Телепромптер: Стенограм разговора Бојана Пајтића и Лидије Удовички

Портал Телепромптер.рс ексклузивно објављује транскрипт телефонског разговора између Бојана Пајтића и Лидије Удовички о рекету који је Вучићев кум и директор ЕМС-а, Никола Петровић, покушао да наплати од америчке фирме „Continental Wind Partners”.

pajticudovicki

Како нам је рекао извор близак службама безбедности, транскрипт је настао на основу прислушкиваног телефонског разговора између председника Покрајинске владе Бојана Пајтића и Лидије Удовички, сестре министарке Кори Удовички, који се догодио пре нешто мање од годину и по дана.

Транскрипт разговора потврђује раније писање портала Телепромптер.рс да је Лидија Удовички говорила да јој је директор ЈП „Електромреже Србије”, Никола Петровић, иначе кум Александра Вучића, тражио два милиона евра како би се ветро-парк прикључио на мрежу ЕМС-а.

– Замисли да ми је идиот тражио да му дам два милиона евра у кешу да би дозволио да се ветро-парк прикључи на систем ЕМС-а. Још не могу да дођем себи од шока, рекла је Лидија Удовички у приватном разговору са Бојаном Пајтићем.

Председник Покрајинске владе одговорио је да не може да верује да „банда” рекетира америчког инвеститора.

– Катастрофа. Је*о те. Не могу да верујем да рекетирају америчког инвеститора који притом улаже неколико стотина милиона евра у ову земљу. Нису довели ниједног инвеститора и сада лудаци хоће да отерају и оне који су дошли пре њих. Каква банда, рекао је Пајтић.

Он је у једном тренутку разговора споменуо да га је амбасадор САД у Србији, Мајкл Кирби, обавестио да Никола Петровић за Вучића сваког месеца „износи два милиона евра из државе”.

– Замисли да ме је баш пре који дан Кирби питао да ли сам чуо информацију да баш тај Никола Петровић месечно за Вучића износи два милиона евра из земље. Рекао сам да нисам и стварно нисам до тада. Изгледа да им је два милиона некаква лоповско-напредњачка норма. Одвратно, додао је Пајтић.

Подсетимо, премијер Србије Александар Вучић оптужио је Лидију Удовички и фирму „Continental Wind Partners”, која је у власништву њеног супруга Марка Крандала, да су покушали да рекетирају Србију преко ветро-парка.

Вучић је после повратка из САД на ТВ „Пинк” додао да је управо фирма „CWP” преко лобиста излобирала да пет конгресмена потпише писмо Џозефу Бајдену у којем су Вучићев брат Андреј и његов кум Никола Петровић означени као центар корупције у Србији.

Касније су режимски медији објавили да је фирма „CWP” заиста покушала да рекетира Србију јер су „желели да граде ветро-парк када није постојала законска регулатива да би наплаћивали струју три пута скупље”.

Дозволу за изградњу издао је Покрајински секретаријат за урбанизам, али је Министарство грађевинарства поништило ту дозволу прошле године због жалбе ЕМС-а”. Министарство је поништило грађевинску дозволу са образложењем да високонапонски део трафостанице није могао да буде део грађевинске дозволе. У јулу 2014. године дозвола је ипак издата.

Међутим, на основу разговора јасно је да је основни проблем настао око прикључења ветро-парка на мрежу ЕМС-а. Због тога је, према речима Лидије Удовички из телефонског разговора, Никола Петровић тражио два милиона евра у кешу.

Кликните на слику за увећање

Кликните на слику за увећање

Бојан Пајтић: Разговор је аутентичан, али ме занима зашто ме државни органи прислушкују?

Председник Владе Војводине и лидер Демократске странке Бојан Пајтић потврдио је на конференцији за штампу да су транскрипти разговора између њега и Лидије Удовички, које је објавио Телепромптер.рс, аутентични.

– Постављам питање државним органима ко и с којим правом прислушкује председника Владе Војводине и лидера највеће опозиционе странке, рекао је Пајтић на конференцији за новинаре у Новом Саду.

Како је истакао, разговор је вођен прошле године, али није могао да прецизира тачан датум.

Он је навео да не жели да коментарише наводе о корупцији откривене у спорном разговору, али је рекао да није изашао у јавност са тим информацијама јер је био у питању приватни разговор и није имао довољно доказа.

У транскрипту пише да се Лидија Удовички жали Пајтићу да јој је директор ЈП „Електромреже Србије”, Никола Петровић тражио два милиона евра како би се ветро-парк прикључио на мрежу ЕМС-а.

Извор: Телепромптер

(Нови стандард, 30. 9. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5QCCategories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

4 replies

  1. Који ли је Лауфер сада у акцији?

  2. – Катастрофа. Је*о те. Не могу да верујем да рекетирају америчког инвеститора који притом улаже неколико стотина милиона евра у ову земљу. Нису довели ниједног инвеститора и сада лудаци хоће да отерају и оне који су дошли пре њих. Каква банда, рекао је Пајтић.

    А овај разговор делује попут Станислављевог набацивања Георгини у Радовану Трећем. Склоните се, прљате ме својим погледом 🙂

  3. @Милош
    Зар Вам не делује као заједнички напад на Дачића? Пре годину и по дана Дачић је био шеф полиције и у његовим рукама су били “прислушни уређаји”. А Стефановићев напад на ДС, по ком је “ДС прислушкивала Вучића од 2008-2012” је исто то: Дачић је био министар полиције од 2008-2012. Давно једном је Тијанић рекао: “5-ти октобар је договор Слобних најближих сарадника и Слобиних највећих противника да се Слоба склони”.

  4. Прислушкивање није само у рукама полиције, има и разних других канала да се прикупе овакви материјали. Није немогуће да је Дачић мета, али има далеко директнијих начина да се на њега удари (а и посреднијих, ова афера је баш изокола). Опет, ништа не искљуујем.

Оставите коментар