Александар Вучић: Шпанија може себи да дозволи, Србија мора да буде на Самиту у Софији

 Да кажете – не можемо? Шпанија то себи може да дозволи, јер је у клубу, Србија није у клубу. Србија мора да ради на свом развоју, рекао је Вучић

Састанак у Букурешту (Фото: Бета-АП)

Букурешт – Србија мора да буде присутна на Самиту ЕУ – Западни Балкан у Софији 17. маја, јер не би било добро да земља не буде присутна на скупу на који долазе најмоћнији европски лидери, поручио је председник Србије Александар Вучић после састанка квадритерале у главном граду Румуније. Вучић је и додао да ће се са премијерком Аном Брнабић договорити ко ће представљати Србију, јавља Танјуг. „Ја сам добио позив, да сачекамо још мало. Сешћу са Аном (Брнабић) да се договоримо, али ми морамо да будемо присутни, било би сулудо да не будемо”, рекао је Вучић за ТВ Пинк у Букурешту и приметио: „Мислите да је добро за Србију да тамо буду и Ангела Меркел и Емануел Макрон и сви најважнији европски лидери, а да Србија не буде?”

Како је рекао, постоје мањи састанци на којима не мора да се присуствује, и на којима може да се „истерује формалност”, али да се то не може када долазе најмоћнији европски лидери од којих нам зависе економија, политичка будућност… „Да кажете – не можемо? Шпанија то себи може да дозволи, јер је у клубу, Србија није у клубу. Србија мора да ради на свом развоју”, рекао је Вучић и истакао да скуп у Софији организују премијер и председник Бугарске Бојко Борисов и Румен Радев, да ће доћи све европске земље и да не можемо да забијемо „нож у леђа” Бугарској и кажемо да нас то не интересује, иако су они нас подржавали на сваком месту и на различите начине.

Председник Вучић је, после састанка квадритерале у главном граду Румуније, најавио формирање радне групе у којој би били министри саобраћаја, транспорта и комуникација четири земље. Како је објаснио на заједничкој конференцији за новинаре са председницом владе Румуније Вјориком Данћилом, премијером Бугарске Бојком Борисовим и премијером Грчке Алексисом Ципрасом, та радна група требало би да убрзано ради на конкретизацији договорених пројеката, како би спремно дочекали Самит 16+1, који ће се одржати 6. јула у Бугарској, раније него обично.

Вучић је јуче захвалио Румунији, Бугарској и Грчкој на снажној подршци нашој земљи на њеном европском путу и поручио да Србија жели да буде прва следећа земља чланица ЕУ, пренео је Танјуг. Председник Србије је подвукао да Србија има увећање робне размене са све три земље, што је праћено порастом броја туриста из тих земаља у Србију, али и из Србије у Грчку, Бугарску и Румунију. Указао је на значај састанака попут овог у Букурешту, истичући да је Србија једина земља, од те четири, ван ЕУ и утолико је значајнија подршка Грчке, Румуније и Бугарске на европском путу. Поручио је да ће Србија у свему што може искрено подржати и помоћи све те три земље, а да очекује још снажнију подршку Букурешта, Атине и Софије на европском путу.

„Желимо да нам помогнете, јер и ми бисмо вама помогли да смо на вашем месту, јер желимо да будемо следећа земља која ће постати чланица ЕУ, а без ваше снажне подршке то не можемо урадимо”, истакао је српски председник. Назначио је да је срећан због конкретних разговора и договора, да се разговарало о ауто-путу Темишвар– Београд, ауто-путу ка Бугарској, затим ка Скопљу али и како модернизовати пругу Ниш – Димитровград – бугарска граница, како ојачати дигиталну инфраструктуру, али и решити неке проблеме као што је онај на Ђердапу. „Верујем да ћемо све то успешно да решимо. Србија је заинтересована за свакодневно даље и стално унапређење сарадње у балканској четворци”, рекао је Вучић.

Фокус састанка, како је саопштила румунска влада, био је на регионалним пројектима међусобног повезивања, приступању Србије ЕУ и европским перспективама целокупног региона. На почетку састанка Данћила је казала да су скупови у овом формату Румуније, Бугарске, Грчке и Србије показали корист и додатну вредност коју доносе промовисању заједничких циљева на европском нивоу.

Састанак у Букурешту одржава се нешто мање од месец дана пре Самита ЕУ – Западни Балкан, чији ће домаћин 17. маја бити Бугарска, која тренутно председава ЕУ. Претходни квадритерални сусрет у том формату одржан је почетком децембра прошле године, у Београду. На првом састанку квадритерале у Варни, октобра прошле године, покренута је идеја о оживљавању закључака самита у Солуну 2003, када је иначе уследио талас проширења ЕУ. Тада је договорено да се у мају ове године одржи самит ЕУ – Западни Балкан у Софији и најављено да ће председавања ЕУ Бугарске у првој половини 2018. и Румуније 2019. бити „заједничко балканско” председавање унији.

Да памтимо ко нас подржава

Изузетно је важно што нас Румунија, Грчка и Бугарска отворено подржавају, што показују поштовање за Србију и траже подршку за улазак Србије у ЕУ, истакао је председник Александар Вучић јуче у Букурешту. „То је од изузетног значаја за нас. Румунија је највећа земља, Бугарска председавајућа ЕУ, Грчка са можда најважнијим геостратешким положајем у Европи и њихова подршка је отворена, нескривена”, рекао је Вучић српским новинарима, преноси Танјуг. То су, како каже, наши пријатељи. „То наш народ треба да зна и треба да памтимо ко нас је подржавао кад већ неки сада то не желе и труде се да нам тај пут ка ЕУ отежају, а такође су нам суседи”, приметио је председник Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 4. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading