Полемика С. Самарџића и С. Антонића: Грешка, „грешка“ или сувишно учитавање

Поводом текста С. Антонића „САД и српски избори 2016“

Слободан Самарџић: Грешка или „грешка“

Слободан Самарџић

Слободан Самарџић

У тексту „САД и српски избори 2016“ који је Слободан Антонић објавио на овом сајту 10. маја о.г. налази се једна велика материјална грешка. У осврту на претходне изборе од марта 2014. године аутор каже да су се ДСС и Двери „не само жалили да су покрадени (ДСС је имао 4,2% а Двери 3,6%), већ је ДСС направио одличан елаборат у коме је детаљно показао све изборне неправилности и где је све оштећен“.

Не знам за Двери, али сам сигуран у то да се ДСС није никоме жалио да је на изборима оштећен. Самим тим ДСС није направио никакав елаборат у којем би показао изборне неправилности, како тврди аутор ово текста. Напротив, ДСС, у лику свог тадашњег председништва, био је против анализе изборних нерегуларности коју су сачинили тадашњи члан председништва Странке и подпредседник Слободан Самарџић и члан Главног одбора Владимир Гвозденовић. Огромна већина у председништву Странке (12:3) била је против тога да се ова анализа користи као подлога за уставну жалбу. А када је истекао рок за жалбу иста већина била је и против објављивања анализе. Светлост дана угледала је не као „елаборат ДСС-а“, већ као ауторски рад два поменута аутора на сајту Фонда Слободан Јовановић.

Став Слободана Антонића, у наставку његовог текста, да нико није хтео да чује вапаје ДСС-а депласиран је следом претходних чињеница. Тих „вапаја“ није ни било. Али, у овом ставу има нечег ненамеравано тачног. Поменута анализа двојице аутора, несуђени документ самог ДСС-а, остала је крајње непримећена у домаћој јавности. Од странака које су ушле у тадашњи сазив парламента нисмо ни очекивали неку реакцију, али јесмо од оне политичке јавности која се тих дана и месеци активно бавила изборима и њиховим последицама. Али, текст анализе са сајта Фонда Слободан Јовановић нико није пренео, нити је међу увек ангажованим политичким аналитичарима било реакције. Као да је све требало да се што пре заборави.

Али, ево Слободан Антонић сада после две године помиње овај, како каже, одличан елаборат. И њиме, као одличним, кити ДСС, који крајње незаслужено добија похвале за храбро држање у тешким данима пре две године. Да ли он то чини нехотично и с ненамерном грешком? Можда. А можде и не. Ако је тада читао ову анализу (тај „одличан елборат“) морао је приметити да то није страначки документ, већ утешни ауторски рад двојице чланова и функционера ДСС-а. Тада, међутим, није јавно реаговао. Ћутао је као и сви други. Огласио се тим поводом тек после две године не тек сећањем, него креативним мењањем чињеница. У међувремену је постао симпатизер реформисаног ДСС-а и поврх тога активиста националне коалиције ДСС-Двери-национални интелектуалци. Може се ипак рећи: ето разлога за свесном материјалном грешком која може бити  продуктивна за данашње измењене околности.

Самарџић Гвозденовић Извештај о изборним неправилостима на парламентарним изборима 16 03 2014

(ФСК, 7. 6. 2016)

Слободан Антонић: Корисна исправка, сувишно учитавање

Слободан Антонић

Слободан Антонић

Захваљујем се проф. Слободану Самарџићу на корисној исправци. Заиста нисам знао да ДСС својевремено није стао иза његове збиља одличне анализе.

То уосталом ни у самој анализи не пише, већ се у њој говори у име „чланова и симпатизера Демократске странке Србије“ (стр. 2). У мом тексту, који се иначе односи на сасвим другу тему (те није било места за већу прецизност о ауторима анализе), уредно сам дао линк на пуни текст анализе. Тако се сваки читалац ФСК могао уверити у ауторство и садржину исте – осим детаља да она својевремено није усвојена на Председништву ДСС.

Не знам колико је то „велика материјална грешка“ – али се због ње искрено извињавам читаоцима ФСК и проф. Самарџићу. Но она свакако није „намерна“ и „свесна“, како то сумња проф. Самарџић. Нисам посебно пратио фракцијске борбе у ДСС, о којима је проф. Самарџић, као учесник, свакако боље обавештен, те стога нисам ни знао за детаљ о одбијању Председништва ДСС да усвоји анализу Самарџића и Гвозденовића.

Још мање сам данас, како то колега инсистира, „активиста“ ДСС-а или било које странке и коалиције. Вероватно ме је колега помешао са неким другим, због чега је и уследила таква необична оптужба.

Уз то, моје високо мишљење о анализи проф. Самарџића није скорашње, како колега необично учитава. На њу сам више пута у стручним круговима скретао пажњу, а једна од наших докторанткиња је управо под мојим менторством израдила и у престижном социолошком часопису, још 2014. године, објавила чланак у коме се анализа Самарџића и Гвозденовића подробно цитирала и разматрала.

Трудим се, као аналитичар нашег политичког живота, да будем објективан и зато сам увек захвалан на корекцијама и додатним информацијама – као и сада проф. Самарџићу. Жао ми је само када допуна или прецизирање неког мог текста бива праћено сувишним разматрањима о „правим“ мотивима због којих сам нешто написао, или пак пропустио да напишем.

(ФСК, 7. 6. 2016)


Кратка веза: http://wp.me/p3RqN8-7JaКатегорије:Преносимо

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s