Српски либерални савет: Суштинска залагања Слободана Јовановића немају везе са СНС

Вучић покровитељ: Слободан Јовановић добија споменик

Према предлогу Правног факултета, град Београд ће у парку иза факултета, малом Ташмајдану, изградити мали амфитеатар у коме ће професори држати предавања на отвореном. Та отворена учионица даће нови садржај парку, изјавио је Весић

vucic-sj-spomenik

БЕОГРАД – Биста Слободана Јовановића биће откривена 1. октобра испред Правног факултета у Београду, најавио је данас градски менаџер Горан Весић.

Према његовим речима, одлуку о томе донеће Скупштина града Београда 30. јула.

„Мало је људи у нашој модерној историји који су задужили српско друштво као Јовановић. Био је један од наших најистакнутијих правника, историчар, књижевник, председник владе, ректор Београдског универзитета, декан Правног факултета, председник Српске краљевске академије и професор јавног права“, навео је Весић.

Он је подсетио да је Јовановић умро је у изгнанству, његова дела штампана су у Србији тек 1990. године а званично је рехабилитован 2007. године.

„Скупштина града Београда посебно је почаствована што је наш премијер Александар Вучић, који је дипломирао на Правном факултету, прихватио да буде покровитељ овог историјског чина, којим ћемо изразити захвалност Слободану Јовановићу за све што је учинио за нашу земљу, за науку и српско друштво“, рекао је Весић.

Он је додао да ће истовремено бити уређен и плато испред Правног факултета који носи име по Слободану Јовановићу.

Према предлогу Правног факултета, град Београд ће у парку иза факултета, малом Ташмајдану, изградити мали амфитеатар у коме ће професори држати предавања на отвореном. Та отворена учионица даће нови садржај парку, изјавио је Весић.

Он је додао да ће у наредном периоду у парку, испред амфитеатра бити постављене бисте још два истакнута професора Правног факултета и великих српских правника Радомира Лукића и Михаила Константиновића.

„Овај чин на најбољи начин одсликава политику Српске напредне странке и градске власти у оквиру које је веома значајна култура сећања на значајне људе и догађаје за Србију како би млађе генерације и наше друштво учили на сјајним примерима из прошлости“, рекао је градски менаџер, а саопштила Служба за информисање Града Београда.

(Курир, 27. 7. 2015) 

Српски либерални савет: Ко лаже тај и краде

Култура сећања је „нешто“ што Србији заиста недостаје. У том светлу постављање бисте Слободану Јовановићу, што је најавио Горан Весић, мора радовати сваког грађанина Србије.

Али култура сећања мора сачувати и сведочанства да је за време владавине оних који се данас представљају као Српска напредна странка, Слободан Јовановић био такође заборављен и занемарен. Његово доследно залагање за Србију, уређену на основама права и демократије не може имати никакве везе са садашњим властодршцима којима је појам права далек а тоталитаризам и манипулација блиски и природни.

Због тога, одговарајући на лажна заклињања у велико дело Слободана Јовановића, упозоравамо да режим, у недостатку властитих, наставља са крађом идеја, иницијатива и пројеката које су реализовали други – у овом случају Српски либерални савет и Демократска странка Србије.

Рехабилитација Слободана Јовановића, иницијатива за формирање платоа Слободана Јовановића испред Правног факултета и његово обележавање плод су активности Српског либералног савета и групе српских интелектуалаца и са тиме СНС није имао никакве везе.

До сада смо од градских власти у Београду морали да чувамо своје новчанике, од данас морамо пазити на идеје и иницијативе које се маркетиншким триковима покушавају приписати владајућој партији.

Српски либерални савет


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5RVCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

4 replies

 1. „Суштинска залагања Слободана Јовановића“: уништили Србију (и другу српску државу – Црну Гору), 1918. године, створили Бановину Хрватску, 1939. године, изазвали пуч који нас је коштао бар милион и по мртвих Срба, допринели доласку комуниста на власт, милиони Срба прерађени у Македонце, Муслимане, Црногорце, југословене…Има ли краја том карађорђевићевском лудилу и залагањима Слободана Јовановића и других банкрота?

 2. SLOBODAN Jovanovic (1869 – 1958) je jedan od nasih najbrilijantnijih intelektualaca, totalno skrajnut od komunista.

  Године 1946. на процесу генералу Драгољубу Михаиловићу и групи од 23 лица у Београду Слободан Јовановић је осуђен од стране Војног већа „на казну лишења слободе с принудним радом у трајању од двадесет година, губитак политичких и појединих грађанских права у трајању од десет година, конфискацију целокупне имовине и на губитак држављанства“. На основу ове пресуде у Југославији је практично уведена забрана на његова дела.

  Tek 1990 god stampan je njegov ogroman opus « Sabrana dela Slobodana Jovanovica » u 12 tomova (BIGZ, JP i SKZ)

 3. @Deda Djole
  Постоје нека „општа места“ у националној историји, о којима се не расправља – већ се узимају здраво за готово, било да је реч о неповољној, било да је реч о доброј оцени. За Слободана Јовановића важи да припада „добром“ делу наше прошлости. Да ли је тако и није ли време да се преиспитају сва општа места – узимајући као полазну и завршну тачку српску државу и српски народ? Чињенице, пре свега – не оно што је створено као „слика“. У том светлу – његов практични рад не може да прође, а што се тиче његових дела о Обреновићима – па он је један од твораца „црне слике“ која је створена о првој и последњој српској династији (у Србији). Карађорђевићи су југословени и никад крунисани. И иза свега је стајао ауторитет и дело и Слободана Јовановића.
  Сасвим друга, али не мање важна „ствар“ је Правни факултет и правна наука у Србији: Милошевић, Коштуница, Вук Драшковић, Вучић – све је то завршило право у Београду. додајмо и Шешеља – са Правног у Сарајеву и Пајтића са Правног у Новом Саду и слика је комплетна. Са друге стране – наша држава не може да добије ни један спор на међународним судовима, а положај Србије – поред свих тих правника, државника и патриота је све гори и гори.
  Није ли грешка у нашем доживљају права, или цео свет вози у супортоном смеру?
  Ништа боље није ни у историографији, економији, философији, социологији, политичким наукама…

 4. допуна: прва и последња српска династија у Србији: етнички Срби, први и последњи после Косова. Карађорђевићи нису етнички Срби.

Оставите коментар