развило током Другог светског рата, када су многи из Србије и региона били послати у Норвешку као ратни заробљеници.

„То је створило снажно пријатељство које и даље постоји и важно је да се то не заборави. Треба поштовати све људе који су пропатили током Другог светског рата и треба да одржавамо партнерство и блискост”, подвукао је.

Додао је да му је драго да се вратим у Београд и подсетио се како је, као дете, ишао на Калемегдан, научио да воли и једе српска јела, ћевапе, пуњене паприке… „Ово је била лепа прилика да се вратим у Београд и да то пробам”, рекао је Столтенбег.

Председник је додао да су неки напали и декана Филолошког факултета Љиљану Марковић због те посете, што Столтенберг, каже, није ни знао, јер се тако наводно врши непримерена промоција НАТО-а.

„То је толик глупо да немам речи”, подвукао је Вучић. Поновио је да Србија не жели да се придружује било којој алијанси, ни НАТО-у. „Али, да Србија не жели да буде домаћин некоме, посебно некоме ко не жели зло Србији, ја то не разумем”, истакао је.

Поручио је Столтенбергу да сваки пут да дође оде и на универзитет, и позвао га да следећи пут оде и на Правни факултет. Нашалио се да је њему самом, док је студирао, у амфитеатру 5 било најтеже када је полагао испите, па је позвао Столтенберга „да видимо како ће он да прође”. Увек је важно да се посећују факултети и Универзитет, закључио је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Срби нису народ који м р з и- и Дучић се сломио говорећи то. Да мрзе били би генетски исти као ова Убица. Срби су Народ који
  п р е з и р е оне којима је генетика у б и ј а њ е.
  Тако, ево, ја презирем овог убицу.

  А све Мале Милице су „споредна питања“ ! – ваљда ће и ГРОМ да се огласи

  „Дјетињство провео у Београду…“- нешто попут
  Наказе Олбрајт: психоанализа давно дала одговор по овој болести…

 2. Србија сарађује са НАТО, али остаје неутрална – zato sto je nevina bogorodica rodila veliko komunistickog komesara Vucica.
  Da ne pisem spisak sa koga bih psovao srpske komuniste, predugacak je.

 3. Ко о чему, курва о поштењу, а западњачки плаћених Вучић о ‘неутралности’.

Оставите коментар