Драгослав Пакић: Посматрачка разгледница из Брисела или Ствар од европског значаја

Када су се наши посматрачи у Европском парламенту вратили са посматрања били су препуни бриселских утисака.

Извор: Курир од 12. 2. 2015.

Извор: Курир од 12. 2. 2015.

Запањила их је невероватна приврженост Белгијанаца статуи дечака који пишки и кога зову Манекен Пис. У Европи га сматрају симболом града. Они промућурнији међу посматрачима одмах су помислили како би било туристички атрактивно када би се за симбол Београда узео Манекен Сератор. На води. Дечко који пишки не би одговарао климатским условима српске престонице где често дувају кошава и други ветрови против којих се, без обзира на дуговечно искуство, тешко борити а да останеш неуквашен.

Тачно је да дечак ствар чврсто држи у својим рукама, али да толико дуго може да запишава цео Брисел, а преко њега као престоног града, и читаву Европу, било је тешко поверовати и још теже наћи одговарајуће термине за писмени извештај који се, у одређеном року, морао предати на писарницу Народне скупштине.

Како написати, а да се при том не буде вулгаран, да је симбол административног центра УЕ дечко који пишки и дању и ноћу а да се никада није пожалио на проблеме простате. Није се чак хвалио, иако је то, кад је Европа у питању, поприлично изненађујуће, на традицију урино културе.

Мислили су да ли уопште има смисла и помињати статуу и њено идеолошко дејство на двадесет девет удружених држава, али су на крају ипак закључили да је дејство дечака много мање скарадно у односу на оно шта раде и како говоре, а да при том и не причучну, европски парламентарци у њиховом високом дому за који је од недавно и Хрватска спремна.

Манекен Пис је симбол града јер се у Белгији надају да ће, чим се реше проблеми са руским гасом, Дечко почети да пишки бензин са смањеним садржајем олова, неосетљивим на компјутерски уређај Фолксвагена који даје лажне резултате.

Дакле, између европских парламентараца и дечака који пишки наши посматрачи су се определили за Манекена Пис надајући се да ће и у српском парламенту опозиција подржати дечака и његову ствар од европског значаја.

Друга изненађујућа ствар – на коју су у Бриселу сасвим случајно налетели наши изасланици добре воље за улазак у ЕУ– биле су димензије и размере чувеног атомијума. Ако је атом, мислили су, заиста такав и толики, онда није никакво чудо што је она атомска бомба направила онолики ршум у Хирошими и Нагасакију где је немилосрдни сиријски тиранин Асад бомбардовао сопствену невину децу због чега, како Обама рече у Уједињеним нацијама, сместа мора да се повуче или у манастир, или у Русију код Путина, или да прође исто као Гадафи и Садам Хусеин заједно како би јапанске жртве најзад доживеле заслужену сатисфакцију.

Извор: zokstersomething.com

Извор: zokstersomething.com

Изненађење је изазвао и начин на који Белгијанци изговарају име наше државе – Сербија. Због тога су у изјавама за штампу, чим су изашли из ваздуплохова, угазили у густо српско блато и, док камере још нису биле укључене, сочно опсовали на чистом белгијском језику (нешто као БеХаеС), па су они из централне Сербије Белгију називали Белегијом, они из Војводине – Белегиш, а Санџаклије су инсистирале на скраћеници БемГа (Бел ем Гија).

Интересантно је да нико није запазио, нити је обратио пажњу на чињеницу да Белгијанци имају брисаче и са унутрашње стране својих шофер-шајбни. За такву појаву су Французи својевремено дали потпуно прихватљиво објашњење. Они, наиме, тврде да је то због тога што Белгијанци још у ауто-школи стекну навику да, док возе, непрестано изговарају: бррррр, брррр. Одатле и назив за њихов и европски главни град – Бррррисел.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5QhCategories: Сатиристика

Tags: , , ,

Оставите коментар