Ерик Рејмонд: Деспотизам давитеља или Кад полиција у САД „само ради свој посао“

(Armed and Dangerous, 6. 12. 2014)

eric-raymond

Ерик Рејмонд

Недавно је у Њујорку полиција на улици задавила човека по имену Ерик Гарнер (Eric Garner). Кошмар који је забележила камера подсетио ме на Орвелов опис будућности у 1984. –  чизма која гази људско лице, заувек.

Ерик Гарнер је био црнац. Полицајац који га је задавио, белац.

Због тога неки хоће да ову страхоту посматрају кроз призму расе. Ухватио сам себе како желим да су у праву – да, бар овај пут, произвођачи расне кукњаве не измишљају запаљиве лажи којима од ђубради попут Трејвона Мартина и Мајкла Брауна праве свеце. Јер колико год да је насилни расизам зло, бојим се да је оно што је стварно убило Ерика Гарнера далеко горе.

Истински застрашујућа чињеница Гарнерове смрти јесте да се полицајци на том снимку нису понашали с мржњом. Само су радили свој посао. А део тог посла је био смртоносно дављење човека зато што је продавао цигарете „на комад”, без пореза. Када је убијен, међутим, није се тиме бавио: управо је био раставио тучу коју је полиција позвана да истражи.

Иако је Гарнер зауставио тучу, полиција је почела да га малтретира, на основу његовог статуса као раније хапшеног „дилера” неопорезованих цигарета. Када се усудио да протестује, сила закона се обрушила на њега. До смрти.

Давне 1835. Алексис де Токвил (Alexis de Tocqueville) написао је књигу под именом „Демократија у Америци” (Democracy In America), која већ дуго ужива заслужену славу због његових запажања о младој америчкој републици. Али у њој је и упозорење о „меком деспотизму”, који „покрива површину друштва мрежом малих, компликованих правила”, под изговором да се тако штите хвале вредне ствари. На пример, да се народ одвикава од пушења ударањем великих пореза на цигарете.

Ерик Гарнер из Њујорка погинуо је зато што је „меки деспотизам” постао довољно „тврд” да га хладнокрвно убије. Није ту било ни мржње ни беса: полиција једноставно није ни помислила на моралну несразмеру силе коју су у том моменту употребили, спрам „недела” која Гарнер том тренутку није ни чинио. Исти случај је био и са великом поротом.

Хапшење Ерика Гарнера за илегалну продају цигарета, јул 2014.

Хапшење Ерика Гарнера због продаје цигарета „на комад”, јул 2014.

Колико год зли, насилни расисти – на неки начин – знају да је њихово понашање погрешно. То је јасно из изговора које нуде за своја дела. Ови полицајци се, међутим, нису правдали. Само су радили свој посао. Спроводили закон. Успутна, хладнокрвна и машинска бруталност с којом је Гарнер задављен открива моралну празнину далеко стравичнију од обичног расизма.

Сваки „меки деспот” који је гласао за тај закон требало би да одговара за смрт Ерика Гарнера. Јер они су моћ државе упрегли у службу фриволних циљева, заборављајући – или још горе, не марећи – да спровођење тих „малих компликованих правила” почива на пиштољу, пендреку и дављењу. У истински праведном свету, они би били задављени и сахрањени испод Гарнера, за пример другима.

Сви смо ми саучесници у овом злоделу. Јер ми смо их изабрали. Ми смо им дали моћ да доносе силне добронамерне законе, који су толико тога забранили да је један водећи правни аналитичар недавно закључио да просечан Американац дневно ненамерно почини бар три кривична дела.

Зато сте то могли бити ви, на њујоршком плочнику. Де Токвил је мислио да меки деспотизам у Америци спречавају „навике срца” – достојанствено одбијање Американаца да се повинују џепним тиранима, и свесно одбијање понашања и навика које воде у репресију.

Смрт Ерика Гарнера позива нас да обновимо ту свест. Да захтевамо да се сили закона прибегава само против стварних недела – стварних преступа против стварних особа, где морална цена спровођења закона није већа од штете коју преступ истински чини.

Ерик Рејмонд (Eric Raymond) за себе каже да је хакер, философ и теоретичар софтверског „отвореног кода“. Написао је књигу The Cathedral and the Bazaar и приредио The New Hacker’s Dictionary

Са енглеског посрбио: Небојша Малић

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Посрбљено

2 replies

  1. Reblogged this on P R E V R A T and commented:
    Погрешно изабран начин за напад на САД и „амерички начин живота“. Шта тачно би урадио аутор да се нашао у улози полицајаца са илустрације?

  2. Dobar clanak. I izvanredan prevod, hvala Nebojsa

Оставите коментар