Заменица државног секретара САД вулгарним речима описала улогу ЕУ у Украјини

БРИСЕЛ – Снимци наводних телефонских разговора високих функционера САД и Европске уније објављени на друштвеној мрежи Јутјуб потресли су Брисел и Вашингтон и разоткрили дубок јаз у вези са украјинском кризом. На првом од два снимка помоћница државног секретара Сједињених Држава Викторија Нуланд током разговора са Џефријем Пајетом, америчким амбасадором у Кијеву, с ниподаштавањем говори о покушајима Брисела да посредује у Украјини и у једном тренутку каже: „Ј..еш ЕУ”. 

На снимку се чује како се Нуланд, која је данас допутовала у Кијев, договара са амбасадором како од лидера опозиције саставити нову украјинску владу, ословљавајући водеће опозиционаре Виталија Кличка и Арсенија Јацењука надимцима Клич и Јац”.

Они потом разговарају о потреби да се у Кијев упути високи изасланик генералног секретара Уједињених нација како би се маргинализовала улога ЕУ у Украјини.

Нуланд каже да је о томе већ разговарала са људима из УН и да је генерални секретар Бан Ки Мун спреман да именује изасланика.

„Тако ћемо да залепимо ову ствар, то јест УН ће да је залепи”, каже Нуланд и додаје: „Знаш, ј…еш ЕУ”.

“Тачно тако”, одговара амбасадор Пајет.

На другом снимку, који је на „Јутјуб“ поставио исти анонимни корисник, чује се разговор између Хелге Шмит, блиске сараднице високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, и амбасадора ЕУ у Украјини, а обоје се жале да амерички званичници с презиром говоре о дипломатским напорима Брисела.

„Они иду около и говоре људима да нам је политика слаба, док они припремајусанкције”, каже Шмит и додаје да је о томе већ разговарала са Ештон.

“Можда би могао да попричаш о томе са америчким амбасадором?”, чује се на снимку разговора на немачком.

“Не треба да се такмичимо ко је јачи, имамо друге инструменте”, одговара амбасадор Јан Томбински, док Шмит каже да ће Ештон о овом проблему разговарати са америчким државним секретаром Керијем.

Шмит је заједно са Ештоновом била у Кијеву 31. јануара.

Засад ни из Брисела ни из Вашингтона нема званичних коментара о овим снимцима,али мало ко верује да је реч о фалсификату, јер су гласови учесника у разговорима јасно препознатљиви.

Један неименовани европски дипломата рекао је за бриселски портал “ЕуОбзервер” да је очигледно реч о покушају Русије да компромитује западну дипломатију.

“Ово је објављено управо стога што се Руси боје заједничког приступа ЕУ и САД украјинском проблему”, рекао је овај дипломата.

Он је, међутим, додао да садржај разговора тачно одсликава атмосферу у Вашингтону, не само у вези са Украјином.

“Они су уморни од европске дипломатије, која не даје ефекте чак ни у блиском комшилуку”, рекао је извор „ЕуОбзервера”.

(Вечерње новости, 6. 2. 2014)

Ангела Меркел речи Нуландове о ЕУ оценила „неприхватљивим“

Немачка канцеларка Ангела Меркел јавно је изразила незадовољство речима заменице државног секретара САД Викторије Нуланд  о Европској унији.

Нуландова је – у пресретнутом разговору са амбасадором САД  у Кијеву Џефријем Пајетом – поред осталог рекла „Ј…еш Европску унију“, а портпаролка Меркелове, Кристијана Вирц, тим поводом је у њено име објавила:

„Канцеларка речи Нуландове сматра апсолутно неприхватљивим!“

Званични Берлин је, ево, одреаговао иако се Нуланд претходно извинила ЕУ. Портпаролка Стејт департмента, Џен Псаки, саопштила је: „Нуланд је телефонирала својим колегама у ЕУ и извинила се због коментара који јој се приписује“.

Сама Нуланд је, иначе, назвала „фантазијом, чак научном фантастиком“ речи Сергеја Глазјева, саветника Владимира Путина, да САД недељно на помоћ украјинској опозицији троше по 20 милиона евра и да јој достављају чак и оружје, а да су саме демонстрације у Украјини у доброј мери испровоцирале САД  и друге земље НАТО.

Глазјев је још додао и закључио: „САД су за протекле две деценије – само преко званичних канала Стејт департмента – уложиле 20 милијарди долара у формирање антируских расположења у Украјини и украјинске експертске заједнице окренуте против Русије“.

Она је на све ово смогла снаге да још дода да је у пресретнутом разговору поменула и да САД  имају „дубоке односе са Русијом“.

Свему треба придодати и да је Financial Times објавио да у дипломатским круговима ЕУ сматрају да објављивање прислушкиваног разговора „мирише на Белорусију“. И да се иза свега крије намера да се посвађају САД и ЕУ и да се забије клин између Запада и украјинске опозиције.

(Факти, 7. 2. 2014)

Американци покушавају да Русији припишу обелодањивање разговора Нуланд-Пајет

Затечени у „компромитујућој штети“ – а вероватно констернирани што је неко успео да пресретне поверљиви разговор између Керијеве заменице Викторије Нуланд и амбасадора САД  у Кијеву Џефрија Пајета – Американци не покушавају да се банално „оперу“.

Портпарол Беле куће Џеј Карни – упркос непријатном скандалу – нашао је за могуће да изјави: „Сједињене Државе не сматрају своје деловање у Украјини мешањем у унутрашње ствари те државе и убеђене су, као и досад, да само украјински народ треба да одреди своју будућност“.

Карни је избегао да било шта каже о садржају пресретнутог разговора Нуланд-Пајет. Једино је нагласио: да америчка администрација по традицији не коментарише приватне дипломатске дискусије“ и посаветовао новинарима да разјашњења потраже у Стејт департменту.

Карни је на овај начин признао аутентичност снимка прислушкиваног разговора и при том подвукао да САД „пружају помоћ Украјини тиме што разматрају њену ситуацију и са владом и са опозицијом“.

Портпарол Беле куће истовремено је позвао владу Украјине да „обустави насиље према опозицији“ и нагласио да Вашингтон осуђује „свако насиље“, ставивши до знања да се ово односи и на протесте опозиције.

Одмах после Карнија, огласила се и Џен Псаки, портпарол Стејт департмента, рекавши: „Немам намеру да потврђујем аутентичност таквог разговора нити да откривам детаље приватних разговора дипломата. Постоји разлика између приватних разговора и официјелне позиције (САД)“.

Један амерички државни функционер анонимно је рекао америчкој агенцији АП да Вашингтон подозрева да иза појављивања пресретнутог разговора могу стајати „представници Русије“. Као образложење је навео: да је тај разговор први пут био поменут на Твитер-налогу Дмитрија Лоскутова, помоћника потпредседника Владе РФ  Дмитрија Рогозина.

А Паски је потврдила да америчка администрација „има таква подозрења“, али је признала да за то нема доказе и да не располаже „независном информацијом о пореклу тог видеа на Youtube. Потом је додала: „Независно од свега, очигледно је да ту ствар руске власти „гурају“ и да су Руси о томе први писали на Твитеру“.

Нагласила је да не верује да ће појава аудио-снимка нашкодити руско-америчким односима, а ни „мисији Викторије Нуланд у Кијеву“.

Нуланд је у дводневној посети Кијеву и већ се срела са шефом државе Виктором Јануковичем који је после разговора изјавио да је спреман за политички дијалог са опозицијом и да је присталица „извођења уставне реформе у земљи“.

(Факти, 7. 2. 2014)

Државна безбедност Украјине тврди да нема никакве везе са прислушкивањем Нуландове

Државна безбедност Украјине саопштила је да нема никакве везе са објављивањем пресретнутог (прислушкиваног) телефонског разговора између заменице државног секретара САД Викторије Нуланд и америчког амбасадора у Кијеву Џефрија Пајета.

Портпаролка СБУ Лада Сафонова нагласила је: „Најодлучније демантујемо све спекулације о својој умешаности у објављивање тог материјала“.

Истовремено је начелник истражне управе СБУ, Максим Ленко, изјавио да та украјинска специјална служба не води никакву истрагу поводом аудио-снимка који се појавио на Интернету.

Експерти сматрају да су разговор Нуланд-Пајет технички могле да пресретну специјалне службе свега неколико земаља.  Међу њима, наравно, и СБУ.

Портпаролка Стејт департмента Џен Псаки избегла је да одговори на питање: да ли је снимак могла да направи СБУ.

Доцент московске елитне дипломатске академије МГИМО Кирил Коктиш сматра да је „пресретање“ иницијално било украјинско – зато што је прислушкивање мобилне телефоније увек у надлежности локалних специјалних служби. А о претпоставкама да је у свему неку одиграла и Русија, Коктиш је рекао: „А то што је Русија појаву снимка подржала – то је потпуно логично. Сви треба да знају своје хероје“.

„Убацивање“ снимка на Интернет он доводи у везу са убрзавањем догађаја. По његовој процени, Керијева заменица и амерички амбасадор напросто нису имали довољно времена да за договор искористе затворене и заштићене канале, а то је некоме дало прилику за „пресретање“.

Коктиш, иначе, наглашава да је садржај разговора Нуланд-Пајет доказ колико је Украјина већ изгубила од своје дравне и спољнополитичке субјектности. Јер, тај разговор је само потврдио – по његовој процени – „велико и директно учешће САД у украјинским збивањима“.

„Разговор какав је вођен између Нуландове и Пајета није могућ ако земља, о којој је реч, сама решава своја питања“ – подвукао је Коктиш.

(Факти, 8. 2. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар