Војислав Шешељ: На привременој сам слободи само док не оборимо са власти Николића и Вучића

Рекли су да ме пуштају на привремену слободу, а то привремено ће трајати само док не оборимо са власти Томислава Николића и Александра Вучића, поручио је јуче лидер СРС-а по повратку у Србију

seselj-sarovic

После скоро 12 година проведених у притвору Хашког трибунала, лидер радикала Војислав Шешељ вратио се јуче неколико минута после 13 сати у Србију. Његов излазак из царинске зоне на Аеродрому „Никола Тесла” овацијама су дочекали чланови и симпатизери радикала који нису штедели дланове и гласове да поздраве свог лидера.

Иако је било предвиђено да се медијима обрати на аеродрому, до тога није дошло, јер су га присталице дословно окружиле и свако је хтео да га додирне, види и да му пожели добродошлицу. Само је кратко новинарима успео да каже да ће прве изјаве дати испред седишта СРС-а у Земуну. Ношен многобројним симпатизерима, Шешељ је уз помоћ страначког обезбеђења некако успео да дође до аутомобила и одвезе се у Земун.

Сат после доласка у Србију Војислав Шешељ се присталицама обратио са прозора из седишта своје странке речима да намерава да што пре обори, како је рекао, издајничку напредњачку власт.

„Хашки трибунал ме је брутално избацио из схевенингенске тамнице. Нити сам тражио, нити су постављали услове, само су хтели што пре да ме се отарасе. Рекли су да ме пуштају на привремену слободу, а то привремено ће трајати само док не оборимо са власти Томислава Николића и Александра Вучића, наше отпаднике и издајнике који су се одрекли идеологије српског национализма и постали слуге западних сила”, истакао је Шешељ.

Он је подсетио да је приликом одласка у Хаг најавио да ће растурити Хашки трибунал, али, како је рекао, „та борба је трајала нешто дуже него што је очекивао, али победи се у зубе не гледа”. Његов говор су присталице често прекидале повицима „победа, победа”.

Шешељ тврди да је Хашки трибунал „рањена глобалистичка звер која и даље уништава животе српских политичара и војних лидера”. Према његовим речима, актуелна власт у Србији не предузима ништа како би помогла преосталим Србима у Хашком трибуналу. Док је Шешељ говорио, окупљене грађане је мобилним телефоном снимао Шаровић. „Србима се тамо суди зато што су оно највредније што је српски народ имао током деведесетих година. Већина њих није починила никакве злочине, а нашим генералима суде само зато што су бранили отаџбину”, истакао је Шешељ завршивши говор речима: „Живела велика Србија”, а потом се вратио у страначке просторије.

Два сата пре него што је редовним авионским летом из Амстердама слетео у Београд, неколико стотина симпатизера пристиглих из свих делова Србије окупило се на аеродрому.

Окупљени су носили заставе Србије и СРС-а, као и портрете и беџеве са Шешељевим ликом. Ред су обезбеђивали редари које је ангажовао СРС, који, упркос надљудским напорима, нису успели да зауставе присталице да се помешају са многобројним новинарским екипама.

На аеродром у 12.20 часова стигла је супруга Јадранка, са синовима и функционерима СРС-а Немањом Шаровићем, Зораном Красићем и Наташом Јовановић. Окупљени грађани дочекали су их овацијама и повицима „Војо, Србине”,  „победа, победа”, а нису изостале ни погрдне поруке на рачун премијера Александра Вучића.

seselj-pristalice

Десетак минута касније у пратњи заменика председника СРС-а Немање Шаровића на аеродром су стигли трубачи из Врања који су свирали добро познате четничке песме. Он им је неколико пута давао новчанице од по хиљаду динара, а они су све јаче свирали.

Ивица Миланков, који је јуче дошао из Бечеја, очекује да се повратком Шешеља стабилизују прилике у СРС-у и да се крене са политиком велике Србије која ће, по његовом мишљењу, спасти државу и народ.

„Реално, нико није очекивао ни надао се да ће пустити Шешеља. Он је истрајао у својим захтевима и успео да победи Хашки трибунал и врати се кући”, рекао је Ивица.

Јанко Јанош (26) био је малолетан када је Шешељ отишао у Хаг и каже да га никада није видео уживо.

„Сјајно је што се вратио и сада сам га први пут видео. Гледао сам преко телевизије како се храбро бори за правду у Хагу и драго ми је што је сада овде. Сада ће све бити лакше”, сматра Јанко.

Када је Шешељ изашао са аеродрома, дочекало је га још неколико стотина присталица које су тим поводом упалиле бакљу. Неколико углавном млађих људи је гурајући све око себе покушало да дође до свог лидера, али се само једном посрећило да приђе Шешељу.

„Не брините, браћо, дотакао сам војводу и за вас. А сада на ред долазе напредњаци”, рекао је Игор Вујић окружен својим друговима из Новог Сада.

Д. Спаловић

———————————-

У мајици „Образа” бранио радикалима да дају изјаве

Испред аеродрома где није било обезбеђења СРС-а проблема у извештавању су имале неке телевизије и фоторепортери. Један Шешељев присталица који је носио мајицу „Образа” захтевао је да нико од присталица радикала не даје изјаве јер ће, како је рекао, оне бити измењене. Нешто касније је забранио фотографисање и снимање рекавши „да се добро зна где ће те фотографије и снимци завршити”.

Запретио је жени фоторепортеру да избрише фотографије тврдећи да она ради за Радио Слободну Европу. Ситуација испред аеродрома се знатно поправила када је дошао Немања Шаровић, после чега су новинари електронских медија могли без проблема да узимају изјаве од присталица СРС-а

—————————–

Вучић: Шешељу желим добро здравље

БОР – Премијер Србије Александар Вучић поновио је да лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу који је данас допутовао из Хага и најавио да ће бити политички активан, жели добро здравље и срећу.

На питање новинара да прокоментарише то што поједине телевизијске станице из минута у минут прате долазак лидера радикала, Вучић је упитао новинара:

„Чија је то телевизија?”, и након што је добио одговор „америчка”, само је слегнуо раменима.

Новинарка Н1 телевизије запитала је шта је значило његово питање, Вучић је рекао да је то просто питање, те да тој телевизији жели успешан рад и да, иначе, подржава америчке инвесиције у Србију.

———————————–

Власт: Шешељ је прошлост; НВО: Не заборавити зашто му се суди

БЕОГРАД – Долазак Војислава Шешеља привремено на слободу није вест од значаја за представнике власти, који у лидеру радикала виде остатак прошлости, али из цивилног сектора упозоравају да не треба заборавити зашто је отишао у Хаг, те подсећају да то није било због вербалног деликта.

Председница Хеслиншког одбора за људска права Соња Бисерко указала да није добро што се о повратку Шешеља говори само на два начина – да се враћа као жртва Хашког трибунала, али и да је део завере да се дестабилизује Влада Србије.

Према њеним речима, Шешељ је био симбол етничког чишћења и пљачки, био је на терену када су протеривани Хрвати из Срема и прављени спискови неподобних особа, а није без значаја ни чињеница да је и сам одговоран што још нема пресуде у Хагу, јер је суђење често прекидано због његових неумесних изјава.

Председницу Одбора за европске интеграције и међународну сарадњу у Скупштини Војводине Мају Седларевић, како каже, ужасава релативизација повратка Шешеља, где је он представљен као жртва.

„Долазим из Хртковаца и добро памтим шта је Шешељ тамо радио, памтим моје комшије Хрвате који су морали да се врате у Хрватску”, рекла је данас Маја Седларевић на скупу „Отпор екстремизму” у Београду.

Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) сматра да је управо пуштање на привремену слободу прилика да се подсети да Шешеља не терете због вербалног деликта, већ да му је у Хагу суђено као једном од учесника у заједничком злочиначком подухвату са циљем трајног уклањања несрпског становништва са трећине територије Хрватске, из већег дела БиХ, као и из делова Војводине.

Према оптужници, подсећа ЦЕАС, Шешељ је учествовао у регрутовању, финансирању, наоружавању, опремању и усмеравању добровољаца повезаних са СРС, познатијих као четници или шешељевци.

Раније данас министар полиције Небојша Стефановић, коментаришући поједине изјаве радикала, рекао је да се власт не бави прошлошћу, те да он одбија да дозволи да нас „било ко вуче у политички муљ и прошлост, ко год то био, да ли то био Шешељ, Шаровић, или било ко други из Српске радикалне странке”.

Власт, према његовим речима, жели мирну и стабилну Србију, а не инциденте, што важи и за МУП, а то је потврдила и потпредседница владе Зорана Михајловић изјавом да Србија иде напред те да све што је било у прошлости покушава да превазиђе.

Она је одбила било какву повезаност повратка Шешеља са стабилизацијом или дестабилизацијом земље, подсетивши да је управо влада дала гаранције за његово привремено пуштање на слободу.

Министар правде Никола Селаковић синоћ је рекао да у пуштању на привремену слободу Шешеља не види никакав политички потез, те да је влада испунила све обавезе које су јој биле постављене „не правећи разлику између Шешеља и било ког другог оптуженика”.

„У пуштању Шешеља не видим апсолутно никакав политички потез, а ако неко сматра да је то политички потез, онда је то неко ко озбиљно рачуна на његову политику”, рекао је Селаковић за РТС, уз оцену да је политика коју је Шешељ водио док је био политички активан „политика која је промашена и неуспела прича у коју грађани нису поверовали”.

————————————-

Светски медији о повратку Шешеља у Београд

Светски медији пренели су данас вест о повратку лидера Српске радикалне странке (СРС) и хашког оптуженика Војислава Шешеља у Београд, наводећи да га је на аеродрому дочекало на стотине присталица.

Америчка агенција Асошиејтед прес подсећа да је Шешеља Судско веће Хашког трибунала привремено ослободило из хуманитарних разлога – због лошег здравственог стања и ради лечења од канцера.

Агенција Франс прес преноси да су Шешеља дочекали чланови породице, званичници из његове странке и више од хиљаду присталица, уз усклике: „Победа, победа”.

Британска агенција Ројтерс наводи да се „оболели српски националистички лидер данас вратио кући после више од 10 година притвора у Хагу” уз оцену да његов повратак ставља Владу Србије у неугодан положај.

Ројтерс напомиње да је Шешељ био политички ментор и блиски пријатељ садашњег председника Србије Томислава Николића и премијера Александра Вучића, пре него што су 2008. године обојица иступили из његове тада опозиционе СРС и повели земљу ка придруживању ЕУ.

СРС, која је годинама била највећа странка у Србији, изгубила је своје место у парламенту, али Шешељ и даље ужива подршку „међу тврдокорнима”, који најављују окупљање у центру Београда за суботу, закључује британска агенција.

И Радио Слободна Европа известио је о Шешељевом доласку у Београду описујући како су га присталице дочекале скандирањем „Војо, Србине” и песмом „Марш на Дрину”, уз бакљаду испред аеродрома.

РСЕ подсећа да је Шешељ раније рекао да не долази у Србију „да се лечи, него да се свети”.

Истовремено, руски амбасадор у Србији Александар Чепурин изјавио је данас да је привремено пуштање на слободу Војислава Шешеља својеврсна порука како функционише судски систем у Хашком трибуналу.

„То је својеврсна порука како функционише судски систем у Хашком трибуналу када човек 11 година седи у затвору без коначне пресуде”, рекао је Чепурин током дебате посвећене украјинској кризи у београдском Медија центру.

Војислав Шесељ је „човек из прошлости”, а његов повратак у Београд је узнемирио владу Србије, пише немачки дневник „Берлинер цајтунг” наводећи да тог човека у Београду не желе ни његови бивши партијски пријатељи.

Они су у међувремену окренули леђа Шешељу, „преокренули су се”, направили нову странку и данас су окосница Владе Србија која себе види на путу реформи ка Европској унији.

И док се у изјавама појединаца у владајућим круговима у Београду, како наводи лист, отпуштање Шешеља схвата као завера Запада да се „демонтира” премијер Александар Вучић, који је одлучан да спроведе реформе, неки аналитичари процењују да би повратак лидера радикала могао његовој странци да удахне нови живот, с обзиром да је у међувремену постала безначајан политички фактор.

Хашки трибунал пустио је Шешеља привремено на слободу из здравствених разлога, гаранције је дала Влада Србије, а процес против њега не може да се настави пре лета 2015. године.

————————–

Јосиповић: Жалосно да Хаг није окончао поступак против Шешељ

ОСИЈЕК – Председник Хрватске Иво Јосиповић каже да је обесхрабрујуће што Хашки трибунал није био у стању да оконча поступак против Војислава Шешеља, а хрватски премијер Зоран Милановић истиче да је казнено дело апсолутно све што је лидер радикала током деведесетих изговорио.

„Врло је жалосно и обесхрабљујуће да суд у који су многи веровали заправо није био у стању да кроз те силне године доведе поступак до краја. Слично се догодило и код (Слободана) Милошевића. Не знам да ли су хуманитарни разлози такви били да се оправда његово пуштање. То нека буде на душу онима који су ту одлуку донели”, рекао је Јосиповић за хрватску Нова ТВ.

Премијер Зоран Милановић за исту је телевизију поручио да је казнено дело све што је Шешељ током деведесетих говорио.

(Агенције/Политика, 12. 11. 2014)

Bулин: САД кроз уста Шешеља говоре да ће рушити Владу Србије

Хашки трибунал контролишу САД, које су пустиле Војислава Шешеља из притвора и сад кроз његова уста говоре да ће рушити српску владу

Aleksandri

БОР – Министар Александар Вулин изјавио је данас да Хашки трибунал контролишу САД, које су пустиле Војислава Шешеља из притвора и сад кроз његова уста говоре да ће рушити српску владу и поручио премијеру Александру Вучићу да је можда време да размисли о приоритетима спољне политике.

„Очекивао сам да ће прва политичка изјава Шешеља бити у вези са посетом албанског премијера Едија Раме и да ће рећи шта мисли о причи о великој Албанији, или да ће можда говорити о томе да је апсолутно неприхватљиво да се Рама тако понаша према држави Србији”, рекао је Вулин у Бору.

Додао је да је очекивао да ће Шешељ рећи и како је велика ствар што Србија има премијера који се на достојанствен, а опет одлучан начин, понео према провокацији Раме.

„Као што видимо, председнику СРС није превише стало до тога, а много му је стало да вређа и да изазива даље несрећне поделе у српском народу и речником који не треба ни коментарисати говори о влади земље која му је дала гаранције да се врати кући и увек помагала кад је требало, зато што је држављанин наше земље”, рекао је Вулин.

Министар је рекао да влада Србије не прави разлику кад су у питању наши држављани „што изгледа Шешељ не може да разуме” или не прихвата могућност да неко ко није из његове идеологије или није са њим може да буде српски патриота и води рачуна о интересима земље.

Међутим, подвукао је Вулин, заправо није ни важно шта је рекао Шешељ, већ је важно то шта нам је онај ко га је пустио и ко га није пустио кад је влада прошли пут давала гаранције, на овај начин поручио.

„Ја заиста немам разлога да будем већи дипломата од наших дипломата и зато могу слободно да кажем – Хашки трибунал контролишу САД и САД су га пустиле – САД прошли пут нису хтеле да га пусте – САД кроз његова уста сад говоре да ће рушити нашу владу”, рекао је Вулин.

Он је додао да је то његово мишљење и да то говори првенствено као коалициони партнер СНС и неко ко је заступљен у парламенту.

„Желим да поручим председнику наше владе и шефу коалциије да је можда време да размисли о нашој спољној политици”, рекао је Вулин, који је и лидер Покрета социјалиста.

„Ако је једино што Србија добије за сав напор и труд да се промени, модернизује, буде успешнија… то да добије Раму или Шешељеве увреде и несметано промовисање тих увреда и претњи да ће се у овој земљи рушити владе и означавати као издајници сви који покушавају нешто да промене, и ако видимо да све то долази и да је потпомогнуто од неких земаља, рекао сам САД, онда је можда тренутак да добро размислимо о нашим спољнополитичким приоритетима”, рекао је Вулин.

Ја о томе не могу да одлучујем, али председник владе може, закључио је Вулин.

(Танјуг, 12. 11. 2014)

Први интервју са Војиславом Шешељем! Србија да се отараси ове власти, одустане од тзв. европског пута, крене у интеграцију са Русијом и сигурно ће бити боље

Ваш повратак, Ваше бављење политиком, оно што Вас очекује.

– Настављам где сам оно стао.

Где сте стали?

– Где сам стао пре 12 година, сад настављам пуном паром.

Како Вам сад Србија изгледа?

– Много горе него пре 12 година.

Како ћете сарађивати са властима?

– Са властима нећу сарађивати, против власти ћу се борити.

Очекујете ли да Вас народ прихвати? Да ли Вас је страх можда…

– Страх ме није. Ја сам оптимиста. А како ће бити, видећемо.

Дуго нисте били. Много људи је умрло који су Вас знали.

– Па шта да радимо? Сваким даном смо све ближи томе.

Изгледате, у односу на оне приче о Вашем здрављу, и сувише добро.

– Па то је овај трибунал тражио добро оправдање за јавност зашто ме избацују из шевенингенског затвора.

Србија треба да се отараси ове власти, да доведе Српску радикалну странку на власт, да одустане од такозваног европског пута, да идемо у интеграцију са Русијом и сигурно ће бити боље.

Да ли је то изводљиво?

– Свакако да је изводљиво. Први следећи избори су наши.

Кад очекујете прве следеће изборе?

– Па биће то врло брзо.

Томислав Николић Вам је био понајближи сарадник…

– Јесте, али то је било болно у првом тренутку, али касније…

Је ли Вас болело?

– Јесте у том тренутку кад сам схватио да је издајник. а то је било више месеци пре дефинитивног обрачуна. А онда је, јадан, дао неки интервју сарајевским „Данима“. И мислио је да неће доћи до мене. А са мном робијао Расим Делић, муслимански генерал, добио „Наше дане“, Томин интервју на четири стране и огроман наслов „Хоћу да будем српски Санадер“ – па он је тад обећао да ће бити издајник. И сад ће завршити као српски Санадер.

Рекли сте да Вас је јако болело што Српска радикална странка после 20 година вишестраначја није прешла цензус.

– Па, ту сам ноћ тешко преживео. И рекао сам онда, после два три дана, кад сам то преживео, још ћу дуго да живим и да се борим.

Извор: BlicOnline Srbija
Транскрипт: СРБски ФБРепортер

(ФБ Репортер, 12. 11. 2014)

ИЗМЕНА: Овај чланак је промењен 12. 11. 2014. у 22:00 – додата је секција „Први интервју са Војиславом Шешељем…“Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Молим Уредништво, да спречи, поводом овог текста, објављивање коментара Деда ђолета. Њега треба повремено и цензурисати.

Оставите коментар