Габријел Ескобар: Много препорука из САД, ЕУ, Британије и НАТО да Црна Гора избегне антизападну странку у Влади

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан тако одговорио о српској коалицији коју предводе Андрија Мандић и Милан Кнежевић

Габријел Ескобар (Фото: Вечерње новости)

Габријел Ескобар, заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан, изјавио је да посвећеност европском путу, чланству у НАТО-у и борби против корупције не испуњава свака странка у политичком спектру у Црној Гори.

Он је додао да верује да председник Милатовић и мандатар Спајић деле те циљеве и да би требало да саставе владу од странака за које верују да ће их испунити.

Постоје, међутим, неки наративи који веома одмажу, истакао је Ескобар у интервјуу за „Глас Америке“.

„Један је да би искључивање највеће антизападне странке било противно вољи народа. То није тачно. Вољом народа се бирају појединачне странке, а на мандатару је да утврди како ће саставити владу. Други је да би се искључили гласови етничких Срба. Рекао бих да ни код једне од странака с којима мандатар Спајић жели да формира владе не постоји антисрпско расположење. У ствари, приличан број има значајан део бирача који су етнички Срби“, навео је Ескобар.

Он је додао да постоји најмање једна странка која каже да је спремна да прихвати било коју спољнополитичку одлуку владе, ако им Београд то дозволи.

„То је суштински недемократски и неприхватљиво – идеја да би један део коалиције контролисала страна влада и да би тај део био више лојалан лидеру стране земље, а не премијеру или црногорским бирачима“, казао је Ескобар.

На питање како би САД реаговале када би коалиција „За будућност Црне Горе“ била део владе, Ескобар истиче да је било „много препорука, не бих рекао захтева, већ препорука из САД, Европске уније, Велике Британије и чак и НАТО-а да би Црна Гора требало да избегне да у своју коалицију уведе анти-НАТО, антизападну политичку странку која је и против Европске уније“.

Никола Маловић: Имају ли Срби за кога да гласају у НАТО колонији

„Ако Црна Гора то уради, онда бира да прихвати притисак друге земље у односу на препоруке трансатлантске заједнице. Не мислим да је сада потребно размишљати о томе шта би се после догодило. Црна Гора је веома чврста и добра НАТО чланица и савезница и очекујемо да то настави и даље“, оцењује специјални изасланик САД.

Он је навео да постоји притисак унутар странака, са свих страна, на то како би требало формирати владу.

„Наше охрабривање је веома отворено и јавно. И наша очекивања су веома јасна грађанима Црне Горе. Нисам сигуран да су неки људи, који врше притисак да друга странка уђе у владу, толико транспарентни и отворени о томе зашто је желе у влади“, оценио је Ескобар.

Од Куртија нисам добио уверавања

Ескобар је навео и да од премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија није добио уверавања о посвећености нормализацији односа Београда и Приштине, односно представљању нацрта Статута ЗСО у сутрашњој рунди дијалога у Бриселу.

„Када је реч о косовској страни, то значи представљање нацрта Статута Заједнице општина са српском већином. Курти се није обавезао да ће то да учини. У суштини онога на шта се обавезао је да ће присуствовати састанцима у Бриселу и ништа више од тога“, рекао је Ескобар.

САД су затражиле од Београда и Приштине, уочи наредне рунде дијалога 14. септембра, посвећеност конкретним обавезама у вези са споразумом о нормализацији односа две стране, као и анексом о његовој примени.

Ескобар је указао да су већ видљиве последице које би могле да настану, уколико Београд и Приштина пропусте прилику за нормализацију односа, а да је реч о мерама које је увела ЕУ, које се односе на немогућности напретка у појединим од механизама приступног процеса.

„Мислим да ће ЕУ желети да види јасне сигнале о заинтересованости за примену споразума о нормализацији док буде разматрала у коликој мери је Србија напредовала у приступном процесу“, рекао је Ескобар.

Габријел Ескобар: Очекујемо да Србија и Косово примене оно што су прихватили у Бриселу

Према његовим речима, САД настављају снажно да подржавају дијалог који предводи ЕУ.

„Желимо да се напредак у оквиру дијалога и Охридског споразума оствари током ове године“, истакао је Ескобар, наводећи да се у четвртак очекује неки вид напретка.

Ескобар је оценио да је Охридски споразум широког обима и историјски и да је реч о истинском споразуму о нормализацији по европским мерилима, али и да пружа прилику за напредак у европским интеграцијама.

Према његовим речима, испуњавањем одредби Охридског споразума и решавањем отворених питања могу се решити сви изазови у које спадају избори, регистарске таблице, личне карте и друге теме које би могле бити извор ескалације.

Српска заједница да учествује на изборима

Ескобар је нагласио да су све стране сагласне, укључујући и Приштину, да излазност од само три процента на изборима на северу Косова и Метохије није дугорочно решење за општинске власти.

Амерички дипломата је рекао да су албански градоначелници општина на северу КиМ одлучили да преузму неке од општинских зграда без координације са међународном заједницом.

„Указивали смо властима ‘Косова’ да нема потребе за ескалацијом тензија постављањем градоначелника у те зграде“, навео је Ескобар.

Габријел Ескобар: ЗСО начин да се уклони контрола Србије над севером Косова

Он је истакао да је међународна заједница забринута и због акција јединица тзв. специјалне косовске полиције, експропријације земљишта и планираног исељавања неких институција из владиних зграда које предводе Срби.

„Наставићемо да тражимо од Владе ‘Косова’ да остане у блиском контакту са НАТО-ом и Кфором на терену. Важно је спречити било какав вид погрешних процена“, истакао је Ескобар.

Амерички дипломата је указао да, уколико власти у Приштини желе да одрже нове изборе на којима би учествовали Срби, оставке Албанаца градоначелника су бржи и бољи начин од решења које обухвата петицију и које никада до сада није било примењено, а које су предложиле власти тзв. Косова.

„Тражимо од српске заједнице да учествује у гласању, када избори буду расписани. Како ће се то остварити, остаје на странама да дискутују. Дефинитивно, мислим да би са оставкама било брже. Врло пажљиво пратимо ситуацију“, закључио је Ескобар.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан/Искра, 13. 9. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. U Crnoj Šumi kada je bila Crvena Šuma
  ĐETIĆI KOMUNJARE su “pjevali”:

  U tunelu u srijed mraka sija zvijezda petokraka.

  U Crnoj Šumi koja je postala Žuta Šuma
  ĐETIĆI DEMOKRATE zapjevaju:

  U tunelu u srijed TREZORA sija žuta zora.

  I u Crvenoj Šumi i u Žutoj Šumi jedno se nikada ne MENJA.

  Rad na kopanju TUNELA.

  Da se SVE bolje VIDI.

  Šta bi na sve ovo što se dešava sa nekadašnjom Crnom Gorom rekao
  TAJNOVIDAC sa LOVĆENA ???

  Ja bogumi samo mogu da uzviknem:

  OJHA !

  1
  2
 2. Лакше ће вам бити из Црне изпучити Црњу Гору и тако најприје добити још једну Крвацку, баш како су и ове садашње постале.

  1
  1

Оставите коментар