Ознаке

, ,

Професор Филозофског факултета у Београду, социолог Слободан Антонић, оцењује да се данас стиче утисак да је готово немогуће запослити се не само у јавном већ и у приватном сектору, без партијске књижице, као и да се прича да сваки истакнутији приватник мора да узме чланску карту СНС-а да би задржао бизнис.

Слободан Антонић

„Стиче се утисак да је данас готово немогуће запослити се не само у јавном већ и у приватном сектору, без партијске књижице. Кажу да сваки истакнутији приватник мора да узме чланску карту СНС-а да би задржао бизнис. а, како чујем, у следећем кораку учлањеном бизнисмену доставља се листа активиста СНС-а које ће да запосли. Приватник онда отпушта део својих радника, а на њихова места запошљава СНС активисте. Да ли мислите да је то нормално у тржишној привреди? То може бити нормално само у политичком капитализму. Наш премијер-председник радо се позива на Вебера. Управо је Вебер сковао појам „политички капитализам“. Он означава систем у коме се може озбиљно зарадити само уколико сте добри с влашћу. У супротном, нема бизниса“, оценио је Антонић у интервјуу за Време.

Антонић наводи и да је Александар Вучић „политички Дон Жуан“ коме успева да га подржавају и „другосрбијанци“ и „националисти“, тако што првима говори да ЕУ нема алтернативу, а другима да ће са руским миговима сачувати Косово и Републику Српску.

„Суштински део Вучићеве технологије власти су избори. Најбоље ако може сваке године, чак сваког месеца. То је вечито ванредно стање за контролисану јавност и за војску страначких активиста. Јавност се анестезира причама о „заверама странаца“ и о „државном удару“ опозиције и тајкуна. Ми идемо у Европу, али тако да је једна политичка породица све богатија и моћнија, да су стране банке и компаније све заштићеније и осионије, а да смо ми други све сиромашнији и беспомоћнији. Нисам сигуран да ћемо такав пут у Европу преживети“, отворен је Антонић за Време, додајући, како је рекао, да Вучић „поседује и стварну моћ: контролише срце државе“.

Радмило Марковић

(Kurir.rs/Vreme)

Advertisements