Стање ствари: Патријарх Порфирије разоткрио „превару народа“ у школству

Након трагедије у школи „Владислав Рибникар“ представници власти папагајски су понављали да „систем није заказао“. Најновија патријархова изјава открила је да ствари не стоје тако

Извор: СПЦ

У суботу 9. септембра 2023. године патријарх српски началствовао је, у Спомен Храму Светог Саве, литургијом са призивом Светог Духа поводом почетка нове школске године.

Након богослужења патријарх Порфирије је у парохијском дому Храма приредио пријем за београдске директоре школа и вероучитеље. Том приликом, између осталог, рекао је:

Морам, нажалост, да подсетим и на једну горку истину. Пре неколико година, када је одлучено да је превише педагога и психолога у нашим школама, одлучено је и да се веронаука деградира из предмета у програм, да се практично избаци из распореда часова и маргинализује. Морам вам рећи да су тадашњег Патријарха преварили, безочно и срамотно слагали, али на своју срамоту и бешчашће, они су преварили не само српског Патријарха, него и свој народ.

Сви добро памтимо да је одмах после трагедије у школи „Владислав Рибникар“ основно настојање власти било да убеди народ како „систем није заказао“. Напредњаци су ту мантру папагајски понављали, а највише је то чинила виспрена премијерка Ана Брнабић.

Тајни школски програм за српску децу: Критике из СПЦ на рачун изненадне новине у школама

Изјава патријарха Порфирија, међутим, јасно показује постојање системске грешке и намерног противзаконитог деловања управо њеног ранијег министра просвете из претходних влада са њом на челу.

Разуме се да ни одговорна и систематична делатност, ни законска попуњеност школа стручним сарадницима, ни предметни статус веронауке (и грађанског васпитања), нису гаранција да се спречи тако монструозан злочин као онај од 3. маја. Али и пре патријархове изјаве било је јасно да систем јесте заказао. То је на нивоу школе показао налаз просветне инспекције. „Минирање“ рада скупштинског Анкетног одбора, тежак преседан у парламентарном систему контроле власти, побудио је сумњу да је кривице било и на вишем нивоу.

Сада је патријарх Порфирије прецизно разоткрио и институционалну и индивидуалну одговорност за, како је рекао, превару народа. Како живимо у политичком театру апсурда, баш зато што је српски патријарх рекао једну „горку истину“, ни „демократска“ опозиција, ни „независни“ медији, а бојимо се, ни стручна јавност, неће се њом бавити.

Патријарх са верним народом и децом (Извор: СПЦ)

Председник и његови трбухозборци, предвођени председницом владе, прећи ће на нове вербалне фронтове. Једна од омиљених тема им је како чувају националну свест у школству. Није никакво чудо да су за то задужени управо они који су већ најмање једанпут „преварили народ“.

(Стање ствари)



Categories: Четири стотине речи

Tags: , , , ,

4 replies

  1. СТАЛНА И ЧЕСТА УБИСТВА КАО ПОСЛЕДИЦА ОПШТЕ ТРУЛЕЖИ У СИСТЕМУ И ДРЖАВИ У ДУГОМ ПЕРИОДУ

    Ако стрељање у школи није последица трулежи и заказивања општег система — не знам шта јесте

    Она, очигледно, мисли на последицу, а не на превентиву. Можда је тачно да “сустем није заказао” у том смислу што, када је полицији јављено да је у то несрећној школи било стрељања ђака, полиције је дошла прилично брзо, пришла малолетном пуцачу и лако га савладала без “испаљеног метака”, јер се дете само предало виспрено објаснивши полицији, коју је дете само позвало, да је он “психопата” и тиме се обезбедио да полиција, неким случајем, не пуца у њега. Тај систем самопријаве детета и његовог позив полицији да га ухвати да га неко други не би, можда, пребио — није “заказао”.
    Али све оно што се догађало пре тога, а, нажалост, добрим делом и после тога само систем (општи систем рада у свакој области, дебело је заказао. Како је могуће да родитељи не примете шта и како дете спрема, како у школи да нико не примети да дете нешто опасно спрема, како је и зашто омогућено дететовом родитељу да се тако добро наоружа и шта ће доктору пушке и више пиштоља, како да не брине о обезбеђењу оружја од детета, зашто га је тако детаљно обучавао у стрељани да дете пуца, да ли га је обучавао да његово дете сутра, као одрасло, брани државу и народ од спољних непријатеља, ко је омогућио детету да схвати да су му непријатељи не туђи војници, него малолетни, такође, другови и другарице у школи. Најзад, ко је направио дете монструма да пред своју 14. годину изимитира убиства у школи попут сличних “каубојских” догађаја и “пријатељској” нама Америци.
    Ако то није последица општег трулог система у свакој области, не знам шта јесте последица трулежи у друштву и држави.
    Наравно, све то не оправдава ни пуцача ни онога ко га је подстицао (обучавао) да прецизно изврши планирано.

    12
  2. Пред Пут

    Аугијеве штале
    У својој души
    Чистим
    Гребем трулеж

    Коров плијевим
    Прелиставам сјећања
    Сјеме злобе
    Да откријем

    Да бреме смањим
    Да терет олакшам
    Покајањем
    Пред Пут

    Момчило

    15
  3. Uvesti etiku, ples, pozorište, film, plivanje, na fakultete uvesti srpski jezik… Ne preterivati sa stranim jezicijma, deca ne znaju ni svoj. Smanjiti predmete sa IT-em, a uvesti voćarstvo i povrtarstvo, npr.

    19
    1
  4. Јесте, али ту превару су направиле неке друге власти, то је било много давно, а садашња власт је добра, права патриотска. Данашњи лидери саборности и родољубља заслужују највиши орден СПЦ, само што су скромни, па се о томе не прича.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading