Габријел Ескобар: ЗСО начин да се уклони контрола Србије над севером Косова

Заједница је прилика да се Север  стави под контролу тзв. Косова, под његов устав и његову правну структуру, казао у Приштини амерички изасланик

Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак (Извор: Твитер)

Заједница представља начин да се уклони контрола коју Србија има над Севером и да се он стави под контролу тзв. Косова, казао је данас у Приштини Габријел Ескобар.

„Под ваш устав, под вашу правну структуру. Сматрам да је то прилика да иде напред, не разумем зашто би то било ко другачије схватио јер Заједница, на крају крајева, иако је преговарана између Србије и Косова, није нужно уступак Србији. То је признање потребе мањинске заједнице“, рекао је високи амерички дипломата.

Заједница је једино што Косово треба да уради и она не може да се занемари, нагласио је Ескобар, подсећајући: „Она је у Бриселском споразуму, Охридском споразуму и закључцима Европског савета“.

Ескобар нема сумњу да ће Заједница општина са српском већином бити формирана, само је питање, „ко“ ће то учинити, те да се за један дан то може учинити.

У разговору с медијима указао је на модел који он „желео“ да види на Косову, када је у питању Заједница.

„Ја сам донекле корисник нечег попут Заједнице. Моја мајка гласа на шпанском, има возачку дозволу на шпанском, добија здравствену негу на шпанском и то не угрожава уставност Сједињених Држава. То је модел који бих волео да видим за Заједницу. Реч је о пружању општинских услуга људима на њиховом језику, на начин који они разумеју“.

Габријел Ескобар: Међусобно признање Београда и Приштине крајњи циљ

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да тзв. косовски премијер Аљбин Курти има два дана да одговори на захтеве које су му поставили на састанку и најавио да ће до петка заједно са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине известити да ли је било напретка или не, преноси Репортери.

Ескобар је новинарима говорио и о члану 7 Охридског споразума, формирању Заједнице општина са српском већином, наводећи да Курти има нацрт Заједнице, али да га крије, преноси Косово онлајн.

Није открио да ли је нацрт статута Заједнице израдило тзв. Косово или Европска унија, али је нагласио да нацрт постоји и да се крије.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Nova/НСПМ, 6. 6. 2023)

Драгиша Мијачић: Курти каснио на састанак с Лајчаком и Ескобаром због утакмице

Координатор Националног конвента о Европској унији за поглавље 35 Драгиша Мијачић оценио је да је кашњење Аљбина Куртија на састанак са специјалним представницима ЕУ и САД због фудбалске утакмице порука да се неће повући под притисцима

Координатор Националног конвента о Европској унији за поглавље 35 Драгиша Мијачић (Фото: НСПМ)

Мијачић је и потписник Апела за мир, који су Европској унији и САД упутили Срби са Косова.

У емисији Прави угао, Мијачић је рекао да је Курти синоћ због фудбалске утакмице пола сата каснио на састанак, што је био „хладан туш“ и порука преговарачима да се неће повући под притисцима.

„Ескобар је данас дао једну нову информацију са тог састанка, а то је да су дали Куртију два дана да се одлучи о захтевима, након чега ће вероватно уследити конкретне акције“, додао је.

Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар су косовском премијеру изнели предлог у три тачке за излазак из кризе на северу Косова – прво је деескалација ситуације, друго су брзи избори на северу и треће је повратак дијалогу за нормализацију.

Њих двојица се данас у Београду састају са председником Александром Вучићем.

Опрема: Стање ствари

(N1/НСПМ, 6. 6. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар