Бранислав Тапушковић: Џефри Најс уништавао доказе о случају „Жута кућа“

Бивши тужилац Хашког трибунала тренутно брани једног од вођа терористичке ОВК Самија Љуштакуа, који ће се пред тужиоцима Специјалног суда у Хагу појавити 16. јануара

Жута кућа – трговина органима (Фото: intermagazin.rs)

Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс имао је удјела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају „Жута кућа“, што је тврдила и некадашњи главни тужилац тог суда Карла дел Понте, изјавио је адвокат Бранислав Тапушковић.

Најс тренутно брани једног од вођа терористичке ОВК Самија Љуштакуа, који ће се пред тужиоцима Специјалног суда за злочине те организације косметских Албанаца у Хагу појавити 16. јануара.

„Вечерње новости“ пишу да Најс у цијели случај улази с великим „предзнањем“ јер је имао прилику да се о дешавањима на Косову и Метохији добро упути као главни тужилац у предмету против Слободана Милошевића, додајући да је он и тада отворено заступао албанску страну.

„Најс је имао приступ многобројној документацији, коју би сад као адвокат могао да искористи. Он је све време форсирао тезу да је све што се дешавало на Космету било у сврху стварања `велике Србије` и да Косово и Метохији не припада Србији“, рекао је Тапушковић, који је учествовао у процесима пред Хашким трибуналом.

Он је нагласио да се Најс „без проблема“ оглушио о злочине над Србима, а на суђењу је чак тврдио да су Срби срушили џамију из 7. вијека, иако су Османлије на Балкан дошле у 14. вијеку.

Према најавама приштинских медија, Најс би могао да буде бранилац и предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија, као и предсједника тамошњег парламента Кадрија Весељија, ако се нађу на оптужницама Специјалног суда.

„Новости“ пишу да је Најс, када је напустио Хашки трибунал, радио на Тачијевој биографији, гдје се посебно бавио отклањањем сумњи да је Тачи учествовао у трговини људским органима.

Послије објављивања извјештаја специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија о злочинима такозване ОВК, за приштинске власти радио је на припреми материјала који би могао да се користи у одбрани албанских терориста пред Специјалним судом, наводи београдски дневник и додаје да је током каријере Најса пратила прича да је од албанског лобија добијао велики новац.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 15. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Јасно је да ће „суђење“ Шиптарима бити фарсично. Срби немају шта да очекују од Запада, посебно не од земаља из НАТО. Зато, нити треба да се узбуђујемо кад неку њихову зверку ослободе, нити треба да помислимо на правду кад осуде неку њихову ситну рибу. Треба да чистимо своју кућу од гамади коју нам увалише и учимо децу здравој памети. Та представа са судом је одгледана и не треба ићи на репризу. Нема наших ликова у њој и потуно нас се не тиче, нити ће резултат суђења да нам промени животе. Ми треба да се спремамо за једно домаће велико суђење. Надам се блиско.

Оставите коментар