Свештеник Ненад Илић: Урбано православље – талас који се заморио

Уместо даље авангардизације Цркве и привлачења нових младих људи, дошло је до пораста сентименталног носталгичног духа и малограђанске статичности

Христос је једино ново под сунцем.

Ми као Црква ово не сведочимо добро.

Одустајемо од чулне реалности (сем најбаналнијих личних интереса), а не овладавамо растућом виртуелношћу.

Уместо да хришћанско окупљање на Литургији буде авангардно и окренуто будућности, ми све време као да превише гледамо уназад.

Сећам се деведесетих година и масовног уласка у Цркву градских обраћеника. Урбано православље је кренуло као талас који се заморио.

Свештеник Ненад Илић (Фото: Медија центар)

Уместо даље авангардизације Цркве и привлачења нових младих људи, дошло је до пораста сентименталног носталгичног духа и малограђанске статичности.

Пред нама су велики задаци, а ми упорно одбијамо да их препознамо и да одговоримо на њих.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)Категорије:Преносимо

Ознаке:, , , ,

3 replies

  1. Малограђанско јесте, банално авангардно јесте, урбано испразно јесте, православно није, Христоносно није, Црквеносуштујуће није, сведочење Јединог новог под сунцем – тек није ово протестантско фејсбучење и вејвовање ( таласање ) њу ејџ свештеника… НизоЗЕМНО јесте, високоНЕБЕСНО није, таман за либрето какве битефове позоришно – балетске мега изведбе…. Тужно и јадно од једног православног свештеника.

    Свиђа ми се

  2. Мислим да свештеник Ненад само кратко и без улепшавања, али и одмерено, опомињући, скицира стање духа парохијана и номиналоно православних, што никако није мера и његове православне и никакве другачије утемељености. Књига-лица, тзв фејсбук, иначе у основи обезличена и манипулисана, је ипак средство комуницирања, мада редукованог квалитета пренесене поруке, и као таква је само у некој мери корисна. На „фејс“ се каче разне, многе једва-живе, душе, и понека реч утехе или опомене не може бити на штету. Тако, да је чак и „фејс“ њива за посленике Виноградареве, ма како неродна и неплодна била, па ако и једно зрно да рода, труд (свештеника) није био узалудан…

    Свиђа ми се

  3. Површност, као и она која код грађана храни похлепу и хедонизам, овде храни сумњу у правоверност. Шта је „чулна реалност“ и „растућа виртуелност“? – Сатанистички ритуал од којег се неко брани, али је ту присутан и доступан, а многи у њему учествују. У томе да учествује Црква?! Коме и за кога да приближи веру?! Све је веома доступно онима којима имају очи да виде, уши да чују и срце да осете.

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s