Ознаке

, , , , , ,

Почетком децембра 2016. у Белорусији ухапшено троје сарадника руске Информативне агенције Регнум

Илустрација: Александр Горбаруков © ИА REGNUM

Илустрација: Александр Горбаруков © ИА REGNUM

Белоруске власти ухапсиле су ауторе ИА Регнум Јурија Павловца и Дмитрија Алимкина, као и  дописника агенције из Минска Сергеја Шиптенка, под оптужбом за „изазивање националне мржње“, тј. неслоге између народа Белорусије и Русије. О овом случају на сајту Регнума постоји богата документација (Репрессии против ИА REGNUM в Белоруссии), а овде ћемо издвојити неколико ставова.

Аркадиј Минаков, доктор историјских наука, изјавио је да се у Белорусији сада одвијају исти процеси који су у Украјини довели до „Мајдана“: „Не знам шта се тачно дешава у Белорусији. Али знам шта се десило у Украјини. На основу опште логике процеса, руку бих дао за то да ће сценарио у Белорусији бити потпуно исти као у Украјини“, рекао је доц. др Минаков.

Део текстова на сајту Регнума посвећеним "Репресији у Белорусији"

Део текстова на сајту Регнума посвећеним „Репресији у Белорусији“

Активиста из области Јужног Урала Александар Забачев рекао је да у Белорусији „опет видимо да је прагматизам победио принципијелност“. Забачев је истакао да је то све „већ виђено“, као што је било и са Украјином и преговорима о испоруци гаса, када је Русија одлучила да ће цена бити повољна, без обзира на све. „Постоји изрека да ʼтврдица све плаћа два пута‛. Који је био резултат? Губитак одређених позиција и јачање геополитичке конкуренције. У исти сценарио уклапа се и развој ситуације са Белорусијом.“

Ситуација је додатно искомпликована чињеницом да, по мишљењу редакције Регнума, портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова није довољно стала у заштиту аутора и дописника руске агенције, иначе белоруских грађана. Захарова је, наиме, на конференцији за новинаре 27. децембра прошле године рекла да су аутори (од којих су неки писали под псеудонимима) користили неприхватљиве изразе попут „недонарод“ или „недогосударство“ (да Белоруси и Белорусија нису прави народ и држава)

regnum-zaharova

Сукоб Регнум-Захарова

На тај став портпарола МИП Русије оштро је реаговао Регнум најавивши тужбу за клевету против ње, јер они тврде да спорне изразе или нису користили („недонарод“) или су се односили на Украјину („недогосударство“). У оштром тексту главног уредника агенције Модеста Колерова стоји: „Ја уважавам МИП Русије, уважавам и волим моју Отаџбину – Русију, мене апсолутно не занима Марија Захарова лично. Али, ако баш жели да се ово представи као лични сукоб – рећи ћу да је она представља срамно неодговорно, нарцисоидно, саморекламирајуће и игнорантско лице нашег Министарства спољних послова и наше земље.“

(Стање ствари)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

Advertisements