Вечерње новости: Признаје се хиљаду оспорених доктората

Министарство мења Закон о високом образовању. Процењује се да има око хиљаду спорних диплома. Старим студентима рок још годину дана. Измене пред посланицима до половине септембра

Извор: Новости

Докторати стечени на факултетима који у тренутку издавања диплома нису имали испуњене све формалне услове – биће признати. Неће се доводити у питање ни магистарске и мастер дипломе, као ни дипломе основних студија академaца који су испите полагали код професора са оспореним докторатима.

Ово, према сазнањима „Новости“, предвиђа предлог измена Закона о високом образовању, који је припремило Министарство просвете и који ће се у другој половини септембра наћи пред посланицима. На овај начин биће разрешен сукоб између ранијег састава Комисије за акредитацију (КАПК) и Министарства просвете. КАПК је оспоравао квалификације професора факултета и високих школа који имају ове докторате, а Министарство просвете законом намерава све да их учини неспорним. Процењује се да оваквих доктората има око хиљаду, а да је неколико десетина њихових власника запослено у високом образовању.

Измене закона предвиђају и продужетак рока старим студентима за годину дана, али и увођење менаџера на високим школама и академијама. Првобитно је било предвиђено и увођење менаџера на факултете, али се од тога засада одустало. Нова решења написана су далеко од очију стручне јавности. О изменама је било речи на седници Националног савета за високо образовање.

– Све се одвија под некаквим велом тајне. Измене закона убачене су као тачка дневног реда у последњи час, а материјал смо добили дан уочи седнице – каже један од чланова.

– Очигледно се Министарству жури да легализује докторате које КАПК није уважавао, а и на Националном савету речено је да одређене установе нису испуниле критеријуме да их издају. Наравно, Министарство просвете има последњу реч и може то да уреди законом.

Проф. др Бранко Ковачевић  (Извор: Новости)

И проф. др Бранко Ковачевић, члан Националног савета, потврђује за „Новости“ да Министарство све ради у великој журби, са објашњењем да закон мора да се мења брзо, због старих студената.

– Није овде споран квалитет доктората, већ формално-правне мањкавости приватних факултета који су их издавали – каже проф. Ковачевић.

– И није тачно да у групи спорних има и државних факултета.

У Министарству просвете објашњавају да ће овим законом бити исправљена неправда према студентима, који нису криви и нису могли да знају да ли високошколске установе имају сву потребну документацију.

Др Бојан Тубић  (Извор: Новости)

Помоћник министра за високо образовање др Бојан Тубић потврђује, за „Новости“, да закон предвиђа да је довољно да је установа имала дозволу за рад и испуњеност услова, да би дипломе биле валидне.

– Студенти не треба да трпе због било каквих пропуста установа – објашњава Тубић.

– Једна од новина биће и то да ректор или декан неће моћи да буде неко за је претходно разрешен са исте функције или особа за коју је Агенција за борбу против корупције дала препоруку за разрешење.

Менаџери у високим школама

Новина ће бити и менаџери у академијама струковних студија и високим школама, који ће на дужност ступити тек школске 2019/2020. године.

– Закон о високом образовању, који је ступио на снагу октобра 2017. године и који сада мењамо, предвидео је да сви универзитети имају менаџере – објашњава Тубић.

– Остављен им је рок од девет месеци да објаве конкурс за избор менаџера. Њихов посао биће да управљају финансијама и другим оперативним пословима. У припреми је и посебан закон који ће дефинисати њихове надлежности.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Новости, 18. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading