Кавчић жели да свако дете у Србији учи из бесплатних уџбеника

Поводом две године постојања фондације „Алек Кавчић” новинарима је речено да ће у наредне две године настојати да обезбеде књиге за све разреде основне школе

Александар Кавчић (Фото: Медија центар)

Синоним за епицентар филантропским мотивима изазваног потреса на овдашњем тржишту уџбеника – Фондација „Алек Кавчић” за две године пословања у Србији учинила је свима доступним око 70 одсто уџбеника за предмете од првог до осмог разреда основне школе. Реч је о уџбеницима који се могу бесплатно преузети са сајта фондације (besplatnabiblioteka.com) у ПДФ верзији или наручити у штампаном издању по цени која се креира тако да одштампана књига по свим стандардима квалитета уџбеника кошта два динара по страници.

У атипичној онлајн библиотеци ове фондације константно расте број дигиталних, интерактивних уџбеника, али за неограничено коришћење нису доступни они који подлежу ауторским правима, као што су на пример: буквар, читанка и уџбеник за музичку културу. За следећу годину, очекује се, у понуди фондације биће потпуни комплети уџбеника за све наставне предмете у првом, другом и петом разреду осмолетке, изузев издања за неке стране језике за петаке. Намера је фондације да у наредне две године обезбеди потребне уџбенике за све разреде основне школе, а у даљој перспективи и да наставницима за сваки предмет и сваки разред осмолетке понуди избор, то јест, више од једног уџбеника, а осим тога и да се посвети уџбеницима за средње школе.

Фондација Алек Кавчић: Одговори на најчешћа питања о бесплатној библиотеци

У прошлој школској години у 316 осмолетки, што је око четвртине укупног броја основних школа у Србији, за наставу и учење користиле су се књиге из понуде Фондације „Алек Кавчић”. Пракса потврђује да је и број школа у којима се учи из ових књига у порасту.

– Нама је циљ да омогућимо сваком детету у овој земљи да добије бесплатне уџбенике. Мало смо променили начин рада за протекле две године. Имали смо уговоре са издавачима и делили смо бесплатно њихове уџбенике, а сада углавном прелазимо на сопствена издања из наше редакције, и то тако да све што направимо иде бесплатно на интернет без обзира да ли је то ПДФ или интерактивни формат, ако се налази на интернету бесплатно је доступан. Штампамо уџбенике, али цена тих уџбеника је клот цена штампе. Фондација на штампи не зарађује. Наш добротворни рад се састоји у томе да уџбенике направимо, за то је потребно пуно рада и средстава, али ту услугу не наплаћујемо. Штампу радимо као услугу грађанима и то само за оне који желе. За сада радимо само уџбенике за основну школу, план је да за отприлике две године пређемо и на уџбенике за средњу школу – разјаснио је Александар Кавчић, оснивач Фондације „Алек Кавчић”.

У последњих годину и по дана фондација је објавила више од десет нових уџбеника у издању „АрхиКњиге”, као и издања „Нове школе”, „Инфотехнике”, „Њу ејџ паблишинга” и Математичког клуба „Диофант”.

– Радимо са пет издавача. Услови су исти за све. Ако неко жели да буде шести и да ради са нама, може, под два услова: први је – књига мора бити бесплатно доступна на интернету, било у ПДФ-у, било као интерактивни уџбеник, други услов је – штампа два динара по страни – прецизирао је Кавчић.

Расте бесплатна библиотека Фондације „Алек Кавчић“

Говорећи о претходне две године рада у Србији, што је и био повод јучерашњег скупа у „Медија центру”, овај угледни универзитетски професор казао је да је био под великим притиском врло јаког лобија уџбеничког издаваштва, да је било и тужби и неистинитих извештаја у медијима о њему лично и о фондацији које су, тврди, плаћали издавачи.

– Тужен сам због тога што сам говорио јавно о корупцији и данас имамо документ који је издала држава, где се јасно види да је све што сам говорио у протекле две године истина – указао је Кавчић, позивајући се на наводе из извештаја о анализи конкуренције на тржишту уџбеника за основно образовање у периоду од 2018. до 2020. године, који је објавила Комисија за заштиту конкуренције.

У том документу, цитирао је Кавчић, констатује се и да су „учесници на тржишту навели да избор уџбеника често зависи од онога што се уз уџбеник нуди појединцу или школи и често је условљен незаконитим притисцима од стране појединих група или директора и присуством корупције”.

Фондација Алек Кавчић: Суд поново одбио захтев Клета за забрану бесплатних уџбеника

– Дакле, корупција јесте свеприсутна. Ми желимо да нестане из образовног система. Код свих великих издавача, осим фондације, ценовни систем је такав да од сто одсто малопродајне цене уџбеника само 20 одсто је цена производње тог уџбеника. Једну петину малопродајне цене кошта производња, 60 одсто је профит издавача. Ако уџбеник кошта 1.000 динара издавач касира 600 динара у свој џеп, то је неприхватљиво високо. Обилазимо градове и школе. Када председници општина виде да у оквиру буџета којима су до сада могли да финансирају само уџбенике за први разред, или само за угрожене категорије, могу да покрију уџбенике за целу основну школу, за све ђаке, ту је крај приче – поентирао је Кавчић.

Идеја родитеља, подршка наставника и општине – бесплатне књиге за основце у Шиду

Родитељи основаца у Шиду су се организовали и првенствено преко савета родитеља у осмолеткама апеловали на наставничка већа да имају разумевања првенствено због цене уџбеника и да бирају књиге „Кавчић” фондације. Просветни радници су подржали ту иницијативу.

РТС : Шездесет школа изабрало бесплатне уџбенике Фондације „Алек Кавчић“

– Наша општина броји пет основних школа, с тим што једна није учествовала у овој родитељској иницијативи, нису имали поверење, мислили су да је немогуће. Кад су видели да је могуће, од наредне школске године ће се и они укључити да и ти ђаци од општине добију уџбенике који ће за ђаке бити бесплатни. Питали смо општину да ли би могла да финансира уџбенике деци да родитељи не учествују у куповини. Председник општине наступио је као родитељ, не као политичар. Локална самоуправа је омогућила да за све основце у Шиду уџбеници буду бесплатни. Наша школа одабрала је све доступне уџбенике фондације „Алек Кавчић” од првог до осмог разреда. Оне који нису радног карактера и који могу да се наслеђују на крају наставне године ђаци ће вратити школи да могу да их користе и наредне генерације, такође на идеју родитеља – дочарала је Слађана Стојановић у име родитеља основаца у Шиду.

Миленија Симић Миладиновић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 11. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Какав би изборни систем / друштвено уређење требало да буде, па да увек и овакви људи воде Србију?

    14
    1

Оставите коментар