ИН4С: Крвава побједа ДПС-а на локалним изборима у Црној Гори

Изборе у главном граду Црне Горе обилежили пребијање опозиционих одборничких кандидата, масовна куповина гласова и нерегуларности у бирачком списку

Коалиција предвођена Демократском партијом социјалиста освојила је апсолутну власт у Подгорици, произилази из прелиминарних резултата гласања, које је протекло у до сада незапамћеним примјерима насиља над бирачима и изборним злоупотребама.

Тако су изборе у главном граду Црне Горе обилежили пребијање опозиционих одборничких кандидата, масовна куповина гласова и нерегуларности у бирачком списку.

У таквим условима, према прелиминарним подацима, коалиција „За добро грађана Подгорице Побједничка коалиција Мило Ђукановић“, коју чине ДПС и партнери – Бошњачка странка, Либерална партија, Демократска унија Албанаца и Црногорска, уз подршку Позитивне Црне Горе, освојила је апсолутну власт са 47,5 одсто гласова или 32 одборничка мандата.

Коалиција Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА – „Подгорица за 21. вијек“ добила је 25,8 одсто или 17 мандата, коалиција „Све за мој град“, коју чине Демократски фронт и СНП, освојила је 12,3 одсто или осам одборничких мандата.

Потом слиједи листа „Социјалдемократе – Досљедно за Подгорицу“ са освојених 5,1 одсто или три мандата.

Испод цензуса остали су Грађански савез за промјене, који чине СДП и Демос, Уједињена Црна Гора, Права Црна Гора, Група грађана – Саша Мијовић, Побједник од ријечи“, ако и Српска коалиција.

Један мандат, на основу афирмативне акције, добила је Албанска алтернатива.

На изборе у Подгорици изашло је 64,2 одсто бирача, што је за девет одсто мање у односу на парламентарне 2016. године, али је на нивоу априлских предсједничких избора.

На изборима у Голубовцима, ДПС је освојио апсолутну власт са освојених 48,6 одсто гласова или 16 одборничких мандата. Коалиција Демократе и УРА добила је 26,4 одсто гласова или девет мандата, савез ДФ и СНП освојио је 17,7 или шест мандата, СД је добио 4,8 или један мандат. Испод цензуса остали су Грађански савез за промјене и Уједињена Црна Гора.

У Шавнику, ДПС и СД задржали су власт пошто су освојили 63 одсто гласова или 19 мандата, друга по снази је коалиција ДФ и СНП са 24,5 одсто или осам мандата, док је савез Демократа и УРА добио 12,8 одсто гласова или три одборничка мандата.

Коалиција ДПС-СД и даље ће бити на власти на Жабљаку пошто је освојила 55,7 одсто гласова или 17 одборничких мандата, потом слиједи коалиција ДФ и СНП са 22,6 или седам мандата и Демократе 21,7 или седам мандата.

На изборима у Бијелом Пољу побиједила је коалиција ДПС, БС и СД са освојених 58,7 одсто гласова или 25 одборничка мандата, а потом слиједе ДФ са 9,4 или три мандата, коалиција Демократа и УРА са 8,4 или три мандата, СНП са 7,8 или три мандата, СДП са 7,1 или три мандата, Уједињена са 3,9 односно једним одборничким мандатом. Српска коалиција, Савез за помирење и Црногорска остали су испод цензуса.

ДПС је задржао апсолутну власт и у Даниловграду са освојених 52, 1одсто гласова или 18 мандата. Демократе и УРА освојили су 19,5 одсто или седам мандата, ДНП, СНП и Југословенска комунистичка партија Црне Горе 8,6 одсто или три мандата, НСД и ПзП 6,5 или два мандата, СД 5,4 један мандат и Права Црна Гора 4,2 одсто гласова или такође један мандат, колико је узела и СДП.

На изборима у Пљевљима, коалиција ДПС-СД-БС освојила је апсолутну власт са 52,9 одсто гласова или 19 одборничких мандата. Демократска Црна Гора добила је 20,1 одсто или седам мандата, НСД-СНП-ПзП 13,4 или пет мандата, Демократска народна партија, Покрет за Пљевља и Права Црна Гора 11,6 или четири мандата, док је испод цензуса остала листа Грађански савез „Пљевља свима“.

У Колашину, појединачно највише гласова је добио ДПС 39,5 одсто или 13 одборничких мандата, коалиција ДФ и СНП 18,3 или шест мандата, Демократе 17,3 или шест мандата, Група грађана „Шуле и Микан са грађанима за Колашин“ 8,3 или два мандата, СД 8,1 или два мандата и СДП 5,8 или два мандата. Уједињена Црна Гора остала је испод цензуса.

На изборима у Бару, ДПС је такође појединачно добио највише гласова – 34,6 одсто или 15 одборничких мандата.

Потом слиједе, СД са 18,7 или осам мандата, „Радомир Цакан Новаковић – Бирам Бар“ 12,3 или пет мандата, коалиција Демократе и УРА 11,3 или четири мандата, СДП 6,8 или два мандата, а толико процената и одборничких мандата има и коалиција ДФ и СНП. Бошњачка странка освојила је 4 одсто или један мандат. Испод цензуса остали су Права Црна Гора, Демос, Демократски савез Албанаца, као и група грађана „Реформа за Бар“.

На изборима у Плаву, највише гласова добила је СД 28,1 одсто гласова или десет одборничких мандата, а потом слиједе БС са 22,1 или седам мандата, ДПС 19,4 или шест мандата, СДП 10,4 или три мандата, коалиција ДФ и СНП 8,1 или два мандата, Група грађана „Бирам Плав“ 4,1 или један мандат, Албанска алтернатива 4 одсто или један мандат, Демократска Црна Гора 3,1 или један одборнички мандат. Странка правде и промјена остала је испод цензуса.

У Рожајама апсолутну власт је освојила Бошњачка странка са 50,8 одсто гласова или 19 одборничких мандата, ДПС је добио 27,8 или 10 мандата, СД 12,1 или четири мандата, СДП 4,2 или један мандат. Демократе су добиле 1,2 одсто гласова, Странка правде и помирења 0,8, УРА 0,4 и Покрет за промјене 0,2 одсто гласова.

Право гласа на локалним изборима имало је 306.722 грађана. У Подгорици право гласа у Подгорици имао 134.991 грађанин, а у Голубовцима 11.948. Бирачко право у Шавнику имало је 1.723 грађана, Жабљаку 3.101, Бару 38.235, Плаву 9.145, а у Пљевљима 26.037 грађана. У Рожајама право гласа је имало 22.037, у Даниловграду 12.752, Бијелом Пољу 40.235 и у Колашину 6.518 грађана.

Изборе је пратило преко 836 посматрача Центра за мониторинг и истраживање и 216 испред Центра за демократску транзицију.

(ИН4С, 28. 5. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, ,

5 replies

 1. „Црногорци су сваком злу и неправди склони . Имају само три идола среброљубље , прељубу и крвопролиће“. Митрополит Данило у писму из 1713.

  Свиђа ми се

 2. @Слободане,

  Као и недавно, кад сам Вам скренуо пажњу да забијате клин међу браћу, Ви опет нешто против Црногораца.
  Опет против СВИХ ЦРНОГОРАЦА.
  Хоби или посао ?

  Свиђа ми се

 3. @ Деда Ђоле, уколико је @Слободанов навод из писма Митрополита Данила неистинит/фалсификат, можете замерати @ Слободану, АЛИ: ако је цитат истинит, онда можете замерати само Митрополиту Данилу, а он је сигурно познавао своје саплеменике боље него Ви?.

  Свиђа ми се

 4. Ја сам само цитирао“ по милости Божијој Митрополита Скендеријског и приморског Данила „.

  Свиђа ми се

 5. @Слободан каже: 31. маја 2018. у 10:35
  `Ја сам само цитирао“ по милости Божијој Митрополита Скендеријског и приморског Данила „.` Ово је, заиста, класичан пример несхватања добронамерне сугестије. Неизбежно питање је: На основу чега тврдите да је цитат који приписујете Митрополиту Данилу исправан? Наведите ПРОВЕРЉИВ ИСТОРИЈСКИ извор? Ако га немате, а како изгледа из Вашег одговора, немате га, онда је, на жалост, @Деда Ђоле у праву… Дакле: Извор!

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s