Марко Миловановић: Фондација Џефрија Најса, Невенка Тромп и корупција међународне правде

Најс и његова Фондација лобирали су за Хашима Тачија, нудили услуге муслиманском политичком врху у Бих поводом тужбе за геноцид против Србије, и учествовали у самозваном Ујгурском и Кинеском трибуналу

Чланови Управног одбора Фондације Џефри Најс: Извршни директор и председавајућа Невенка Тромп, секретар Џефри Најс и благајница Соња Бисерко (Извор: Страница Фондације Џефри Најс)

Последњих недеља више медија објавило је документацију o сумњивим новчаним трансферима у Фондацији Џефрија Најса; иза ових трансфера стоји Најсова блиска сарадница Невенка Тромп; наводно, реч је о десетинама хиљада проневерених евра; на седници управног одбора Фондације у фебруару ове године Невенка Тромп је заједно са Џефријем Најсом и Соњом Бисерком расправљала како да се правно и рачуноводствено оправдају ови издаци; налази истраживачких новинара и активиста упућују да је реч о коришћењу средстава поверених за мисију Фондације у приватне сврхе те заједнички градитељски подухват Џефрија Најса и Невенке Тромп – виле на хрватском острву Угљан

Неуморни активисти

Међу активистима „међународне правде“ посебно истакнуто место заузимају водећи људи окупљени око Фондације Џефри Најс – Невенка Тромп и сам сер Најс, по којем је именована Фондација. Недавно, 21. августа, у Паризу је окончана конференција поводом тридесет пете годишњице наводних убистава политичких затвореника у Ирану.

На конференцији, како наводе извештачи, били су присутни бројни истакнути негдашњи челници међународних судских и тужилачких тела, као и правни стручњаци. Међу њима су били Волфганг Шомбург, некадашњи судија Међународног кривичног трибунала за бившу Југославију, професор Лејла Надија Садат, стручњак за хуманитарно право, професор Вилијам Шабас, предводник истраживачког тела Уједињених нација које је испитивало наводе о злочинима у појасу Газе те и Џефри Најс, некадашњи тужилац пред Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију.

Нешто раније, Најс и Невенка Тромп одржали су серију предавања на летњој школи на хрватском приморју, где редовно организују течајеве за младе правнике посвећене транзиционој правди.

Од Хашког трибунала до правничког активизма

Најс је своју правничку каријеру у Британији почетком двехиљадитих наставио у Хагу. Ту је био тужилац у најзначајнијем процесу пред овим трибуналом – суђењу бившем председнику Републике Србије и Савезне Републике Југославије Слободану Милошевићу. Међу бројним сарадницима Тужилаштва била је и Невенка Тромп, предавач на Универзитету у Амстердаму источноевропских студија те сарадник холандског Института за ратну документацију. Пошто је смрћу Слободана Милошевића прекинут овај процес, Џефри Најс је окончао своју тужилачку каријеру у Хашком трибуналу, те је краткотрајно радио на британском острву Џерзи. Ту његов рад прате извесне контроверзе. Тромпова је, с друге стране, остала активна у трибуналу, сарађујући на другим случајевима све до 2012. године.

Међутим, већи део потоње каријере Џефри Најс је посветио активизму у сфери међународне, транзиционе правде. У фебруару 2014. године они су у Хагу основали невладину организацију Фондација Џефрија Најса (регистровану као Geoffrey Nice Foundation On Law, History, Politics, And Society In The Context Of Mass Atrocities, у улици Antonie Duyckstraat 127 2582TG, ‘S-GRAVENHAGE The Hague, Netherlands (регистрациони број компаније: 59990937). Јавно присуство ове организације релативно је сведено: има свега три стална сарадника. Поред Најса и Невенке Тромп ту је и активиста за људска права и прозападни лобиста из Србије Соња Бисерко. Главна активност организације је одржавање семинара у оквиру међународног Мастер Клас програма The International Criminal Court in the Context of Transitional Justice.  Овај програм сваке године окупља младе правнике које подучава транзиционој правди те оном разумевању међународног поретка који погодује интересима западних сила.

Најс и Тромпова су, осим тога, пружали или нудили лобистичке и правне услуге бројним истакнутим политичарима Западног Балкана. Посебно блиску сарадњу имали су са Хашимом Тачијем, некадашњим вођом терористичке организације Ослободилачка војска Косова те једним од кључних политичара на Косову. Најс и Тромпова су за Тачија у више наврата чинили различите лобистичке услуге да би се, на крају, Најс спомињао и као могући бранилац Тачија пред Специјалним већем и специјалном тужилачком канцеларијом Косова која ради у Хагу. У међувремену њихову сарадњу обележиле су трзавице око неисплаћених хонорара.

Бранислав Тапушковић: Џефри Најс уништавао доказе о случају „Жута кућа“

Тромп је била активнија у Босни и Херцеговини где су она и Најс нудили услуге бошњачком политичком врху око ревизије тужбе Босне и Херцеговине против Србије за геноцид. Тромп је добила више почасти у Сарајеву, али је њихов аранжман обележен контроверзама, тражењем високих хонорара, те на крају узајамним оптуживањем ко је одговоран за неуспех ревизије.

Најс је активан и у другим подручјима: учествовао је у самозваним Ујгурском и Кинеском трибуналу, позивао на процесирање руског војног и политичког руководства за извођење специјалне војне операције.

Сумњиви трансфери

Према писању београдског листа Правда Невенка Тромп је током више година трансферисала укупно 72.000 са рачуна Фондације на своје приватне рачуне. Лист је ове наводе поткрепио приказом банкарских трансфера. Тромп је трансферисала новац у износу од 2000 евра сваког месеца између фебруара 2020. и априла 2021. године, стоји у доступним документима. Назначено је да су трансфери извршени за „консултантске услуге“. Међутим, од почетка 2021. године висина ових трансфера је увећана – у мају 2021. пренето је 16.000 евра, а потом у јануару 2022. 24.000 евра. Првих дана 2023. пренето је још 24.000 евра, али је овај новац убрзо враћен на рачун фондације, када је примећено да ови трансфери нису у складу са статутом Фондације.

Иако је назначено да је Тромп била плаћена за своје консултантске услуге, како наводе познаваоци  холандских закона о невладиним организацијама, она као члан управног одбора Фондације није смела да буде плаћана ни као спољни сарадник Фондације, односно средства Фондације морала су били искључиво трошена за њену основну сврху – одржавања годишње серије предавања мастер клас.

Седница управног одбора: покушај разрешења

Недавно су јавности постала позната документа која упућују да су споменути трансфери изазвали нелагоду међу челницима Фондације. Током два дана, 9. и 16. фебруара 2023. одржавана је седница Управног одбора – која се иначе ретко одржавала у пуном, прописаном саставу. На њој су учествовали Невенка Тромп, Џефри Најс и београдски прозападни активиста Соња Бисерко. Доступна документа показују да је средишње питање било како рачуноводствено и правно оправдати ове трансфере.

Како стоји у транскрипту са седнице основни циљ учесника било је да изнађу начин како да се трансферисана средства прикажу као позајмица Фондације Невенки Тромп. Предложено је да Невенка Тромп врати ова средства у три рате од по 24.000 евра, почев од 31. јануара 2024. и закључно са 31. јануаром 2026. године. Како се да закључити на основу докумената, Џефри Најс није био одраније упознат са овим трансферима али је био вољан да се укључи у њихово прикривање.

Расправа управног одбора обухватала је питања да ли је било законито да Невенка Тромп буде ангажована као спољни сарадник (у време док је била и члан управног одбора Фондације) као и питања вођења саме Фондације – зашто Управни одбор није на прописани начин обављао своје дужности. Отворено је и питање због чега у годишњим финансијским извештајима нису назначени трансфери новца који је повлачила Невенка Тромп.

Сама Тромпова је истакла да током претходних година Фондација није одржавала годишње седнице на којима би били разматрани годишњи извештаји, буџет и планови за наредну годину.

Назначено је да чак иако се новчани трансфери оправдају ангажовањем Невенке Тромп као спољног консултанта то неће бити у складу са прописаних начином рада Фондације Џефри Најс.

Присутни су се сагласили да би „култура управљања“, која се временом свела на прећутно поверење указано Невенки Тромп, требало да се промени, те да се можда измени и правни оквир рада Фондације.

Од идиле до личних сукоба: трагом једне јадранске виле

У међувремену дошло је до погоршања личних односа Џефрија Најса и Невенке Тромп. Њих двоје били су у личној, романтичној, вези још од 2002. године, те су, према доступним сазнањима, заједнички учествовали у обнови виле на хрватском острву Угљан.

Угљан је отмено летовалиште, недалеко од хрватског града Задра. Прво насеље на које се наилази на овом острву са севера је Горње Село. Недалеко од раскршћа две сеоске улице, Ивана Брчића и Свих светих, налази се неупадљива вила, незабележена у катастарским књигама. Међутим, земљишна парцела на којој се налази овај објекат припада Невенки Тромп, као и сувласништво на више околних земљишних парцела.

Према проценама новинара портала Арктос укупна вредност ових некретнина могла би да износи и до милион долара. Локални извори указују да је сер Џефри Најс обилато сносио знатан део трошкова обнове овог објекта. Финансијске потешкоће настале су услед пандемије ковида-19 те је и овај пројекат наилазио на све веће и веће проблеме.

Односи између љубавника нагло су се заоштрили крајем прошле године, баш уочи споменуте седнице Управног одбора Фондације. Ствари су отишле толико далеко да се Невенка Тромп жалила да је Најс готово узнемирава својим наметљивим поступањем и комуникацијом. „Немој ме присиљавати да подижем слушалицу тако што ћеш ме звани или писати поруке 100 пута током четрдесет осам часова“, стоји у једној од порука које су процуриле у јавност, „Осећам да твоје потребе (и опседност) поништавају моју слободну вољу“.

Било како било, пола године након драматичних догађаја у Фондацији те бројним личним тешкоћама у јулу ове године одржан је мастер клас у Дубровнику. Пар правних активиста је поново био заједно.

Но, остаје питање: да ли је овде реч о борби за правду, или пуком профитерству.Categories: Противу дезинформација

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар