Јелена Беговић: Биотехнологија пронашла решење за корону – бићемо спремни и у случају новог сличног догађаја

Вакцине и нова врста лечења уз помоћ биотехнологије дају нови аспект медицини и то постаје нешто што је фокусирано на појединца, а не на статистику, изјавила министарка науке, технолошког развоја и иновација

Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација (Фото: НСПМ)

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић изјавила је данас да је у тренуцима очаја, током пандемије вируса корона, биотехнологија за неколико месеци пронашла решење и омогућила прављење вакцине против те болести.

„То ми даје самопоуздање да ћемо у случају новог сличног догађаја бити спремни. Знамо да можемо да будемо спремни. Вакцине и нова врста лечења уз помоћ биотехнологије дају нови аспект медицини и то постаје нешто што је фокусирано на појединца, а не на статистику“, рекла је Беговић говорећи на форуму „Будућност биотехнологија“ у Палати Србија, преноси Танјуг.

Министар науке Јелена Беговић: Не постоји никакав „српски геном“ – Балкан је одвајкада био подручје великих миграторних кретања

Додала је да биотехнологија нуди персонализована лечења, дијагностику и приступ.

„Дефинитивно једна од ствари која је постала битна уз пандемију је мониторинг и биобезбедност, Сада користимо биолошку технологију да вршимо мониторинг онога што се дешава у нашим градовима и спајањем са вештачком интелигенцијом бићемо у могућности да предвидимо шта ће се догодити у будућности у нашим градовима. То је велики корак напред за биотехнологије“, рекла је Беговић, преноси Танјуг.

Она је рекла да биотехнологије, такође, креирају велику количину нових података који унапређују наш здравствени систем.

„Постоје изазови пред којим се налазимо, а један је вакцинација и отпорност на антибиотике. Биотехнологија је сила која ће макар ограничити тај проблем“, поручила је Беговић.

Јелена Беговић: Отвара се пут за приватне инвестиције директно у науку

Она је истакла да је у стимулисању развоја биотехнологије најважнија сарадња на различитим нивоима, међу којима су и нивои владе и када је реч о фокусу на правни и етички оквир.

„У Србији имамо пуно талената али морамо имати глобална решења и размењивати искуства. У овој области је неопходно имати више идеја“, истакла је она.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 10. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

16 replies

 1. Jeza me hvata od njene euforije. Sta se krije iza tog silnog uopstavanja (?) poput : “…jedna od stvari koja je postala bitna uz pandemiju je monitoring i biobezbednost.” Ili – “imamo puno talenata ali moramo imati globalna resenja…”. Da i ne navodim dalje. “Personalizacija” valjda znaci da su im potrebni nasi licni podaci a mozda i genetski materijal. A obavezno ucesce vlade je logicno jer svaka vlada dobija instrukcije iz jednog centra.

  45
 2. Шта написати у коментар ослоњен на неопевану, безобалну баналност и празнину ?! Јадно и бедно беше у иступима малоумних идиота на врхунцу ковид кретенизма, полунаучењачке барабе и хохштаплери, продане ситне душе кокошарске, али ово – уистину не памтим да сам овакву ГЛУПОСТ прочитао међ’ преузетим вестима на најбољем србском сајту ! Са додатним самопоуздањем испети се на висораван ( немојте ми ово озвездичити, молим вас ! ) дегенеричног баљезгања и брабоњања – Србијо, одмах укини сваку науку и научну активност, медицину и школство, технологију и иновацију ! А ово што је министар – **** **** **** ****…
  Може бити да је до мене, до мојег душевног и духовног расположења, посве сам згранут да било ко овакво што сме и уме изговорити ! Нестварно, не – ствар – но…

  41
 3. „Дотако сам дно живота…”

  26
 4. Из примера Дацине ћере (чији деда је био Брозов главосеча који је ликвидирао неподобне, укључујући и Благоја Паровића, несуђеног Брозовoг конкурента) видимо како систем контроле и управљања Србијом ради. Наивни су они који мисле да све долази од Вучића који је и сам на једном концу. Све је по протоколу – на осталим концима су паралелно – Академија, Музеј геноцида све са Невеном и братијом, неке друге владике, Службе безбедности и полиција, РТС, министри, итд, укључујући и Дацину ћеру која наставља родитељским и дединим стопама.

  38
 5. “…бићемо спремни и у случају новог сличног догађаја”?
  Ко ће то бити спреман?
  Првенствено старији преко 65 због ”еутаназије”,
  и деца од колевке до пунолетства због ”стерилизације”!
  Да ли смо већ спремни?
  Свакако, већ су обезбеђене ”довољне количине”, само се
  чека погодан тренутак за дистрибуцију, у пакету са ”паризером”.
  За сада је Хамас то одложио на неодређено време.

  32
 6. Sramota me je priznati, ali…Bojim se ovog čoveka. (Tako zamišljam …. .) S Darvinovog drveta ne padam samo zahvaljujući dubokoj zaleđenosti, prouzrokovanoj (verovatno ishaluciniranim) sažaljivim, superiornim osmejkom u tim jezovito TOPLIM očima.

  16
 7. Ovu što pre smeniti za dobrobit našeg naroda!

  34
 8. “Сада користимо биолошку технологију да вршимо мониторинг онога што се дешава у нашим градовима и спајањем са вештачком интелигенцијом бићемо у могућности да предвидимо шта ће се догодити у будућности у нашим градовима..”

  Монструозно, језиво, али и очекивано након свега..

  “да вршимо”, “да предвидимо” – Ко је то “ми”?

  Цео текст звучи као да га не изговара људско биће, већ робот.

  39
 9. Биотехнологија пронашла решење за невидљиви вирус…..цццц

  18
 10. Онорије АЕ Илирије

  октобра 2023. • 01:35

  Ako mislimo na istu osobu, ona je, prema obnarodovanim podacima, rođena 1957. Dakle… Ups.

  10
  2
 11. @ Клека

  Не мислимо. Тај је посебна прича али нећемо сада разводњавати. Односи се на враголанку и њеног шпанског деду (1905), два мангупа ни по јада, он некада она сада. А у ствари сам мислио на плавооку Даца-снашу која је на салашу, у сред Београда, налупала чврге Кругману што је недовољно либералан и глобалан.

  11
  3
 12. класичан вокабулар глобалиста, празан , уопштен, глуп а скрива зле намере.

  19
 13. @komina

  Apoteka ima leka
  za čoveka duga veka.
  Nije loša kleka meka
  (po izlasku iz jendeka)
  za vađenje takvih fleka,
  kad nastrada seka neka
  iz opskurnih kartoteka,
  ,,pouzdanih“ datoteka.

  Pravda za Dacu (ko god da je). Što se ,,snajke“ tiče, njen navodni greh nije veliki – nego Mali.

  10
 14. Ову дилему може само Зоћа да разреши по систему – Кизо, Комино, Зрпа овде. Да ли је клека главни састојак стомаклије или је и обична џанариковача добра за ту сврху? Да ли клека може да пређе преко Дебелог брда и стигне из Ужица у Ваљево или мора низ Дрину па уз Јадар све до Осечине? Снашадаца (или дацаснаша) није било ко, правда и за њу и за Јецу и Боцу и за све друге осим Влаце који је успео да је избегне и на време оде на истину. Ко воли да истражује нека пође од Кругмана па нека весла уназад до салаша.

  7
  3
 15. Trulo voce prvo odpadne sa grane, tako da ne sumnjam da ce trulez u skoroj buducnosti sam od sebe ili oni koji ih postavise biti unisteni. Uvek su mi bile sumnjive osobe koje sve vole I nikoga ne mrze. Pokazali su se sada kada su narod nagovarali da slusaju medecinsku struku, upozoravali da se bodemo. Prastanje sa moje strane nema.

 16. Јесам ли ја, отоич, дацу љубазно позвао да уђе у ” црностени ” инвестициони план за украјину будућности и да тамо бриљира својом економском бравурозношћу ? И оног беговића приде, и слинишу јоште ? Јесам. Без да сам мирис’о стомаклију. Џанарика наместо клеке, то ти дође к’о мошнус уместо бергамота и сандаловине – све снаше лепо миришу… Ко ‘оће да ми противуречи, нека знаде да сам се пријавио за посао у блекроку… И да сам прошао… @Venja – пријавите се и Ви, да се заједно грејемо у топлим очима…

Оставите коментар