СПЦ: Црквеносудски поступак против поглавара „Македонске православне цркве“

Београд – Синод Српске Православне Цркве (СПЦ) одлучио је данас да покрене црквеносудски поступак против „архиепископа Стефана“, поглавара „Македонске православне цркве“ („МПЦ“) која је у расколу са православном црквом, објављено је на интернет сајту СПЦ.

spc-logo-460

Преносимо у целини саопштење из Канцеларије Светог архијерејског Синода:

„Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве је, на својој проширеној седници 26. августа текуће године, донео одлуку да покрене црквеносудски поступак против aрхиепископа Стефана, поглавара „Македонске Православне Цркве“, која се налази у расколу са Православном Црквом, због упорног остајања у расколу, нехришћанског учешћа у прогону aрхиепископа Јована, канонског поглавара aутономне Охридске Архиепископије, и његовог свештенства, монаштва и верног народа, као и читавог низа других антиканонских активности.“

СПЦ и „МПЦ“ се деценијама споре око статуса православне цркве у Македонији. „МПЦ“ је 1950-их година од СПЦ, у чијем је саставу била, добила аутономију, а 1967. је прогласила аутокефалност.

„МПЦ“ не признаје ниједна помесна православна црква, а СПЦ је сматра расколничком, док у исто време свештеници СПЦ немају дозволу да раде у Македонији.

„МПЦ“ је пре две године допунила назив и сада се назива „Македонска православна црква – Охридска архиепископија“.

(Бета/Стање ствари)



Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. ”… због упорног остајања у расколу…”. Комедија. А шта Синод каже рецимо на ово? https://www.youtube.com/watch?v=ipkTs_UXvBY

  2. Бањо, ако имаш та да кажеш кажи. Нема потребе, да нас упућујеш на друге линкове.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading