Пољска православна црква се враћа на јулијански календар

Варшава, 5. фебруар 2015. г.

Стари јулијански календар проглашен је за званичан календар Пољске Православне Цркве још прошле године, али је управо јануар нове 2015. године представљао прекретницу у животу многих православних верника у Пољској, преноси Sobor.by.

Julian_to_Gregorian_Date_Ch

После 90 година већина парохија у централном и западном делу земље прославила је Божић и Богојављење заједно с Јерусалимским Патријархатом, Грузијском, Српском и Руском Православном Црквом и Светом гором Атон, као и с парохијама на истоку Пољске вративши се на календар по којем су живеле многобројне генерације православних верника од памтивека.

Кратка историја календарског питања је следећа. Још 1924. године, кад је под притиском младе пољске државе проглашена аутокефалност Пољске Православне Цркве, на њу је извршен озбиљан притисак који је био усмерен на раскид везе с прошлошћу. Тако је у богослужење почео да се уводи пољски језик, уведен је и нови календар – компромисни уступци омогућили су Цркви да се не нађе под забраном.

Ова норма је омогућила избегавање раскола у Цркви – 70 процената њених парохија остало је да живи по јулијанском календару, а 30 процената у регионима где су православци чинили мањину, прешло је на нови.

Припрема за повратак старог календара одвијала се годинама, велику улогу у томе одиграо је омладински братски покрет. Архијерејски Сабор је 18. марта 2014. године одлучио да се укине саборна одлука од 12. априла 1924. године о увођењу новог календара. Такође је донета одлука о враћању на стари календар почевши од недеље Свих светих.

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 5. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3knCategories: Вести над вестима

Оставите коментар