Лидери Јужне и Северне Кореје потписали војни споразум: Прекид вежби и Олимпијада на помолу

Сагласили смо се да учинимо Корејско полуострво територијом мира без нуклеарног оружја и нуклеарне претње

Мун Џае Ин и Ким Џонг Ун (Фото: Бета/АП)

Пјонгјанг – Лидери Јужне и Северне Кореје Мун Џае Ин и Ким Џонг Ун постигли су другог дана разговора у Пјонгјангу низ споразума укључујући обећање Кима да ће трајно затворити главни нуклеарни комплекс Севера ако САД предузму одговарајуће мере, као и да ће прихватити међународне инспекторе који ће надзирати затварање кључне локације за ракетна тестирања.

Они су такође договорили сарадњу како би заједнички организовали Летњу олимпијаду 2032. године, јавља АП, преноси Танјуг..

„Сагласили смо се да учинимо Корејско полуострво територијом мира без нуклеарног оружја и нуклеарне претње”, рекао је Ким.

Он је рекао да пут ка будућности полуострва неће увек бити једноставан и да ће бити изазова и искушења.

„Али не бојимо се јер ће наша снага расти како будемо превазилазили искушења на основу снаге наше нације”, рекао је он.

Јужнокорејски председник Мун рекао је да су се две Кореје договориле да успоставе заједнички војни комитет који ће проценити како да се смање тензије, одржи комуникација ради смањења кризе и спрече случајни сукоби.

Мун је рекао да су планови за комитет део настојања да се отклони свака „претња која би могла да изазове рат” на Корејском полуострву.

Трамп поздравио договор Муна и Кима

Вашингтон – Амерички председник Доналд Трамп поздравио је резултат самита две Кореје у Пјонгјангу на којем је постигнут договор о затварању полигона за нуклеарне тестове Северне Кореје као „веома узбудљив”.

„Ким Џонг Ун је пристао да дозволи нуклеарне инспекције, финалне преговоре и трајно укине полигон за тестирање ракета у присуству међународних експерата”, навео је Трамп на Твитеру, преноси Танјуг.

У међувремену, како је додао, неће бити ракетних или нуклеарних тестова, преноси Ројтерс.

Трамп се осврнуо и на питање враћање посмртних остатака америчких војника погинулих у Корејском рату о чему су Мун и Ким такође разговарали.

„Наставиће се враћање посмртних остатака хероја у САД. Такође, Северна и Јужна Кореја заједнички ће се кандидовати за организацију Олимпијаде 2032. Веома узбудљиво!”, написао је Трамп.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Испаде Ким бољи од Вучића! Њему је јасно да систем терора против сопственог народа не може да опстане и покушава да нешто промени, не би ли му власт потрајала без превелике силе и трошкова које не може себи да приушти. Он то наравно не ради ради народа и државе, него себе ради. Сваком Кореанцу, било са севера или југа, ово што сад ради одговара.
    А велики кловн, умишљени председник Страдије, све што ради, ради на штету Срба и Србије. Ким потписује мировне уговоре са својим народом под туђинском влашћу, кловн са терористима. Ким се мало распита, предузима кораке, па онда ослушкује шта о томе мисли неки Трамп или Путин, кловн прво иде по инструкције, па онда као нешто предузима. Ким схвата да ће, ако погреши платити главом, кловн себе доживљава као вечитог безгрешног бога.
    Ако се ови трендови наставе, ускоро ће и северни Кореанци показивати на нас као на земљу која је у горем стању од њих. Они воде своју политику, а Вучића водају к’о дворску луду.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading