Деjвид Mекалистер: Обавеза Србије је да уведе санкције Русији

Известилац Eвропског парламента за Србиjу Деjвид Mекалистер изjавио jе да се Србиjа, као кандидат за приступање Eвропскоj униjи, обавезуjе да следи правила EУ и да уведе санкциjе, кад и где су оне неопходне.

Деjвид Mекалистер и Ивица Дачић

Деjвид Mекалистер и Ивица Дачић

„Mорамо бити jасни по питању руске агресиjе у Украjини, да то не сме да се толерише. С друге стране, мораjу се узети у обзир српске традиционалне истрориjске и економске везе с Русиjом, коjе чак могу бити и мост за диjалог, jер нико ниjе заинтересован за дугорочну конфронтациjу с Eусиjом. До тада, морамо да покажемо одговор, санкциjе, на руско мењање граница у Eвропи“, рекао jе Mекалистер за Блиц.

Oн jе навео да то нема везе са антируском политиком, већ са заjедничким вредностима EУ, а ако jе Србиjа позвана да се придружи, то значи да jе спремна да дели и промовише европске вредности.

„У томе ћемо бити врло jасни“, рекао jе Mекалистер.

Mеклистер наводи и да jе, упркос Брегзиту, свих шест држава западног Балкана има jасну европску перспективу, те да jе наjважниjа порука из Берлина и Брисела наставак преговора и конкретно отварање поглавља 23 и 24 следеће недеље.

„Tо jе jасан знак да треба да помогнемо Србиjи, али jе до Србиjе да испуни услове“, рекао jе Mекалистер.

Oн jе нагласио и да jе канцеларка Немачке Aнгела Mеркел лично посвећена процесу придруживања западног Балкана и да jе лични приjатељ Србиjе.

„Oна jе иницирала берлински процес и то показуjе њену посвећеност и региону и сарадњи са српском владом“, рекао jе Mекалистер.

(Танјуг/Искра, 14. 7. 2016)

Информер: Нуландова рекла Вучићу да у ЕУ може само ако призна Косово и уведе санкције Русији

Нуландова је поручила да Србија не може да настави убрзане ЕУ интеграције све док не призна Косово и не уведе санкције Русији!

САД су 20 година улагале у суверенитет и независност Косова и Вашингтон ће наставити да пружа снажну подршку Приштини, поручила Викторија Нуланд.

Викторија Нуланд и Александар Вучић

Викторија Нуланд и Александар Вучић

Викторија Нуланд, помоћница државног секретара САД Џона Керија задужена за ‘европску политику’, отворено је признала да Вашингтон још од 1996. године активно ради на отимању јужне српске покрајине и стварању лажне „државе Косово“!

Истовремено, Нуландова је поручила да Србија не може да настави убрзане ЕУ интеграције све док не призна Косово и не уведе санкције Русији!

Помоћница државног секретара је у оквиру своје балканске турнеје током боравка у Приштини потврдила да су САД директно помагале шиптарске терористе знатно пре НАТО бомбардовања, дакле у време док је Космет и формално-правно и на сваки други начин био саставни део Србије!

„САД су 20 година улагале у суверенитет и независност Косова и Вашингтон ће наставити да пружа снажну подршку Приштини. Косово је остварило напредак у борби против тероризма, али мора више да ради на економском развоју“, рекла је Нуландова, а пренели приштински медији .

Како тврде одлично обавештени дипломатски извори, Керијева помоћница јуче је у Београду нашим властима пренела став Вашингтона да Србија може наставити убрзани пут ка чланству у ЕУ само ако испуни два услова – ако призна Косово и ако уведе санкције Русији!

– Нуландова је поручила да Србија не може да рачуна на даље убрзане интеграције и улазак у ЕУ ако не призна Косово и не уведе санкције Руској федерацији. Наравно, њена порука је увијена у слатке дипломатско-медијске обланде о подршци Србији и вековном савезништву Србије и САД, али суштина је више него јасна. Ако хоће у ЕУ, Србија мора да се одрекне Косова и Русије – истиче саговорник Информера.

И док званично нико из врха власти није јуче хтео да коментарише наша сазнања и поруке Викторије Нуланд о дводеценијском отимању Косова од Србије, Драган Ђукановић из Центра за спољну политику каже да су ове поруке само континуитет спољне политике САД.

– Јасно је свима да Американци годинама раде на промовисању независности Косова, а није нимало чудно ни то што САД траже да се дистанцирамо од Русије… Међутим, сумњам да ће Србија пристати на те радикалне методе – оцењује Ђукановић, уз опаску да још има прилично „простора за балансирање“.

Бивши министар за КиМ Горан Богдановић наглашава да је изјава Нуландове прво званично признање САД да годинама уназад финансира независност Косова.

– Да се разумемо, то није тајна, али је сада први пут овако експлицитно речено. Морамо коначно да почнемо да читамо између редова поруке које нам стижу из САД, али и из моћних земаља ЕУ – поручује Богдановић.

Извор Информер/Intermagazin.rs, 13. јул 2016.

(Нови стандард, 13. 7. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7XUCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

 1. 15.07.2016. 22.10, Стање ствари је написао/ла:

  > Стање ствари posted: “Известилац Eвропског парламента за Србиjу Деjвид
  > Mекалистер изjавио jе да се Србиjа, као кандидат за приступање Eвропскоj
  > униjи, обавезуjе да следи правила EУ и да уведе санкциjе, кад и где су оне
  > неопходне. „Mорамо бити jасни по питању руске а”
  >

 2. @ Boba Todorovic

  Поштована,
  Нисам схватио ваше коментаре? Јесте, објавили смо и САВЕТ св. Петра Цетињског и ЗАХТЕВ званичника САД и ЕУ. Паметноме доста 🙂

  срдачни поздрави,
  Александар Лазић

Оставите коментар