АП: САД поставиле нови рекорд у цензурисању и недавању податакa

По резултатима студије, само једна петина тражених докумената буде издата. Савезна влада потрошила је прошле године 40,6 милиона долара за судске трошкове да би оправдала своје одлуке, што је рекорд своје врсте

Амерички председник Доналд Трамп (Фото: Бета/АП)

ВАШИНГТОН- Америчка савезна влада је у протеклој години цензурисала, задржала или није могла да нађе више докумената које траже грађани или новинари него у претходној целој деценији, наводи се у објављеној анализи агенције АП.

Анализа обухвата осам месеци од доласка Доналда Трампа на власт и показатељ је колико се његова администрација придржава Закона о слободном приступу информацијама.

У студији се наводи да су многи људи који су тражили документа, остали празних руку јер представници разних владиних служби наводе да не могу да нађу документ, или по закону не сме да се открије одређена тражена информација.

По резултатима студије, само једна петина тражених докумената буде издата.

Решавање захтева за неки документ може да траје месецима, чак и годинама, а догађа се да влада не одобри око две трећине захтева.

Савезна влада потрошила је прошле године 40,6 милиона долара за судске трошкове да би оправдала своје одлуке, што је рекорд своје врсте.

„Савезни органи не користе довољно савремену технологију да би сачували, нашли или дали неки документ који јавност тражи, а јавност је у том случај и губитник”, рекао је Адам Маршал, заступник права на слободан приступ информацијама.

Влада је у 63.749 случајева навела да, по закону, не сме да изда тражени документ. У САД постоје закони о забрани давања детаља о активностима обавештајних служби, о страним владама, трговинским тајнама, банкарским рачунима и пореском стању појединаца.

Влада је у најгорем случају навела да не може да нађе комплетне документе у којима недостају неке стране или делови.

Трампова администрација је навела да је добила рекордан број захтева за давање информација и да због тога касне агенције задужене за то.

Подаци Закона о слободном приступу информацијама се односе на активности 116 државних служби током 2017. године. Највише захтева је упућено министарствима унутрашње безбедности, правде, одбране, здравља и пољопривреде. 

(Бета-АП/Политика, 12. 3. 2018)

Advertisements


Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s