Путин навео разлоге заоштравања конфликта у Донбасу

Украјини је веома потребан новац, а најлакше га је добити ако се представите као жртва агресије, изјавио је руски председник.

Председник Русије Владимир Путин је на заједничкој прес-конференцији са премијером Мађарске Виктором Орбаном навео узроке заоштравања конфликта на истоку Украјине.

Путин је истакао да је сукобе у рејону Авдејевке изазвала украјинска страна. Према његовим речима, украјински „добровољачки одреди су заузели упориште опозиције” и продрли око 200 метара на територију под контролом проруских добровољаца. Међутим, већ у недељу они су одатле истерани.

Према Путиновим речима, до заоштравања конфликта је дошло из неколико разлога. „Као прво, украјинском руководству је потребан новац. Новац ћете најлакше извући од Европске уније, од појединих земаља Европске уније, од САД и међународних финансијских институција, ако се представите као жртва агресије”, изјавио је руски председник.

„Као друго, украјинска власт је, како је познато, заузела једнострани став за време америчких избора, подржавајући једног од кандидата. Украјински олигарси су финансирали тог кандидата, или тачније, кандидаткињу”, изјавио је руски председник, додајући да Кијев сада покушава да успостави контакт са актуелном администрацијом, а то се најбоље ради кроз конфликт.

„Као треће, с обзиром на неуспехе у економији и социјалној сфери у Украјини се активирала опозиција. Њој треба зачепити уста, треба мобилисати становништво, тај задатак је такође лакше испунити ако се изазове конфликт”, изјавио је Путин, преноси „Взгляд”.

„Постоји још један узрок. Данашња украјинска власт очигледно није спремна на реализацију Минског споразума и тражи повод да одустане од њега”, изјавио је руски лидер, изразивши наду да ће здраворазумске снаге у Украјини, као и спољни играчи који су заинтересовани за мирно решавање конфликта, учинити све како би спречили да се ситуација развија по најгорем сценарију.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 2. 2. 2017)

Политика: Трамп и Путин разговарају, Украјинци гину

Због обновљених артиљеријских сукоба на линији разграничења који су почели у суботу, после првог телефонског разговора америчког и руског председника за следећу суботу је планиран нови на тему Украјине

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Жестоки артиљеријски сукоби у источној Украјини обновљени су у суботу, управо на дан када су амерички и руски председници Доналд Трамп и Владимир Путин разговарали телефоном први пут. Иако је тада саопштено да је једна од тема била и Украјина, данас је Путинов портпарол Дмитриј Песков рекао да двојица председника нису разматрали решење украјинског питања, него су само нагласили потребу хитног решавања кризе у Украјину. Најављено је да ће нови разговор уследити током предстојећег викенда.

И о овом обновљеном сукобу стижу сасвим супротстављене вести о томе ко је покренуо офанзиву, а поједини светски медији су нагласили да је у сваком случају „заслужан” управо тај телефонски разговор Трампа и Путина и да су снаге на терену покренуле офанзивна дејства како би обезбедиле извесну предност уочи решавања овог питања између две светске силе.

Дојче веле је подсетио да су почетком јануара украјинске јединице, према наводима кијевских медија, извеле „тиху офанзиву” и прошириле територију под својом контролом. Посматрачи у Кијеву сматрају да „проруски сепаратисти” тренутно желе да ескалацијом сукоба принуде Украјину на нове уступке.

Још током америчке предизборне кампање, а нарочито после победе републиканског кандидата, власт у Кијеву и сам председник Петро Порошенко, који су до сада добијали и политичку и војну помоћ америчке администрације, узнемирили су се и покушавали да изјавама и контактима са утицајним европским и америчким политичарима издејствују задржавање позиције америчког фаворита и одржавање на снази санкција Русији које су уведене због „мешања у сукоб у источној Украјини и присаједињења Крима”.

Биљана Митриновић

(Политика, 1. 2. 2017)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading