Протојереј Јован Пламенац: Шпијање као општенародни покрет

Од 2017. Црна Гора је чланица НАТО. Осим за потребе оних који су на власти у Црној Гори, формално или не, сада се шпија и за НАТО обавјештајне структуре. Институционално

Протојереј Јован Пламенац (Фото: ИН4С)

Ми Црногорци, житељи Црне Горе, цијепамо се по безброј шавова: на политичком, духовном, културолошком, националном, криминолошком, социолошком, медијском, идеолошком, пословном и само Бог зна којем све плану. Изгледа да смо јединствени само у доживљају да је шпијунажа цивилизацијско достигнуће.

„Цјеловито сагледавање историјата безбједносно-обавјештајних служби у Црној Гори се само дјелимично може пратити кроз институционализоване облике рада у садашњем схватању овог појма“, стоји на званичном сајту Агенције за националну безбједност. Ванинституционално шпијање, као општенародни покрет, у Црној Гори је познато од давнина. На том коријену узрасло је прихватање за нормално да тајна полиција, као орган извршне власти, прати грађане Црне Горе осумњичене да су на било којем плану и на било који начин противници онима који су на власти.

Извор: Сајт АНБ

У недавно вријеме шпијало се Књазу (потом Краљу) и главарима, па Италијанима, па друговима у кожним мантилима, па друговима у „мајбасима“… Ванинституционално шпијање је институционализовано, али сврха шпијања остала је иста – додворити се ономе на власти и његовом милошћу стећи новац. Данас је пуно видова награђивања за шпијање: од права на тезгу на пијаци или на трафику, до учешћа у подјели добити стечена шверцом цигарета и дроге.

Црногорска тајна полиција, Агенција за националну безбједност, основана је 2005. године. Годину дана потом, Црна Гора се одвојила од Србије. Све вријеме њу је контролисала Демократска партија социјалиста, оличена у свом неприкосновеном вођи Милу Ђукановићу. Први директор АНБ био је чувени Душко Марковић, потоњи предсједник Владе. АНБ је наслиједила црногорску СДБ, Службу државне безбједности, њен начин рада, њене кадрове и документацију.

У Црној Гори је изборима 30. августа 2020. године дошло до смјене власти, али не и до значајне промјене у раду АНБ. На мјесту директора Агенције умјесто Дејана Перуничића постављен је Дејан Вукшић, па умјесто њега, од маја ове године, Борис Милић, али кадрови по дубини, углавном, остали су они које је поставио режим Мила Ђукановића. У служби су остали и оперативци које су ти кадрови ангажовали, или наслиједили као освједочено одане Ђукановићевом режиму.

Протојереј Јован Пламенац: Радујем се Ђукановићевом поразу, не радујем се Милатовићевој побједи

Засигурно да у АНБ раде и савјесни људи, професионалци од интегритета. Али, не дају печат раду Агенције они. У јавности, Агенција је данас препознатљива по јунацима са Скај апликације: криминалцима на високим функцијама у њој, као и другим њеним функционерима, али и оперативцима, који су и даље одани детронизованом али неумрлом режиму Мила Ђукановића.

У Другом свјетском рату Црна Гора је потпала под интересну зону фашистичке Италије. Остало је да се прича да гувернер окупиране Црне Горе генерал Алесандро Пирцио Бироли није могао да постигне да прими све шпијуне који су му нагрнули. Ванинституционално. Од 2017. године Црна Гора је чланица НАТО. Осим за потребе оних који су на власти у Црној Гори, формално или не, сада се шпија и за НАТО обавјештајне структуре. Институционално.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница прот. Јована Пламенца)



Categories: Преносимо

Tags: ,

3 replies

  1. Srpska ministarstva su prepuna crnogoraca, u tom njihovom nacionalno smislu – u suštini srpskih odroda i ništa manjih neprijatelja od ustaša. Crnogoraca koji špijuniraju za račun ove antisrpske tvorevine Crne Gore, a informacije od značaja preko Podgorice dalje distribuiraju našim neprijateljima od Natoa, preko Hrvata do Šiptara. Pre par godina su i komercijalne novine u Srbiji pisale o onovremenom visokom funcioneru srpskog mup-a koji je istaknuti Đukanovićev aktivista i koji je kao takav maltretirao u izbornoj kampanji Srbe po Beranama. Isto tako, skoro se pisalo i o crnogorsko liniji u EPS-u. Prosto to je jako veliki problem identifikovati te ljude koji naravno izgledaju kao Srbi, zarad potrebe se čak mogu i izjašnjava ti kao Srbi iz CG a koji rade iznutra protiv interesa Srbije.

    10
    1
  2. Године 1916. на Цетињу Црна Гора и Црногорци су умрли безусловном капитулацијом пред Австроугарском.
    Година 1916-2023. на Србском поморју Монтенегрија или Црвена Хрватска лажно се зове „Црна Гора“, а монтенегрини илу црвени хрвати лажно се зову „црногорци“.
    Зомбиланд и зомбији!

    14
    1
  3. Re: Dana Tan mi smo krivi jer smo da bi hranili njihove apetite podilazili njihovoj gordosti i lažima i pričali samo o junačkim podvizima tog dela našeg naroda ali ne i o stvarima koju ste naveli koja je samo jedna i nizu koji na žalost čini konstantu.

    Na Kosovu je 1998 i 1999 krvarila srpska policija ali ne i crnogorska iako smo bili ista država a na Kosovu tada živeli kako se govorili „Srbi i Crnogorci“. Setimo se da je za vreme Sfrj na Kosovu intervenisala najžešće slovenačka spec policija a za njima makedonska policija pa su tako 1999 i oni mogli.
    Ali zato je VJ više puta hapsila cg policajce zbog špijuniranja VJ.

    Pa onda setimo se da je CG jedina zemlja koju su (smešni) italijani uspeli da okupiraju. Pa je tu i pomenuta kapitulacija u 1. Sv. Ratu kao i odbijanje crnogorskog odreda da se pridruži srpskoj vojsci nego guranje kod francuza. Da se ne vraćamo dalje u prošlost gde su Crnogorci pljačkali Pećku patrijaršiji kao i ostale svetinje.Pa onda Pohara Kuča, sramota nad sramotama.

    Dakle imamo i mi iz Srbije mračnih i sramnih momenata ali zašto ne reći mi smo ti Srbi sa superlativima kakve crnogorci zamišljaju da imaju samo je nas sramota da takve stvari ističemo. Drugačije smo u tom delu vaspitani.

    6
    4

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading